Tutorial: Cara Tutup FB Notify Pop-Up di Wall FB Kita.

Entri ini dibuat sekadar untuk berkongsi kepada mereka yang sangat memerlukannya. Walaupun daripada anda sendiri lebih expert tentang hal ini, janganlah kita abaikan mereka yang sangat-sangat perlukan tutorial sebegini.

Sebab terkejut! ada lagi yang masih membiarkannya FB Notify Pop-up yang tidak diperlukannya. Terutama iklan-iklan dari groups, jemputan games, tag apps birthday, dan macam-macam lagi..

Ker korang masih blur apa ke bendannya FB Notify Pop-up ni?

Bila anda ada notify kat FB, maka anda akan dapat Pop-Up seperti ini:

Ada beza kan? satu jenis yang kat atas tu, keluar notify warna merah. dan satu lagi kat penjuru bawah kiri dengan cara Pop-Up.

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Tutorial: Cara Buat Bayaran ke Luar Negara dengan Telegraphic Transfer Melalui Maybank2u

Zaman yang serba moden ni, kalau boleh nak yang senang je. Ibu bapak yang nak kirim wang belanja kepada anak mereka yang sedang study kat oversea pun nak guna cara paling mudah. Iaitu cara online je. Online banking la katakan! Pakai Maybank2u je…. dah boleh dah..

Cuma, kadang-kadang mak bapak kita atau kita sendiri ni yang taknak beranikan diri guna cara online. Takut tak percaya, takut salah buat, dan bila silap nanti entah kemana duit kita pergi 🙁

Alih-alih nak jugak pegi bank untuk ambik no giliran kat kaunter dan isi borang buat cara manual je…

Tapi zaman sekarang, cara manual mungkin lagi leceh! Nak kena salin no akaun penerima, alamat dan lain2 butiran yang memungkin kita tersalah tulis nanti. Atau pun, orang kaunter yang key in tersalah taip sebab dia tak faham tulisan profesional kita 😀 Dah naya jugak kan?

Kalau cara online, apa susah, Copy & Paste je! Peratus berlakunya error agak kurang lah.

Dan entry kali ni saya nak kongsikan sedikit pengalaman saya membuat pembayaran secara online ke luar negara dengan kaedah Telegraphic Transfer atau nama fofularnya dengan sebutan ‘titi’ (T.T) 🙂

Istilah Telegraphic Transfer dengan Wire Transfer ni sama saja kot maksudnya.

Kaedah ini saya gunakan melalui akaun Maybank2u saja. Jom ikuti tutorial yang akan saya kongsikan..

Persiapan:

  • Anda perlulah ada akaun Maybank2u dan baki yang cukup.
  • Anda perlu ada butiran pihak penerimaseperti
    • Nama Penerima :
    • Alamat Penerima :
    • No ID / Passport (jika ada) :
    • Email :
    • No Telefon :
    • Nama Bank Penerima :
    • Alamat Bank (cawangan) :
    • No Akaun Bank :
    • FED Wire/ABA/Rout Number :

So, butiran kat atas ni perlulah anda ada. Contact dengan pihak penerima untuk mendapatkan maklumat seperti di atas.

Bila semua dah ready, boleh lah mulakan proses, dengan bukak laman sesawang www.maybank2u.com.my

 

LANGKAH 1: Bukak Account & Banking

 

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • transfer duit ke indonesia guna maybank2u (116)
  • membayar adwords dengan hsbc (92)
  • cara transfer duit ke indonesia (69)
  • cara transfer duit ke indonesia guna maybank2u (68)
  • transfer duit ke indonesia (54)
  • cara transfer duit ke luar negara (50)
  • cara hantar duit guna western union (29)
  • cara kirim wang ke indonesia (28)
  • contoh borang western union (27)
  • western union via maybank2u (24)