Aktiviti

Cara Semak dan Print Laporan Kredit CCRIS Anda!

Selama ini saya tidak pernah nak ambik tahu tentang CCRIS melainkan jika ingin membuat loan atau pinjaman seperti pinjaman peribadi, pinjaman kereta, pinjaman rumah mahu pun pinjaman perniagaan.

Namun, baru-baru ini saya ada terbaca buku kewangan peribadi yang sangat menekankan betapa pentingnya menyemak penyata CCRIS kita. Kenapa? saya akan jelaskan kemudian.

Apa itu CCRIS?

CCRIS atau nama penuhnya Central Credit Reference Information System (Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat). CCRIS ini akan mengumpulkan semua laporan kredit kita secara automatik daripada institusi kewangan.

Antara yang direkodkan dalam CCRIS adalah:

  • Semua jenis pinjaman termasuk pinjaman peribadi, rumah, kereta, pinjaman ASB dll.
  • Hutang kad kredit.
  • Menjadi penjamin.

laporan-kredit-ccris

Kenapa kita perlu semak rekod CCRIS?

  1. Ramai yang semak CCRIS adalah untuk buat loan. Pastikan rekod kita baik dalam CCRIS dan ianya membantu kita mudah lulus dapat pinjaman. Kalau rekod kita buruk, iaitu banyak bulan tertunggak kredit setiap bulan, maka semakin susah lah nak buat loan. Ada sesetengah bank akan reject permohonan anda awal-awal lagi.
  2. Sebagai rekod peribadi kita dan ingin mengetahui berapa banyak sebenarnya jumlah kredit anda, berapa baki keseluruhan hutang, dan juga rekod bulanan adakah mungkin kita pernah tertunggak? Harus diingat, jika kita ada loan kereta sebanyak RM453, dan kita hanya bank in RM450 sahaja di cash deposit machine, maka pada bulan berikutnya secara automatik laporan kredit CCRIS akan memaparkan kita ada tertunggak 1 bulan. Jika tiap2 bulan kita byr loan kereta RM450 juga, tiap-tiap bulanlah kita tertunggak 1 bulan. Walaupun hanya tertunggak 1 bulan, ianya sudah merosakkan laporan CCRIS anda!
  3. Dan yang paling penting adalah apabila kita menjadi penjamin kepada peminjam. Walaupun kita hanya penjamin sahaja, laporan kredit bulanan juga dicatatkan dalam kredit CCRIS. Jika orang yang anda jamin itu tidak bayar loan dengan tepat masanya, ianya sudah merosakkan imej CCRIS anda! Memang agak berisiko dan bahaya jadi penjamin ni. Hati-hatilah ya.. Jadilah penjamin kepada orang yang anda benar-benar percaya.

 

Laporan CCRIS adalah menunjukkan laporan tabiat kita membayar hutang!

 

Bagaimana nak semak laporan kredit CCRIS?

Terdapat 2 cara untuk kita menyemak akaun kredit CCRIS.

1) Anda boleh terus ke Pusat Khidmat Pelanggan, Laman Informasi Nasihat dan Khidmat (LINK) Bank Negara Malaysia, di alamat berikut:

BNMLINK
Jabatan LINK & Pejabat Wilayah
Tingkat Bawah, Blok D
Bank Negara Malaysia
Jalan Dato’ Onn
50480 Kuala Lumpur

BNMLINK beroperasi dari hari Isnin hingga Jumaat kecuali hari cuti umum, 9.00 pagi – 5.00 petang (termasuk waktu makan tengah hari).

