Sembang Umum

Buku ASB Hilang? Apa Perlu Anda Lakukan..

Saya ingin berkongsi pengalaman saya bagaimana saya buat buku ASB yang baru gara-gara buku ASB yang asal gagal dijumpai.. Senang cakap, Buku ASB Hilang! Macam biasa, langkah pertama jangan kita gelabah! 😀

Tenang-tenang saja.. take a breath..

Tips_Buku_ASB_Hilang

Saya biasa google kan info untuk cari pengalaman mereka yang pernah kehilangan buku ASB. Macam-macam pengalaman dan ragam saya jumpa. Banyak persoalan yang timbul jadinya.. Antaranya:

  1. Boleh ke buat buku baru di Ejen ASNB seperti pejabat pos, bank seperti Maybank, RHB Bank dan CIMB Bank?
  2. Apakah butiran yang diperlukan untuk isi borang kehilangan buku ASB?
  3. Berapa caj Denda yang dikenakan? RM10? RM20?
  4. Berapa lama tempoh untuk dapatkan Buku ASB yang baru?
  5. Adakah akaun ASB anda dibekukan dari pengeluaran selama 10 Hari?
  6. Adakah rekod “history” akan dicetak semula?

Baiklah… semua persoalan diatas akan cuba saya huraikan satu-persatu.

Boleh ke buat buku baru di Ejen ASNB seperti pejabat pos, bank seperti Maybank, RHB Bank dan CIMB Bank?

ejen ASNB

Untuk buka buku baru (akaun yang baru) memang boleh dilakukan melalui Ejen ASNB. TETAPI, jika kes kehilangan buka ASB dan ingin gantikan yang baru, tidak boleh berurusan di Ejen ASNB! Anda perlu ke Pejabat ASNB terdekat.

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • buku asb hilang (1228)
  • hilang buku asb (134)
  • semak akaun asb online (122)
  • kehilangan buku asb (76)
  • buku asb (62)
  • buku akaun asb hilang (43)
  • jika buku asb hilang (41)
  • buku asb hilang macam mana (32)
  • buku asb hilang 2016 (29)
  • kalau buku asb hilang (26)

Siapa Lahir Bulan Julai..? Popular & Glamour..?

Maaf…. Maaf… dan Maaf…!!! Awal-awal lagi saya terpaksa ungkapkan setuja kemaafan sebab ada yang tak puas hati dan jelez sebab tak dapat lahir di bulan Julai.. 😀

Tahun 2011 ini banyak membuka minda dan minat saya suka menyelidik, kenapa ramai jugak kenalan saya yang saya rasakan hebat, dan juga mereka yang popular, mereka yang saya kagum, kebanyakan mereka dilahirkan pada bulan Julai..

Semua ini hanya takdir Tuhan. Saya tidak pernah merancang untuk dilahirkan pada bulan julai. Tetapi, inilah hakikat yang patut diterima dengan penuh terbuka dan gembira. Syukur sangat bila ada keunikan sikit di bulan Julai. Kenapa?

Ok, macam ni jelah.. Kajian saya bermula dari keluarga saya sendiri.. Saya dilahirkan 5 Julai, Kakak saya (Siti Alifah), 20 Julai, dan juga bapa saya 28 Julai. Setiap seorang daripada kami, ada pengaruh masing2 dan juga popular dengan ciri-ciri masing2… hihi.. (betul apa..!)

dari family saya, sy taknak mengulas panjang..  Saya dah cukup kagum dengan Kakak saya dan juga abah saya.. 🙂 Tapi, saya masih belum kagum lagi dengan diri sendiri.. 🙁 Mungkin lepas sy siapkan post artikel ni, sy lebih kagum dengan diri sendiri kot.. Jom kita bongkarkan..

Orang yang lahir sama dengan saya (5 Julai) adalah Ketua Pasukan Harimau Malaya iaitu Safiq Rahim. kenal kan..?

