Google Adsense

Tutorial: Keluarkan Duit dari Google Adsense melalui Western Union..

Sebenarnya saya sudah lama nk buat entry ini cuma tidak berkesempatan saja. Namun, saya rasakan terpanggil bila ada pembaca blog ini whatsapps kepada saya dan bertanyakan tentang cara nak keluarkan duit Google Adsense sedangkan pendapatan bulan lalu sudah lebih dari USD100 iaitu syarat minimum untuk keluarkan duit ini.

Begi mereka yang baru nak kenal apa itu Google Adsense secara ringkasnya adalah jana pendapatan pengiklanan dari google (iklan Google Adwords) di blog kita. Bila iklan google muncul di blog kita, dan pembaca atau pelawat blog kita klik iklan tersebut, kita akan dapat bayaran. Bayaran adalah berbeza mengikut ‘harga’ sesuatu iklan. Ada yang 1 klik kita dapat 10 sen, ada juga yang 1 klik kita dibayar sehingga USD2 atau pun lebih.

Saya menjalankan program buat duit dengan Google Adsense ini sejak tahun 2006 lagi. Anda boleh godek-godek blog ini untuk mencari entry tentang google adsense yang saya jalankan.

Apabila pendapatan Google Adsense sudah melebihi USD100, barulah layak untuk dikeluarkan.

 

Cara Terima WANG Dari Google Adsense:

  • Melalui CEK. Google akan pos kan cek ke alamat rumah anda. Anggaran 3-4 Minggu untuk sampai. Jika nak express, anda akan dicaj sebanyak USD24. Mungkin boleh sampai kurang dari 1 minggu. Selepas anda terima cek pula, anda perlu cek deposit melalui kaunter bank. Rasanya tidak boleh guna machine cek deposit sebab cek ni luar negara. Dan paling terasa sekali adalah caj untuk clearkan cek ni dan dalam masa 4-5 minggu untuk clear. Anggaran caj adalah USD10 dan berbeza mengikut bank. Kesimpulannya, jika income pada bulan Januari, google akan isue cek pada minggu ke-3 bulan Feb. Cek akan sampai dalam pertengahan bulan Mac. Dan selepas clearkan, barulah duit anda masuk dalam akaun bank anda pada bulan April. Dah la makan masa, pulak tu ada caj tambahan…

 

  • Keluarkan cara Western Union (sangat-sangat recommended). Bukan sahaja cara ini sangat cepat, malah tiada caj langsung dikenakan! Jika income anda bulan Januari sudah layak (lebih USD100), maka pada minggu ke-3 bulan Febuari dah dapat details untuk western union ni. Salin butiran, dan terus pergi ke bank untuk keluarkan CASH!

 

Jom saya ajarkan bagaimana nak keluarkan duit Google Adsense melalui cara Western Union.

 

Mula-mula sekali pastikan anda ubah payment setting di akaun Google Adsense anda. Sila pilih ‘Western Union’. Dan pastikan anda letak nama sebijik dengan nama anda dalam IC (MyKad). Bahagian alamat kalau boleh sama dengan alamat IC lagi bagus.

 

** jika akaun adsense anda tidak dipaparkan “western union’ sila klik button “Add new form of payment…” dan pilih lah western union.

 

Apa itu Western Union?

westernunion_logo

Mesti anda pernah dengar kan? Cuma tak pernah nak pakai je.. ianya melibatkan uruskan penghantaran kiriman wang dan penerimaan wang serata dunia. Nak tahu kat mana ada servis western union ni? biasanya ada di pejabat pos dan bank-bank terpilih seperti Ambank, CIMB, Agro Bank dan BSN. Selain Bank ada juga outlet yang berikan perkhidmatan western union seperti Alif Money Changer Sdn Bhd.

 

Boleh rujuk sini untuk senarai lengkap servis Western Union mengikut kawasan dan negeri. Dan ada juga outlet yang dibuka pada hari Sabtu & Ahad seperti Kuwait Finance Bank.

 

Bila Pihak Google Adsense akan inform kita sekiranya mereka sudah hantar wang..??

Anda boleh semak details pembayaran selepas minggu ke-3 pada bulan berikutnya. Sebagai contoh dibawah income bulan ogos sudah layak untuk dikeluarkan maka selepas minggu ke-3 bulan berikutnya anda kena alert dan sentiasa semak pada akaun adsense anda bahagian payment. Sekiranya dah ada perkataan “Payment Issued” maka wang anda sudah dihantar!

cara keluarkan duit google adsense

 

Sila klik “details” untuk butiran lanjut dan akan dipapaparkan seperti dibawah:

pendapatan google adsense

Dan anda juga digalakkan untuk klik “Statement of Earnings” untuk dapatkan butiran bukti pendapatan anda sebagai penerima.

duit dari blog google adsense

Dan sila PRINT statement ini dan bawa sekali ke bank bila nak keluarkan duit. Lain bank / outlet, lain caranya. Ada yang kadang-kadang tak percaya kita dapat duit dari Google, nanti banyak soal jawabnya. Better bawa je statement ini sebagai bukti. Habis cerita.. 🙂

 

So, bila dah ada butiran yang diperlukan, boleh lah pergi ke mana-mana cawangan western union. Saya tunjukkan contoh disini saya pergi ke AmBank. Time tu tak ramai orang, cepatlah sikit prosesnya.