Peta ke BNM:

View Larger Map

Bagi anda yang pertama kali nak ke Bank Negara Malaysia, saya cuba berikan panduan mudah cara ke sana:

  • Bangunan Bank Negara adalah bertentangan dengan Bangunan DBKL (berdekatan Dataran Merdeka).
  • Anda perlu lalu bulatan di belakang dataran yg menghubungkan jalan parlimen, jalan kuching dan jalan kinabalu.
  • Dalam bulatan tersebut, ikut ke signboard Jalan Sulatan Salahudin dan pergi ke arah Stesen KTM Bank Negara.
  • Pintu masuk adalah berdekatan @ selepas stesen komuter Bank Negara. Masuk ke kanan.
  • Selepas masuk gate bank negara, jalan terus sampai ke hujung. Jangan ikut arah “parking” selepas gate, sebab kiosk semakan CCRIS adalah di Block D, iaitu dihujung sekali betul-betul di pintu keluar.
  • Ada parking sebelum pintu keluar, dan boleh parking situ.
  • Ada pihak keselamatan disitu, boleh tanya je cakap nak semak CCRIS.
  • Masuk ke BNMLINK dan terus je cari kiosk yang disediakan. Tak perlu nak ambil nombor giliran atau ke mana-mana kaunter.
  • Just masukkan saja MyKad, dan terus cetak. Sekejap sangat siap, dalam 1@2 minit saja.
  • Dan ianya PERCUMA!
  • Cuma nak keluar parking je, kena bayar parking.. hehe.. saya kena parking RM1.

kiosk-ccris-bnmlink-bank-negara

Kiosk untuk semak laporan kredit CCRIS

Laporan CCRIS anda akan terus dicetak dan anda boleh lah lihat berapa banyak kosong “0” yang anda ada.. Jika semua kosong, saya ucapkan TAHNIAH! Jika ada banyak nombor “1”, rekod dah tercalar sikit. Tapi kalau ada nombor “2” dan “3” atau lebih dari tu, memang jadi rekod buruk.

Ini saya punya.. alhamdulillah, 2 loan dan strike “0”. cuma ada loan kereta je yang kadang-kadang terlewat sikit byr, tapi, bulan berikutnya kembali “0” maksudnya, pada bulan berikut itu saya byr 2 bulan. Kalau tiap2 bulan kita terunggak 1 bulan, maka no “1” akan berturutan.. hehe

laporan-ccris-cara-semak

dalam masa yang sama juga anda boleh lihat berapa jumlah sebenarnya anda buat loan dan juga berapa lagi jumlah baki RM yang masih berhutang.

Paparan rekod ‘tabiat’ hutang ini hanya dipaparkan dalam tempoh 12 bulan sebelum ini sahaja. Jika anda nak bersihkan nama anda, kena pasang azam bayar hutang tepat masanya selama 12 bulan akan datang. Selepas 12 bulan dari sekarang, boleh semak lagi laporan kredit. Time tu dah boleh nyanyi lagu Najwa Latif… “Kosong… Kosong.. Kosong…” 🙂

 

2) Bagi anda yang jauh dari lembah klang pula, boleh lah download borang secara online dan lengkapkan serta serahkan bersama dokumen yang dikehendaki samada melalui cara email, fax atau pos. Atau, untuk maklumat lengkap sila rujuk ke laman web BNM ini.

Cubalah sesekali semak laporan kredit CCRIS anda..

Incoming search terms keywords:

  • ccris (2126)
  • ccris check (636)
  • ccris check online (468)
  • semak ccris online (305)
  • check ccris online (240)
  • semak ccris (232)
  • check ccris (228)
  • ccris online (224)
  • semak blacklist bank negara (175)
  • ccris malaysia (148)

Majlis Konvokesyen UM 2009

Full Artikel: http://nasoha.com/index.php/majlis-konvokesyen-um-2009/

=========================================================

Dah lama sebenarnya nak post topik ni, namun masih belum berkesempatan. Maybe tunggu masa yang sesuai. Maklumlah, satu peristiwa penting dan bersejarah dalam hidup saya.

Alhamdulillah, selepas penat berhempas pulas belajar selama 4 tahun dalam kos engineering UM , akhirnya dapat jugak degree ni ye. Tapi satu degree yang belum pernah ditayangkan kepada mana2 interviewer..hehe. Rasanya dari kecik dulu dah mula belajar dan belajar pastu exam, exam, exam! Letih jugak.. Sebagai kenangan waktu pembelajaran, sy nak citer sikit kronologi pendidikan saya:

1993 – 1994 : Sek. Ren. Keb. Sg Binjai, Meru, Klang.

