Keajaiban Nasi Lemak

Sejak saya menceburi bidang perniagaan seawal usia 9 tahun, pelbagai bidang dalam bisnes yang telah saya ceburi. Memang niat untuk menjadi seorang bisnes yang berjaya dan orang cakap ‘boleh pergi jauh’. Masih lagi teringat ketika darjah 3 dah mula menjual Nasi Lemak ditepi jalan depan rumah. Dan jugak siap bawa ke sekolah sebab ada ramai guru-guru nak beli nasi lemak yang mak saya buatkan.

Ini saat pertama saya mengenal perniagaan. Bila bercerita pasal perniagaan, tidak ada istilah duduk lepak. Saya melihat mak saya setiap hari menjual nasi lemak dah kueh-muih. Bila gerai dah tutup, maka dapatlah income. Kadang-kadang, ada jugak sampai ke tgh hari, nasi lemak tak abis dijual. Nak buat macam mane? Dah nama bisnes, ada kala untung dan ada kala rugi. Tapi orang kita sekarang, mind set nak bisnes nak sentiasa untung sahaja berlipat kali ganda tanpa sebarang usaha…

Setiap Hari.

Dan selepas itu, mak saya akan ke kebun untuk cari daun pisang, kemudian ke pasar beli bahan mentah. Setiap Hari. Duit yang dapat hari ini adalah untuk modal hari esok. Malamnya pula dah mula membuat sambal nasi lemak disamping menguli tepung untuk buat kueh. Beliau tidur lewat. Setiap Hari. Itulah kesungguhan beliau disebabkan nak mencari rezeki. Dalam pukul 4 pagi, dah mula bangun untuk mentanak nasi pulak. Siap-siap buat persediaan berniaga. Sebelum 7 pagi mesti dah buka gerai. Rutin harian macam ni. Setiap Hari. Mak saya tidak pernah mengeluh untuk mencari sesuap nasi untuk anak-anaknya.

s2rage_mh_0913_p2_4colD0

Sedapnya.. dah lama tak merasa nasi lemak yang mak buat.. hehe

Langit tak selalu cerah. Sama juga dengan bisnes. Kadang-kadang langit menjadi mendung, dan hujan lebat pun turun. Maka, pada hari itu, tiadalah pelanggan nak datang beli sebab hujan lebat. Apa sudah jadi dengan nasi lemak? Makan sendiri la jawabnya sampai ke petang.. Namun, walaupun hari itu, tiada keuntungan atau pun istilah keluarga kami memanggil sebagai ‘tiada collection’, keesokan harinya tetap buka kedai juga. Lagi modal dikeluarkan. Cubalah anda bayangkan, perniagaan ini memerlukan modal wang ringgit setiap hari, dan masa dan tenaga hampir 16-20 Jam setiap hari. Namun, mak saya tetap teruskan berniaga. Tetap teruskan. Tidak pernah menyalahkan sesiapa. Tidak sesekali menyalahkan takdir.

Beliau hanya berkata:

Kita mencari rezeki, kena ada usaha, kita berdoa Allah murahkan rezeki dan juga urusan dipermudahkan.. Lepas tu barulah boleh bertawakkal...

Dari situ, seawal 9 tahun, saya memasang azam untuk membalas jasa keluarga saya. Ingin menjadi usahawan yang berjaya. Banyak pengajaran yang sering kali saya ambil iktibar.

Namun, adakah saya meneruskan tradisi bisnes Nasi Lemak? Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • bisnes nasi lemak (69)
  • berniaga nasi lemak (65)
  • perniagaan nasi lemak (58)
  • cara berniaga nasi lemak (55)
  • tips berniaga nasi lemak (44)
  • modal berniaga nasi lemak (33)
  • untung jual nasi lemak (26)
  • jual nasi lemak untung (26)
  • jual nasi lemak (25)
  • untung ke jual nasi lemak (22)

Optimasikan Blog Anda Sebaik Mungkin

Hai, apa khabar anda hari ini? Ketika saya menaip post ini adalah baru sahaja pulang dari menghadiri Bisnes Preview VeMMA di HQ Jaya One. Inilah rutin setiap minggu saya. Dan ketika ini jam menunjukkan pukul 12.32pagi. Namun, saya masih bersemangat untuk menaip blog dan berkongsi sesuatu kepada anda.

Hari ini saya sempat memberi tunjuk ajar dan personal coaching kepada 2 orgĀ  bakal serikandi Jutawan Vemma Malaysia iaitu Diamond Nurul dan juga Diamond Husna. Kali ini saya mengajar mereka perkara asas dalam Search Engine Optimization atau SEO. Perkara utama yang saya tekankan dalam asas SEO adalah submit url ke ejen carian dan juga membina Meta Tag.

Namun, sebelum kita memulakan SEO, kita kena analisis dahulu pencapaian dan ranking blog kita. Bila kita dah SEO kan, maka kita boleh dapat tahu sejauh mana pencapaiannya.

Apa yang saya ajarkan kepada mereka adalah perkara yang telah saya lalui sendiri. Bermaksud, hasil dari kajian dan cuba jaya sebelum ini. Blog saya ini pernah mengalami krisi kejatuhan ranking alexa secara mendadak sejak akhir tahun 2009. Namun, setelah disedari, saya cuba menaikkan ranking alexa semula dengan mengoptimasikan blog ini. Kalau sebelum ini ada saya menunjukkan rank blog saya yang menjunam jatuh, dah selepas seminggu, rank alexa saya telah mencatat pendakian sebanyak 600,000. Satu pencapaian yang menarik dan boleh dibanggakan.

alexa_january_rank

Peningkaatan Global Internet Users sehingga 400% dalam seminggu je.

Kenapa rank blog saya jatuh menjunam? Apakah kesilapan saya?

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya