Niat Puasa dalam Bahasa Jawa

Full Artikel: http://nasoha.com/index.php/niat-puasa-bahasa-jawa/

=========================================================

Selamat Hari Raya!! wah3.. baru masuk 11 Ramadhan ketika post ini ditulis. tapi, dah yok yok oo nak raya sakan ye? hehe.. Erm, sepatutnya raya jangan difikirkan dulu, amalan di bulan puasa ni kene ditingkatkan. Teringat tazkirah Ustaz di Qariah di kampung saya ketika permulaan puasa dulu. Beliau mengatakan 10 pertengahan ramadhan adalah untuk keampunan Allah. Biliau menekankan, biasanya ketika 10 pertengahan dan 10 terakhirlah orang semakin kurang ke Terawikh. maklumlah nak shopping raya. Jadi, sebagai konklusi beliau cadangkan nak shopping raya ketika awal ramadhan supaya 20 puasa terakhir boleh fokus untuk amalan di bulan ramadhan. Insyaallah.

Sebab itulah, sejak minggu lepas saya dah shopping sakan..haha.., kalau dulu2 tunggu last minit baru nak shopping, skrg ni dah lain pulak, bukan apa, supaya tak berebut-rebut last minit. Kan senang semua yang kita nak, dah dapat. Jadi sekarang tak tau nak shopping apa lagi..

Niat Puasa dalam Bahasa JAWA

Puasa masih ada lagi 2 minggu, dan berkenaan puasa ni kita mesti kene niat puasa kan? Niat itu dalam apa sahaja bahasa, Tuhan akan faham, sebab Allah itu Maha Mengetahui. Dan ramai yang tahu sangatla saya ni orang jawa! Hidup Jawa! haha.. Ramai orang jawa sebenarnya yg sy jumpa, tapi katanya tak tau cakap jawa apatah lagi nak niat puasa dalam bhsa jawa. Meh saya nak kongsikan Niat Puasa Cara Jawa:

“Niat enson poso nekaney bulan romdhon neng taun ini tutuko dino esok kesaney Allah Taala”

maksudnya: “Niat aku puasa esok hari di bulan ramadhan tahun ini kerana Allah Taala”

Erm..ada tak org jawa kat sini yang tak pernah niat puasa mcm ni??

Oklah, itu je nak post kali ni.

Selamat menunaikan ibadah puasa..

Incoming search terms keywords:

  • niat puasa bahasa jawa (127)
  • niat puasa dalam bahasa jawa (50)
  • niat poso boso jowo (49)
  • niat puasa ramadhan dalam bahasa jawa (28)
  • niat puasa ramadhan bahasa jawa (28)
  • niat puasa jawa (22)
  • doa berpuasa dalam bahasa jawa (10)
  • niat puasa pake bahasa jawa (5)
  • doa puasa bahasa jawa (4)
  • doa puasa ramadhan bahasa jawa (4)

Majlis Konvokesyen UM 2009

Full Artikel: http://nasoha.com/index.php/majlis-konvokesyen-um-2009/

=========================================================

Dah lama sebenarnya nak post topik ni, namun masih belum berkesempatan. Maybe tunggu masa yang sesuai. Maklumlah, satu peristiwa penting dan bersejarah dalam hidup saya.

Alhamdulillah, selepas penat berhempas pulas belajar selama 4 tahun dalam kos engineering UM , akhirnya dapat jugak degree ni ye. Tapi satu degree yang belum pernah ditayangkan kepada mana2 interviewer..hehe. Rasanya dari kecik dulu dah mula belajar dan belajar pastu exam, exam, exam! Letih jugak.. Sebagai kenangan waktu pembelajaran, sy nak citer sikit kronologi pendidikan saya:

1993 – 1994 : Sek. Ren. Keb. Sg Binjai, Meru, Klang.

1995 – 1998 : Sek. Ren. Keb. Meru, Klang.

1993 – 1998 : Sek. Ren. Agama Pekan Meru, Klang.

1999-2001 : Sek. Agama Men. Hisamuddin Sg Berteh, Klang.

2002-2003 : Sek. Agama Men. Tinggi Hisamuddin Kg Jawa, Klang.

2004 – 2005 : Pusat Asasi Sains UM, KL

2005 – 2009 : Fakulti Kejuruteraan, Universiti Malaya, KL

2009 – present : University of Vemma Asia.

Wahh..lebih 16 tahun belajar.. satu tempoh yang agak panjang sgt.. lama tu.. Namun, kini tak perlu risau lagi, kerana sudah graduate!

Banyak kenangan masa sekolah dulu, masa di universiti lagi banyak kenangan. Kenangan bersama si dia takkan ku lupakan. Kenangan manis pahit masam dan masin. Macam-macamlah…

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • nasoha (51)
  • oumkonvo13 (37)

Rahsia Kekayaan Dengan EMAS

Link Utama: http://nasoha.com/index.php/rahsia-kekayaan-dengan-emas/

=========================================================

Salam Sejahtera,

Sedikit tips untuk anda pembaca setia saya iaitu bagaimana nak atasi masalah kebocoran wang. Jika anda sering mengalami kerugian demi kerugian dalam perniagaan atau bisnes, samada bisnes konvensional, bisnes MLM atau bisnes internet, maka anda sepatutnya tahu untuk mengatasi masalah anda.

Adakah anda merasakan pendapatan anda lumayan, namun wang yang keluar juga ‘lumayan’? Dapat banyak sumber pendapatan dan lagi banyak pendapatan anda dapat lagi banyak masalah kebocoran WANG? Maka, anda menghadapi masalah dalam menguruskan wang atau kata lain, “kebocoran wang”.

Saya juga seperti anda satu ketika dulu sedang saya ingin meningkat naik dalam perniagaan. Memang tak dinafikan saya mengalami masalah yang agak kritikal dalam pengurusan wang. Kita kene bijak menjaga wang kita agar tidak hilang entah kemana. Maklumlah, diri kita seakan terkejut menerima wang yang agak banyak sedangkan kita belum ada pengalaman yang bijak untuk menguruskannya. Klik Sini Untuk Baca Selajutnya