1995 – 1998 : Sek. Ren. Keb. Meru, Klang.

1993 – 1998 : Sek. Ren. Agama Pekan Meru, Klang.

1999-2001 : Sek. Agama Men. Hisamuddin Sg Berteh, Klang.

2002-2003 : Sek. Agama Men. Tinggi Hisamuddin Kg Jawa, Klang.

2004 – 2005 : Pusat Asasi Sains UM, KL

2005 – 2009 : Fakulti Kejuruteraan, Universiti Malaya, KL

2009 – present : University of Vemma Asia.

Wahh..lebih 16 tahun belajar.. satu tempoh yang agak panjang sgt.. lama tu.. Namun, kini tak perlu risau lagi, kerana sudah graduate!

Banyak kenangan masa sekolah dulu, masa di universiti lagi banyak kenangan. Kenangan bersama si dia takkan ku lupakan. Kenangan manis pahit masam dan masin. Macam-macamlah…

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • nasoha (51)
  • oumkonvo13 (37)

Hot FM Big Jam 2009, Danga Bay.

Alang-alang dah sampai johor kat Good Hope Hotel, Skudai sempena majlis vemma, saya pun singgahla jugak ke Danga Bay tu nak layan kejap HotFM Big Jam 2009. Erm, jalan-jalan kat negeri orang ni best jugak, apatah lagi hanya memandu berpandukan GPS je.. nasib baikla GPS yang baru beli ni tak bengong. Kita betul la apa yang dia guide.

Ok, just nak tunjukkan je sekitar HotFM Big Jam 2009 tuu:

Ini hadapan Festive Street Mall, Danga bay, cuaca yang amat terik sangat2,

Walaupun konsert 8 jam tanpa henti itu bermula jam 4 ptg namun, ada yang fanatik giler dah tunggu depan stage dari jam 12 tgh hari lagi.. Panas tuu.. yang tahan tu tgk ada yang bawak baby pegi time panas terik.. haha

Haa.. ade ternampak kete Hot FM Viva Zoomerz, jadi saya pun ambik la gambar sikit..

Yang ni pulak, sebab terlalu panas terik, beli la satu topi murah ni dan boleh la jd kenangan dari Danga Bay:

Memang banyak ragam disana, dan apa pun menjadikan serba sedikit kenangan dalam kehidupan..

Saya dan Bowling…Score!!

Assalamualaikum!, haa jawab jgn tak jawab.. 🙂

Mungkin takde apa nak post tentang bisnes kali ni, namun saya nak kongsikan pengalaman saya bersama bowling ni. Mula-mula memang tak nak la nak main, segan2 silu takut2 masuk longkang je campak..Tapi, apa kan daya, dah alang-alang masih muda remaja ni tak salah kot nak mencuba sesuatu.. Itulah al-kisahnya..

Sejak berkecimpung dengan bowling ni makin lama makin ketagih la pulak.. Sehinggakan jadi tabiat dan amalan mingguan.. Pernah la satu ketika dulu. Skrg dah tak ketagih sangat dah.. Slow-slow cuba tinggalkan, kalau nak main pun, sekali sekala, ader la time dia kan?

So, bercerita tentang bowling ni, nak dijadikan kenangan ader la sesekali leh score, so nak tunjuk sikit la antara markah-markah yang biasa saya dapat.. haha..

bowl2

haa..ni score 181, banyak tak?? ni main tangan kiri je, yang ni pulak pakai kaki je..

bowl

hehe, 🙂 best3!! dapat 190, sayangla sikit je lagi nak score 200.. Namun kira ok la kan, budak baru kenal apa itu bola bowlingg..

So, ade sape2 nak main ajak saya ok.. Ade Beran??