 

Di Malaysia ni sangat popular orang gunakan western union sebagai cara nak HANTAR WANG. Dan sangat jarang sekali untuk TERIMA WANG. So, anda perlu tahu borang untuk terima wang adalah warna kuning. Kalau takde kat meja borang boleh refer kat kaunter cakap nak terima wang.

 

Dapat borang ni, terus lah isi sepertimana yang Google berikan butiran:

borang western union penerimaan wang google

 

So, ikut je lah contoh kat atas ni ye… pastikan MTCN number diisi dengan betul.. itu saja..

 

Dan hasilnya, dapat terus wang tunai..!! Cuba tengok, nampak macam sikit je USD290, sekali tukar ke Ringgit Malaysia x 3.19 = RM930

 

buat duit dengan google adsense

 

Oklah… setakat ini dulu.. harap-harap membantu anda yer!

Pastikan anda daftar di www.KelabMarketing.com untuk dapatkan info-info menarik cara buat duit dengan blog dan klik!

 

Jika anda suka dengan entry ini, boleh lah klik sini untuk SHARE di FB anda.. Saya amat menghargainya dan menggalakkan saya untuk rajin update tentang tutorial buat duit online ini. 🙂

 

Sharing is caring kan..?
Sharing is so Sexy..
Sharing is LOVING!

 

KLIK SINI UNTUK SHARE!!

 

Ada pertanyaan? Atau ada soalan lain? Boleh ajukan diruangan komen dibawah…

Incoming search terms keywords:

  • duit (15)
  • duit dari google (14)
  • borang google adsense (12)
  • cara mengeluarkan duit daru youtube (4)
  • Cara keluarkan duit dari google adsense (4)
  • duit malaysia (3)
  • duit ringgit (3)
  • mencari borang keluar duit maybank (2)
  • cara keluarkan duit google adsense guna western union (2)
  • contoh borang kiriman wang di pejabat pos (1)

Pendapatan Google Adsense : RM20k

😀 senyum sikit..!!

wahh!! tajuk ni gempak gilerrrr.. mmg gempak ke? Semalam time tgh nak ambik ‘gaji’ tetap adsense bg bulan Febuari tetiba teringin nak tgk jumlah keseluruhan semenjak terjebak dengan Google Adsense. Gaji semalam genaplah 19 bulan berturut-turut saya menerima pendapatan pasif ini tanpa ‘miss’ walau sebulan. Syukur, Alhamdulillah.. Maksudnya dah 19 kali la saya menerima duit dari google.. best3x!!

Tringat sebenarnya 2 tahun dahulu ( Febuari 2007) ketika tu pertama kalinya nak mempercayai buat duit dengan internet ni. Dan pada waktu itu terjumpe Google Adsense. Memang ramai otai ketika itu yang gempak dengan income adsense. Saya bermula dengan ‘zero’ dan pendapatan pertama saya adalah $0.69 jer.. kemudian next month dapat $0.02 jer..! Disebabkan tak putus asa, setelah 5 bulan aktif untuk adsense barulah merasa pendapatan pertama, masa tu google hantar Cek ke rumah saya. 5 Bulan baru mula menjana hasil pertama, terseksa bukan?? Ramai rakan saya yang nak mulakan google adsense ni, baru try sebulan dua je dah give up.. soh sabar sikit je tak nak. Tapi buat ape nak kisah, pendapatan saya tetap tak terjejas.

Berikut adalah screenshot Google Adsense saya bg tempoh 19 bulan : (klik pd gmbar untuk jelas)

Jadi, secara keseluruhannya selama 19 bulan ni, saya dah menjana sebanyak USD6170.13 ~ RM20k wahh banyak tuu, kalo dapat income mcm ni setiap bulan kan best.. Tapi takpe, untuk setahun setengah ni dengan RM20k yg telah saya dapat dan saya pun tak tahu kemana tah duit tu pergi…boros sgt la.. 🙁

Sebenarnya dah hampir 4 bulan saya tak pernah update blog-blog adsense saya. Namun income terus terjana secara automatik! hehe, dapat duit goyang kaki je. Hujung bulan hanya perlu login di google adsense dan ambik MTCN number untuk western union..best tak kerja mcm ni? Tapi anda tak tau bagaimana peritnya bermula dulu… terkontang kanting tau..

Walaupun tak la sehebat otai-otai IM yg lain, namun, cukupla dengan sekitar RM800 setiap bulan berterusan hanya dengan goyang kaki!! 😀

Tawaran Hebat!! Ade sesiapa nak jadi anak murid saya dalam Google Adsense? haha…ayat poyo gilerrr..