Time lawan liverpool, friendly match 16 julai 2011, beliau ada sumbat satu gol time freekick.. memang cantik!!

beliau juga adalah Rakyat Malaysia pertama yang menjulang trophy AFF Suzuki Cup 2010.

Jadi, kat sini mungkin dapat dirumuskan, beliau memiliki ciri keunikan dan kejayaan.. satu keyword penting adalah.. “Glamour”.. hihi..

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • lahir bulan julai (95)
  • artis lahir bulan julai (89)
  • bulan julai (77)
  • rahsia tarikh lahir bulan julai (70)
  • artis yang lahir bulan julai (57)
  • artis malaysia lahir bulan julai (56)
  • kelebihan lahir bulan julai (52)
  • rahsia lahir bulan julai (44)
  • rahsia bulan julai (39)
  • rahsia bulan kelahiran julai (38)

Pesta Kerjaya: BN Youth Job Fair 2011 PWTC

Lega rasanya dah hampir 2 bulan tak menyempat nk update blog yg satu ni ha.. Asyik sibuk dengan blog lain je (blog gossip artis).. hihi.. 🙂

But today, sy nk sharing info buat kawan-kawan yg masih lg menganggur mcm saya.. Manelah tau dengan info ni, kita leh cari kerja.. Bak kata org tua sape tah.. “Kerjalah kamu sebelum kamu dikerjakan!” haha…

Pesta Kerjaya 2011

Ya, bila sebut pesta kerjaya atau career fair, ramai sangat org suka pg interview. Buat resume cantik2, ambik gambar yg macho2 dan cun2.. 🙂 Namun, sy masih takde pengalaman lg bab menulis resume ni.. Dari dulu asyik kantoi je.. Takde sape nak ajar lg.. Nenanti, sy akan cuba usahakan supaya terciptalah satu resume edisi emas dan difamekan kat dinding umah..! hihi..

But, i like interbiu! suka org tanye itu, org tanye ini. Layan gossip gitu.. Okeylah.. Berapa ramai diantara kamu yg masih menganggur ya? Ramai yg masih mencari-cari pekerjaan atau jawatan kosong lagi.. Atau, ada yg nakkan pekerjaan lebih baik. Itu semua tak salah.. Kita cuba dulu la..

Info… info.. info tentang pesta kerjaya..!

Terkini, taklama lagi akan diadakan di PWTC. Ini butirannya:

BN YOUTH JOB FAIR

TARIKH: 25, 26, & 27 MAC 2011

TEMPAT: Dewan Tun Razak 1, PWTC, Kuala Lumpur.

MASA: 10.00am – 8.00pm

Pendaftaran: http://www.bnyouthjobfair.com/register.html

Jom lah datang ya.. Jangan lupa wat pendaftaran online dulu, dan upload resume anda.. Nanti anda akan dibekalkan barcode (biasa lekat kat tangan).. Sng kerja.. Mana2 company je anda nak join, just scan pada diri anda.. hihi..

Oh ya, pesta kerjaya kali ni dikhabarkan ada 650 company dan ada 20,000 peluang pekerjaan. Dan dijangka juga pengunjung sehingga 500,000. setengah juta umah ni.. Sesak la PWTC tu nanti..

Insyaallah sy akan lepak di Seri Pasific Hotel, PWTC.. Sbb takut2 nak dtg jem, saya book hotel situ terus.. Boleh layan interbiu selama 3 hari 3 malam..! waahh.. sesiapa nk dtg jumpe, boleh je.. 🙂

Dan jugak saya ada function disana..

Oh ya, tak lama lepas tu, pesta kerjaya yg akan dianjurkan oleh jobstreet pula akan diadakan di Mid Valley Megamall.. Nanti sy update k.. Kalau2 nak info lanjut, jangan lupa isi borang sebelah kanan penjuru atas tu ha….!

