Motivasi Diri

Siapa Lahir Bulan Julai..? Popular & Glamour..?

Maaf…. Maaf… dan Maaf…!!! Awal-awal lagi saya terpaksa ungkapkan setuja kemaafan sebab ada yang tak puas hati dan jelez sebab tak dapat lahir di bulan Julai.. 😀

Tahun 2011 ini banyak membuka minda dan minat saya suka menyelidik, kenapa ramai jugak kenalan saya yang saya rasakan hebat, dan juga mereka yang popular, mereka yang saya kagum, kebanyakan mereka dilahirkan pada bulan Julai..

Semua ini hanya takdir Tuhan. Saya tidak pernah merancang untuk dilahirkan pada bulan julai. Tetapi, inilah hakikat yang patut diterima dengan penuh terbuka dan gembira. Syukur sangat bila ada keunikan sikit di bulan Julai. Kenapa?

Ok, macam ni jelah.. Kajian saya bermula dari keluarga saya sendiri.. Saya dilahirkan 5 Julai, Kakak saya (Siti Alifah), 20 Julai, dan juga bapa saya 28 Julai. Setiap seorang daripada kami, ada pengaruh masing2 dan juga popular dengan ciri-ciri masing2… hihi.. (betul apa..!)

dari family saya, sy taknak mengulas panjang..  Saya dah cukup kagum dengan Kakak saya dan juga abah saya.. 🙂 Tapi, saya masih belum kagum lagi dengan diri sendiri.. 🙁 Mungkin lepas sy siapkan post artikel ni, sy lebih kagum dengan diri sendiri kot.. Jom kita bongkarkan..

Orang yang lahir sama dengan saya (5 Julai) adalah Ketua Pasukan Harimau Malaya iaitu Safiq Rahim. kenal kan..?

Time lawan liverpool, friendly match 16 julai 2011, beliau ada sumbat satu gol time freekick.. memang cantik!!

beliau juga adalah Rakyat Malaysia pertama yang menjulang trophy AFF Suzuki Cup 2010.

Jadi, kat sini mungkin dapat dirumuskan, beliau memiliki ciri keunikan dan kejayaan.. satu keyword penting adalah.. “Glamour”.. hihi..

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • lahir bulan julai (95)
  • artis lahir bulan julai (89)
  • bulan julai (77)
  • rahsia tarikh lahir bulan julai (70)
  • artis malaysia lahir bulan julai (59)
  • artis yang lahir bulan julai (57)
  • kelebihan lahir bulan julai (53)
  • rahsia lahir bulan julai (44)
  • rahsia bulan julai (39)
  • rahsia bulan kelahiran julai (39)

Keperitan Hari Ini Untuk Kejayaan Hari Esok!

Assalamulaikum dan Salam sejahtera buat pembaca setia yang saya sayangi sekalian. Hehehe.

“Saya Menghilang?”

Ooopss! sentitif tau topik ni. Tengok-tengok memang saya dah lama tidak meng-update post blog ni. Sebab apa ya? Saya memang sengaja pun..! Dalam keadaan sibuk menyusun program Vemma di sana sini, dan juga mengendalikan website Komuniti Vemma Malaysia iaitu Vemma Rich Club (VRC), saya pun terus fikir, ada bagusnya jugak kalau stop update blog.

Sampailah dapat suatu SMS yang tak diundang masuk ke handset saya berbunyi..

“Salam soha, aku dh lame tgk ko tak update blog.. dah senyap vemma ke bro? biz ok lagi?.. kalau dah tak ok, aku ade biz baru nak ko join ni..”

Hurrmm… rase hati macam sedikit disentuh.. Rupanya ada  kawan saya sendiri yg sentiasa memerhati atau teropong saya dari jauh. Dan hanya menunggu disaat kita jatuh di vemma. Biasalah perkara macam ni. Atas nama kawan, sahabat, dan rakan. Namun, kukuatkan juga kakiku untuk melangkah dengan lebih jauh selepas ini.

Hati Seorang Kawan!

