Sebelum saya memulakan topik ini, satu perkataan je saya nak cakap.. iaitu “wow!”.. 🙂

Macam tak percaya saja teknik SEO yang saya belajar untuk meningkatkan Rank di Alexa agak menjadi. Semuanya dengan menuntut ilmu dari yang pakar. Dan juga ilmu itu saya cuba sampai berjaya.

Ingat lagi tak post saya akhir tahun lepas? Saya ada cerita yang ranking blog saya jatuh menjunam, dan saya berjanji nak naikkan semula, dan baru saja 55 Hari, hari ini pningkatan sehingga 1.6 Juta! Ini bukan main-main beb! Pendakian carta Alexa yang sangat mendadak..

Oh ya, kita lihat pada 31 Disember 2009, blog nasoha.com berada dalam carta 2.6 Juta di dunia!

alexa rank

Namun, setelah itu, saya cuba menaikkan dengan usaha dan hasilnya selepas 55 hari amat memeranjatkan!

Apa yang terjadi? Tengak paparan berikut:

alexa-rank-2010

Kini ranking meningkat dalam kedudukan ke 900 ribu dunia! Giler tak giler peningkatan yang amat ketara. Tetapi pada saya masih lagi teruk kalau 900 ribu kan? Takpelah, setidaknya terus mendaki lagi. Dan saya percaya, setiap hari yang akan berlalu pastinya pendakian berterusan. Sekarang saya tengah nak optimasikan blog nasoha.com ini menjadi top 500 000 pulak..

Saya akan cuba buktikan!

Apa yang saya buat untuk menaikkan Rank di Alexa?

Memang ini soalan di fikiran anda bukan? Bila sebut teknik SEO, memang ramai sangat nak tahu, sebab cara SEO adalah cara yang PERCUMA dan BERTERUSAN! Siapa taknak tengok bisnes maju dengan kos pengiklanan yang percuma kan? Tapi, nak percuma pun, minda kita harus kena fahamkan bahawa mendapatkan ilmu itu tiada noktahnya. Sampai sekarang pun saya masih menuntut dan mencari ilmu tanpa henti. Tanpa ilmu, apalah yang kita ada kan? hihi..

Jadi, senang cakap, mula-mula dapatkan ilmu dulu kan? Ok lah, saya share something yang mungkin dapat membantu anda.

Saya nak cerita pengalaman saya kenapa ranking jatuh. Mungkin dapat menjadikan ikhtibar buat anda yang rakus sangat nak cara SEO, tetapi semakin silap langkah..

Punca Utama Kenapa Ranking Jatuh: Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • maksud menuntut ilmu itu tiada noktahnya (1)