Incoming search terms keywords:

  • nasoha com buat duit guna google adsene (3)
  • buat duit dengan google adwords (2)
  • bagaimanakah buat duit dengan google adword (1)

Income Adsense tak menentu

Salam sejahtera, rasenya dah lama saya tak berborak tentang adsense. Yelah, hidup ni kan dah macam Berita Harian, “Zaman dah berubah, dunia dah maju” , ape barang main income adsense lagi, betul tak? Ramai IM sekarang dah tinggalkan adsense, samada kene banned atau pon dah takde income. :) Itu terpulanglah pada mereka, yg penting bisnes tetap jalan. Member saya din beramboi  & kento pun dah wat pra pelancaran ebook “Menjadi Pro Affiliate” semalam,kira dah mula berniaga produk digital sendiri. Income comfirm gempak, Maybank2u leh penuh setiap hari. Harus diingat, jgn sampai Maybank2u block akaun anda dan juga kene panggil ke kaunter. Macam aku la, Maybank2u dah kene block, hari ni kene pegi Maybank Bangsar untuk wat penjelasan, cuak gak..

Oklah, berbalik pada topik asal saya hari ni nak bercerita tentang pendapatan adsense yang dah tak menentu, kurang konsisten dan semakin dibayar murah..Lihat contoh pendapatan saya semalam, 17 september 2008 dibawah:

Blog popular saya leh mencapai page impression 6000-7000 sehari, lebih kurang dalam 1000-1300 pelawat, dan jika dikira pendapatan per klik ($8.02/258=$0.031) dan ($5.18/173=$0.0299). Puratanya, saya leh dapat 1 klik sebanyak 3sen je..huhu.. Camne nak dapat beriban-riban nih. Itu merupkan blog keyword ‘murah’ dan ’sampah’ sebabnya, tah ape2 iklan kuar, saya hanya wat filter ke laman web yang boleh jejaskan akidah dan iman sahaja. Tetapi lihat pendapatan dibahagian bawah, hanya 1 klik je terus dapat 28sen. Tapi tengoklah sendiri berapa page impression dia. Dalam 20 org pelawat je. Sadis tol. Ni saya ade mencuba keyword mahal, 1 klik leh dapat banyak, tapi nak tarik pelawat agak susah sikit lah.

Berbeza dulu dan sekarang.

Kalau setahun yang lepas, blog popular saya mendapat page impression dan klik yang hampir sama seperti diatas, namun pendapatannya hampir 2 ke 3 kali ganda dari sekarang. Tak taulah ape nak jadi. Mungkin dulu, tak ramai persaingan dlm adsense, dan jugak setahun lalu, pihak advertiser belum pandai main adwords kot. Sekarang semua nak untung, kita sebagai publisher hanya mampu redho jelah. Terima jelah hakikat dunia sekarang nih. Wat ever pon, adsense tetap leh go on lagi sementara belum kene banned.

Tips dunia akhir zaman.

hehe, tajuk macam tazkiroh dibulan ramadhan lak. Setelah ditimbang tarakan dan dianalisis, saya membuat kesimpulan mudah seperti berikut:

Jangan terlalu harapkan keyword mahal dan jangan pula nak main keyword murah saje. Buat blog yang yang ramai orang cari biasanya keyword murah, dan promosikan sebaiknya, mantapkan SEO (searh engine optimization) dan juga SERP (searh engine ranking page). Selepas itu, buat juga blog keyword mahal, letaklah link back kat blog pertama tadi. So, cara ini akan membantu menarik traffic ke blog keyword mahal tadi. Macam saya buat, blog keyword mahal saya visitor datang dari blog pertama saya, nak harapkan datang SEO, susah sikit sebab keyword mahal ni biasanya gunakan “long tail keyword” iaitu keyword yang betul-betul terperinci. Sbg contoh bg short tail adalah “artis melayu” dan long tail adalah “artis melayu lelaki berkumpulan” . Jadi, 2 jenis kombinasi blog ini mungkin mampu meningkatkan pendapatan adsense anda.

Itulah tips yang saya ingin tekankan, janganlah mudah putus asa dan awas jangan buat blog terrlalu banyak dan sampah (tak update) , google akan ingat itu blog spam. Kalau buat banyak blog dan berlainan akaun email, itu saya tak cuba lagi. Yang pasti, ade 2 blog saya dah di delete oleh pakcik google kerana dah setahun tak update. haha, pada muka!

Cukuplah sedikit perkongsian yang tak seberapa nih. Harapkan dapatlah memberi manfaat kepada anda semua. Setakat ni, program pay per clik yang lain, saya masih tak berkenan, ade try Malaysia punya dulu nama “nufflets” pastu tukar “gokita”, pastu tukar ape tah, tup2 dah takde, income saya dah dekat $20 dlm tu..burn lak. wahaha.. ingat nak support produk tempatan, tapi entahlah, tak tau nak kate. Harap akan ada lagi PPC dari Malaysia. Namun, saya tetap mengatakan Google Adsense is te best! Dah generate hampir 20k terkumpul..tapi hilang tah ke mana, boros sangat..haha

Terima kasih kerana sudi membaca.

Salam e-biz, (curi ayat din beramboi)

p.s : Merokok itu merbabahayakan kesihatan.

p.s.s : Dapatkan Minyak Jaguh Kanda untuk kesihatan.