Sekitar Gerak Usahawan Nasional PWTC

Salam sejahtera semua, mungkin ini agak terlewat saya memberikan post tentang sekitar Gerak Usahawan Nasional 2009 yang baru berlangsung 6-8 Febuari 2009 yang lalu. Namun, disebabkan terlalu banyak perkara yang wajib diselesaikan dahulu, post ini terpaksa saya tangguhkan sehingga hampir seminggu. Apa-apa pun, terima kasih kepada semua pembaca budiman yang tak jemu-jemu singgah ke blog saya. Ini pun sebab takde kuliah hari ini, dan ada luangan masa sikit, saya cuba sampaikan khabar cerita tentang Gerak Usahawan Nasional 2009.

Alhamdulillah, sepanjang 3 hari saya berada di booth vemma di Aras 3 bangunan PWTC, sambutan cukup-cukup menggalakkan dan memberangsangkan. Siapa sangka, buat julung kalinya Vemma Malaysia muncul menampilkan diri dikhalayak umum. Dan juga, secara rasminya adalah pembabitan PERTAMA saya dalam offline marketing, sedangkan selama ini hanya online sahaja yang dilakukan. Syukur sangat segalanya berjalan lancar dan memang dijangkakan Vemma di Malaysia akan terus meletop-letop. Hasil dari feedback pelawat umum, memang rata-rata mengakui dan berkehendakkan bahawa:

Multi Level Mareting (MLM) atau Perniagaan Pelbagai Tahap ini antara medium terbaik bg seseorang usahawan yang ingin mengecapi kejayaan dalam bidang perniagaan tanpa modal permulaan yang besar. Dan ramai mengakui MLM telah melahirkan ramai Jutawan Bumiputera di Malaysia. Dan hasil fakta kukuh itu, rata-rata inginkan ceburi MLM yang berkonsepkan dwi marketing iaitu pasaran online + offline disamping marketing plan yang stabil dan kukuh. Antara lain juga mereka inginkan bantuan external sistem ( 3rd party company ) bg tujuan networking yang dilengkapkan sistem automatik seperti autoresponder dan autofollow-up. Dan juga ada yang inginkan bantuan networking real-time terbentuk secara automatik hasil dari sistem canggih. Malahan juga ada yang inginkan keahlian PERCUMA untuk test-drive keberkesanan sistem….Apa yang cukup menariknya, KESEMUA impian bakal usahawan MLM ada dalam sistem kami, iaitu Vemma + Vemmabuilder!!

Saya agak terkejut dengan feedback dari pelawat ke Gerak Usahawan Nasional 2009 tempoh hari. Siap ada yang datang direct dengan saya untuk menyatakan : ” Saya minat MLM, dan kalau boleh nakkan sistem yang terbaik dan juga 100% online” Agak, terkedu jugaklah, namun, saya persembahkan kepadanya Vemmabuilder!

Banyak pengalaman baru yang saya timba dari program yang dianjurkan oleh Kementrian Pembangunan Usahawan dan Koperas (MeCD). Dan saya boleh lihat secara jelas, yang hadir ke sana adalah yang memiliki keinginan untuk ceburi bidang perniagaan.

Gambar saya dihadapan pintu masuk Aras 3 PWTC, penat ‘runner’ sampai dah tak smart..haha

Booth Vemma Internet Business yang penuh sesak dengan pelawat.

Antara leader dan ahli vemma yang hadir ke PWTC. Siap angkat botol gergasi vemma!

Dalam pada itu, semasa saya sedang menjalankan tugas menjaga booth vemma untuk memberikan penerangan dan maklumat kepada pelawat, saya menerima sekumpulan pelawat yang istimewa iaitu para pelajar dari Fakulti Ekonomi dan Perniagaan, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), dan tujuan kehadiran mereka adalah untuk menemubual saya sebagai salah satu tajuk assignment mereka..Hoho, letih gak nak layan karenak anak-anak kecil ni. Macam-macam soalan dia tanya. Namun, saya cuba sampaikan dengan cara profesional, haha. Andai kata, adik-adik ini mebaca post ini, nasihat saya kepada anda, siapkanlah assignment tu cepat dan study sungguh-sungguh ok..

Sempat megambil gambar kenangan bersa pelajar UTM yang nak wat assignment tuu..

Jadi, setakat ni saja post saya buat kali ini. Stay tune bersama saya ok..

Regards,