Salam Ramadhan 1431H & Bonus Bulan Puasa

Bermula esok, 11 Ogos 2010, semua umat Islam akan mula menjalani ibadah puasa selama sebulan. Jadi, sehubungan dengan itu, saya sebagai admin kepada website Nasoha.com ingin mengucapkan kepada anda “Selamat Berpuasa” kepada mereka yang beragama Islam. Semoga bulan ramadhan kali ini kita semua dapat sama-sama tingkatkan amal ibadah, banyakkan sedekah, dan amal jariah.

Bagi mereka yang mengenali saya secara langsung mahupun tidak langsung, saya ingin memohon ampun dan maaf diatas semua perkara samaada disengajakan atau pun tidak disengajakan.

Bersamalah kita mengejar BONUS EXTRA di bulan yang mulia ini.. Antaranya:

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • puasa ramadhan (29)
  • gambar puasa ramadhan (23)
  • salam ramadhan (18)
  • gambar ramadhan (14)
  • salam subuh ramadan (3)
  • salam subuh dan salam ramadhan (2)
  • salam subuh ramadhan (1)
  • salam subuh dibulan ramadon (1)
  • salam ramadhan mohon maaf (1)
  • gmbr hadis sahih bulan ramadhan (1)

RM3000 ke Bawah Kategori Miskin?

Hai.. salam sejahtera. Malam semalam saya ke surau dan sambil terdengar ceramah agama tentang ibadah puasa. Jadi, dipendekkan cerita masuklah bab “Fidyah”. Tau ke fidyah ini apa?

Saya terjumpa definisi fidyah:

Fidyah merupakan bayaran denda yang dikenakan kepada seseorang yang tidak dapat mengganti puasanya di Bulan Ramadhan pada sesuatu tahun sehinggalah tibanya Bulan Ramadhan tahun berikutnya.

Hukum membayar Fidyah adalah WAJIB . Dengan membayar fidyah tidak bermaksud mereka tidak perlu membayar puasanya kerana puasa tersebut tetap wajib di ganti mengikut bilangan hari yang telah ditinggalkannya. Sekiranya bilangan hari tersebut telah melangkau tahun maka kadar fidyah bagi hari tersebut akan digandakan.

Kadar Fidyah dikira berdasarkan kadar harga beras (makanan asasi penduduk) sebanyak secupak. Kadar tersebut berubah mengikut harga yang ditetapkan pemerintah di sesuatu tempat. Beras tersebut hendaklah di beri makan kepada fakir dan miskin dan bukan berbentuk wang tunai, pakaian dan sebagainya.

Fidyah ni senang cakap adalah bayar secupak beras kepada orang fakir miskin. Dan ada beberapa sebab kenapa kita kena bayar fidyah.

Oklah…,

Ustaz pada malam tu ada buka sesi soal jawab. Dan adalah seorang pakcik ni tanya..

Zaman sekarang ni susah la nak cari orang yang betul-betul fakir dan miskin.. jadi macam mane nak serahkan bayaran fidyah ni?

Maka si ustaz tu pun menjawab:

Kita jangan meletakkan diri kita dalam kaedah zaman dulu. Bukan definisi miskin itu adalah tiada rumah, tak dapat makan, takde kereta. Zaman sekarang mengikut garis panduan, setiap isi rumah yang berpendapatan per kapita bawah RM3000 adalah miskin. Dan LAYAK untuk terima fidyah..

saya pun, rasa macam pelik pulak. Gaji RM3000 miskin? Saya terus search di internet dan terjumpa satu artikel dari Utusan Malaysia.

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • kereta untuk dijual bawah rm3000 (58)
  • kategori keluarga miskin malaysia (21)
  • pendapatan rm3000 kebawah miskin (1)
  • pendapatan gaji rm3000 miskin di bandar (1)
  • maksud pendapatan isirumah bawah rm3000 (1)
  • kereta untuk gaji bawah 3000 (1)
  • 3000 kategori miskin (1)
  • kategori fakir (1)
  • kadar pendapatan fakir dan miskin di malaysia (1)
  • gaji taraf miskin (1)