Cuba anda renungkan sejenak bg anda yang pernah buat bisnes MLM. Tak kisahlah bisnes MLM apa pun. Semasa hari pertama kita buat bisnes MLM, kita mengajak kawan kita, sbb kita nak kawan kita sama-sama mengubah nasib, dan atas konsep cari duit lebih. Sedangkan kawan-kawan yang lain tu sentiasa ajak tgk wayang, main bowling, main game, dan semua itu adalah konsep “kawan ajak buang duit”. Tetapi dalam kes kita ajak kawan sertai MLM kita, adalah sebab kita nak “ajak mereka berjaya sama dengan kita”. Nanti kalau dah berjaya dan kaya, takdelah kawan kita cakap “ko ni kaya nak makan sorang, ada bisnes baik tak ajak!” .. Tetapi, hakikatnya, hari pertama kita sertai bisnes MLM, ayat yang macam ni lah yg selalu sangat saya terima..

” ko buat lah dulu, nanti ko dah berjaya aku follow”

Wow! Satu ayat yang kurasakan semakin bersemangat aku nak membuktikan nak berjaya di MLM terutama di vemma. Dan, nak tak nak, perit atau tidak, saya TERPAKSA jugak untuk BERJAYA! Dalam proses nak menuju arah kejayaan itu, adalah banyak ‘rejection’ dari ramai prospek. Mase ini lah tetiba je kawan kita pun berkata:

” tu lah ko, buang duit je masuk vemma, nasib baik aku tak dengar cakap ko suruh join hari tu, selamat duit aku..”

Huh! dah la tengah down sebab banyak rejection dari orang awam, malah dapat pulak hadiah best dengan ayat mcm ni.

GIVE UP or GET UP?

Bagai tiada harapan lagi, akaun vemma saya sesi single pek sudah expired. Adakah mahu renew? Atau biarkan saja vemma ku pergi? Aku nak mencatat nama diantara mereka yang larikan diri di vemma? Ahh! Tidak mungkin, sudah pastinya kawan ku tadi akan bertambah gelak besarrrr! Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • Biz hari ni buat esok dapat duit (1)
  • cara ajak orang join bisnes amway (1)

Keajaiban Nasi Lemak

Sejak saya menceburi bidang perniagaan seawal usia 9 tahun, pelbagai bidang dalam bisnes yang telah saya ceburi. Memang niat untuk menjadi seorang bisnes yang berjaya dan orang cakap ‘boleh pergi jauh’. Masih lagi teringat ketika darjah 3 dah mula menjual Nasi Lemak ditepi jalan depan rumah. Dan jugak siap bawa ke sekolah sebab ada ramai guru-guru nak beli nasi lemak yang mak saya buatkan.

Ini saat pertama saya mengenal perniagaan. Bila bercerita pasal perniagaan, tidak ada istilah duduk lepak. Saya melihat mak saya setiap hari menjual nasi lemak dah kueh-muih. Bila gerai dah tutup, maka dapatlah income. Kadang-kadang, ada jugak sampai ke tgh hari, nasi lemak tak abis dijual. Nak buat macam mane? Dah nama bisnes, ada kala untung dan ada kala rugi. Tapi orang kita sekarang, mind set nak bisnes nak sentiasa untung sahaja berlipat kali ganda tanpa sebarang usaha…

Setiap Hari.

Dan selepas itu, mak saya akan ke kebun untuk cari daun pisang, kemudian ke pasar beli bahan mentah. Setiap Hari. Duit yang dapat hari ini adalah untuk modal hari esok. Malamnya pula dah mula membuat sambal nasi lemak disamping menguli tepung untuk buat kueh. Beliau tidur lewat. Setiap Hari. Itulah kesungguhan beliau disebabkan nak mencari rezeki. Dalam pukul 4 pagi, dah mula bangun untuk mentanak nasi pulak. Siap-siap buat persediaan berniaga. Sebelum 7 pagi mesti dah buka gerai. Rutin harian macam ni. Setiap Hari. Mak saya tidak pernah mengeluh untuk mencari sesuap nasi untuk anak-anaknya.

s2rage_mh_0913_p2_4colD0

Sedapnya.. dah lama tak merasa nasi lemak yang mak buat.. hehe

Langit tak selalu cerah. Sama juga dengan bisnes. Kadang-kadang langit menjadi mendung, dan hujan lebat pun turun. Maka, pada hari itu, tiadalah pelanggan nak datang beli sebab hujan lebat. Apa sudah jadi dengan nasi lemak? Makan sendiri la jawabnya sampai ke petang.. Namun, walaupun hari itu, tiada keuntungan atau pun istilah keluarga kami memanggil sebagai ‘tiada collection’, keesokan harinya tetap buka kedai juga. Lagi modal dikeluarkan. Cubalah anda bayangkan, perniagaan ini memerlukan modal wang ringgit setiap hari, dan masa dan tenaga hampir 16-20 Jam setiap hari. Namun, mak saya tetap teruskan berniaga. Tetap teruskan. Tidak pernah menyalahkan sesiapa. Tidak sesekali menyalahkan takdir.

Beliau hanya berkata:

Kita mencari rezeki, kena ada usaha, kita berdoa Allah murahkan rezeki dan juga urusan dipermudahkan.. Lepas tu barulah boleh bertawakkal...

Dari situ, seawal 9 tahun, saya memasang azam untuk membalas jasa keluarga saya. Ingin menjadi usahawan yang berjaya. Banyak pengajaran yang sering kali saya ambil iktibar.

Namun, adakah saya meneruskan tradisi bisnes Nasi Lemak? Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • bisnes nasi lemak (69)
  • berniaga nasi lemak (65)
  • perniagaan nasi lemak (58)
  • cara berniaga nasi lemak (55)
  • tips berniaga nasi lemak (44)
  • modal berniaga nasi lemak (34)
  • jual nasi lemak untung (26)
  • untung jual nasi lemak (26)
  • jual nasi lemak (25)
  • untung ke jual nasi lemak (22)

5 Punca Utama Kegagalan dalam Perniagaan

Salam e-biz dari saya. Tahun 2009 semakin berlabuh tirainya. Ramun, sudahkah anda memotivasikan diri anda tentang hasil yang diperolehi dari bisnes internet? Kalau dah berjaya, tahniah diucapkan. Kalau belum lagi, usaha itu tangga kejayaan. Jangan sesekali merasa diri anda gagal, cuma anda belum berjaya saja..

Terdapat banyak sebab mengapa gagal dalam bisnes internet. Di sini saya kongsikan 5 sebab.

1. TIDAK ADA MATLAMAT

Tidak mempunyai matlamat yang jelas yang hendak dicapai dalam binsnes internet. Apakah tahap kepakaran atau keuntungan yang ingin dicapai dalam 1,2 atau 5 tahun dari sekarang ?. Jika belum, mulakan untuk letakkan matlamat, contohnya kita letakkan matlamat untuk mendapat keuntungan RM600  sebulan dalam 6 bulan yang akan datang. Pastikan kita TULIS matlamat kita di tempat yang sesuai dan boleh dilihat selalu kerana menulis matlamat mempunyai kesan pada minda separa sedar kita.

“Lagi besar matlamat kita, lagi besar hasilnya..”

http://l33terature.files.wordpress.com/2009/07/failure.jpg

2. TIDAK SABAR

Memang lumrah manusia untuk mendapatkan keuntungan yang besar dalam jangka masa yang cepat. Biasalah, orang melayu macam saya pun mcm ni. Sebenarnya perniagaan perlu dilihat untuk mendapat keuntungan jangka waktu panjang dan bukannya semata-mata mendapatkan keuntungan maksima pada jangka waktu singkat. Memang ada manusia yang hebat yang mampu menjana pendapatan besar dalam masa singkat tapi amat jarang. Secara umumnya keuntungan besar mengambil masa untuk dicapai. Cuba buang mentaliti CEPAT KAYA dalam minda kita. Nak KAYA mesti USAHA KENA POWER!

3. TIDAK MENUNTUT ILMU

Jangan kita kedekut untuk melaburkan wang untuk mempelajari teknik-teknik bisnes internet yang betul. Jangan hanya bergantung kepada sumber-sumber percuma. Tapi dalam kita mencari ilmu pastikan kita mendapatkan produk-produk dari pakar-pakar internet yang telah terbukti. Biasanya rahsia yang berkesan tidak dikongsikan secara umum.Jadi Apalah salah jika berkomunikasi DUA hala,Tiga Hala bertujuan Menambah Ilmu,mencari jalan keluar yg baik.Bukan Berdiam diri – Tip saya mudah ‘Belajar dengan Orang yang betul,mahu belajar dan di tunjuk ajar’

4. TIDAK FOKUS DENGAN KERJA

Bisnes internet mengandungi banyak bidang-bidangnya. Contohnya jual produk digital (ebook), produk fizikal, google adsense, ebay, internet Multilevel marketing (MLM) seperti vemma, GDI, herbalife, usana, dan byk lagi, program affiliate dan bermacam-macam lagi. Pilihlah bidang yang kita rasa sesuai dan fokus. Jangan kita nak buat semua benda nanti semua tak jadi. Elakkan juga suka MELOMPAT-LOMPAT dari satu bisnes ke bisnes yang lain. Fokus pada bisnes yang kita mampu buat. Dan yang sangat penting dalam perniagaan adalah “Residual Income”


5. TIDAK BERTINDAK

Tanpa bertindak kita tak akan ke mana. Laksanakan perancangan yang kita buat, dan luangkan masa setiap hari untuk lakukan bisnes internet dan jangan kita cepat give-up. Lihat bisnes kita dari segi keuntungan jangka masa yang panjang. Insyaallah, kita akan mula mendapat hasil jika kita ISTIQAMAH atau KONSISTEN dalam tindakan.

“Jutawan yang lahir semuanya adalah BERTINDAK TEPAT PADA WAKTUNYA, WALAUPUN TIADA MODAL..”

Adakah kita termasuk dalam mana-mana perkara diatas? Renung-renungkan dan selamat beramal.. =)

Incoming search terms keywords:

  • kesan kegagalan perniagaan (1)

3 Golongan Kehidupan, Anda Sendiri Tentukan!

Assalamualaikum orang-orang kampung..! (haa jwb jgn tak jawab).

[kalau nak ke artikel asal, sila ke sini.]

Entah kenapa aura kehebatan ke arah Jutawan Muda semakin terasa. Sebab itu saya semakin rajin untuk update blog dan juga menghantar Newsletter sebagai hadiah percuma bagi pengunjung setia blog saya. Rasa kagum, bertuah dalam kesyukuran kerana dipertemukan dengan perniagaan paling mengarut kat dunia. Iaitu VeMMA. Tak sangka hanya kerana SISTEM canggih, kini boleh buat makan. Saya masih lagi teringat persoalan yang ditujukan kepada saya ketika saat pertama dalam perniagan. iaitu:

Dalam sebuah kehidupan, hanya ada 3 golongan. Dan kita sendiri PILIH nak jadi golongan yang mana? Golongan yang TAK cukup makan, Golongan yang cukup-cukup makan atau Golongan yang makan besar? Jawapan saya simple, anda juga tahu, kita nak yang makan besar. Namun, kita hanya nak saja, tapi TIADA TINDAKAN ke arah itu!

GOLONGAN YANG TAK CUKUP MAKAN.

Ramai manusia tergolong dalam kumpulan ini. Bukannya mereka tidak mencari rezeki, atau pun senang cakap bukannya tidak bekerja, namun bekerja mengikut tahap akademik yang rendah. Senang cakap, DAPAT GAJI PUN TAK CUKUP BAYAR HUTANG! Macam mana nak makan? Anda nak jadi macam ni ke? Keputusan di tangan anda.

GOLONGAN YANG CUKUP-CUKUP MAKAN

Ramai juga yang tergolong dalam kumpulan ini. Ini kerana trend ‘bekerja dengan orang’ iaitu bekerja dengan BOSS. Faham-faham lah ye. Walaupun jawatan kita tinggi mana, walaupun kita profesional mana, tetap mengkayakan BOSS. Kalau kita bekerja keras sekali pun, pendapatan kita tetap sama setiap bulan! Cumanya, jika anda pandai bodek sikit, lehla naik pangkat. Lumrah bukan? Jadi, kerja sebegini pendapatan anda dibayar mengikut masa kerja anda. Ada hari kerja, ada income, sebulan bercuti? Income zero. Bulan depan kene buang keje. Pendapatan yang dapat hanyalah cukup-cukup makan untuk bayar umah sewa, sewa kereta, dan macam2 kene bayar. Nak makan pun, KENE TENGOK BUDGET dulu. Kalau nak shopping kene plan 3 bulan awal untuk wat sikit simpanan. Yang paling tak bestnya, kerja 1 bulan, duit dapat habis dalam sehari je.. Atau pun ramai menggunakan ALASAN TENGAH BULAN.. Adakah kita dilahirkan untuk bekerja dengan orang? Adakah anda pilih golongan ini?

GOLONGAN YANG MAKAN BESAR.

Ramai orang nak ke sini. Hakikatnya sedikit je yang betul-betul merasai berada dalam kumpulan mewah ini atau Freedom. YES, kat sini saya mula pasang impian. Saya betul-betul ingin ke arah ini. TAPI BAGAIMANA CARANYA? Jawapannya hanya pada Klik Sini Untuk Baca Selajutnya