Sembang Umum

Keperitan Hari Ini Untuk Kejayaan Hari Esok!

Assalamulaikum dan Salam sejahtera buat pembaca setia yang saya sayangi sekalian. Hehehe.

“Saya Menghilang?”

Ooopss! sentitif tau topik ni. Tengok-tengok memang saya dah lama tidak meng-update post blog ni. Sebab apa ya? Saya memang sengaja pun..! Dalam keadaan sibuk menyusun program Vemma di sana sini, dan juga mengendalikan website Komuniti Vemma Malaysia iaitu Vemma Rich Club (VRC), saya pun terus fikir, ada bagusnya jugak kalau stop update blog.

Sampailah dapat suatu SMS yang tak diundang masuk ke handset saya berbunyi..

“Salam soha, aku dh lame tgk ko tak update blog.. dah senyap vemma ke bro? biz ok lagi?.. kalau dah tak ok, aku ade biz baru nak ko join ni..”

Hurrmm… rase hati macam sedikit disentuh.. Rupanya ada¬† kawan saya sendiri yg sentiasa memerhati atau teropong saya dari jauh. Dan hanya menunggu disaat kita jatuh di vemma. Biasalah perkara macam ni. Atas nama kawan, sahabat, dan rakan. Namun, kukuatkan juga kakiku untuk melangkah dengan lebih jauh selepas ini.

Hati Seorang Kawan!

Cuba anda renungkan sejenak bg anda yang pernah buat bisnes MLM. Tak kisahlah bisnes MLM apa pun. Semasa hari pertama kita buat bisnes MLM, kita mengajak kawan kita, sbb kita nak kawan kita sama-sama mengubah nasib, dan atas konsep cari duit lebih. Sedangkan kawan-kawan yang lain tu sentiasa ajak tgk wayang, main bowling, main game, dan semua itu adalah konsep “kawan ajak buang duit”. Tetapi dalam kes kita ajak kawan sertai MLM kita, adalah sebab kita nak “ajak mereka berjaya sama dengan kita”. Nanti kalau dah berjaya dan kaya, takdelah kawan kita cakap “ko ni kaya nak makan sorang, ada bisnes baik tak ajak!” .. Tetapi, hakikatnya, hari pertama kita sertai bisnes MLM, ayat yang macam ni lah yg selalu sangat saya terima..

” ko buat lah dulu, nanti ko dah berjaya aku follow”

Wow! Satu ayat yang kurasakan semakin bersemangat aku nak membuktikan nak berjaya di MLM terutama di vemma. Dan, nak tak nak, perit atau tidak, saya TERPAKSA jugak untuk BERJAYA! Dalam proses nak menuju arah kejayaan itu, adalah banyak ‘rejection’ dari ramai prospek. Mase ini lah tetiba je kawan kita pun berkata:

” tu lah ko, buang duit je masuk vemma, nasib baik aku tak dengar cakap ko suruh join hari tu, selamat duit aku..”

Huh! dah la tengah down sebab banyak rejection dari orang awam, malah dapat pulak hadiah best dengan ayat mcm ni.

GIVE UP or GET UP?

Bagai tiada harapan lagi, akaun vemma saya sesi single pek sudah expired. Adakah mahu renew? Atau biarkan saja vemma ku pergi? Aku nak mencatat nama diantara mereka yang larikan diri di vemma? Ahh! Tidak mungkin, sudah pastinya kawan ku tadi akan bertambah gelak besarrrr! Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • ajak bisnes (1)
  • ayat ajak org join web (1)
  • ayat menarik seseorng untuk join kita (1)
  • cara buat ayat diari biz (1)
  • cara nak ajak orang join bisnes (1)

Keajaiban Nasi Lemak

Sejak saya menceburi bidang perniagaan seawal usia 9 tahun, pelbagai bidang dalam bisnes yang telah saya ceburi. Memang niat untuk menjadi seorang bisnes yang berjaya dan orang cakap ‘boleh pergi jauh’. Masih lagi teringat ketika darjah 3 dah mula menjual Nasi Lemak ditepi jalan depan rumah. Dan jugak siap bawa ke sekolah sebab ada ramai guru-guru nak beli nasi lemak yang mak saya buatkan.

Ini saat pertama saya mengenal perniagaan. Bila bercerita pasal perniagaan, tidak ada istilah duduk lepak. Saya melihat mak saya setiap hari menjual nasi lemak dah kueh-muih. Bila gerai dah tutup, maka dapatlah income. Kadang-kadang, ada jugak sampai ke tgh hari, nasi lemak tak abis dijual. Nak buat macam mane? Dah nama bisnes, ada kala untung dan ada kala rugi. Tapi orang kita sekarang, mind set nak bisnes nak sentiasa untung sahaja berlipat kali ganda tanpa sebarang usaha…

Setiap Hari.

Dan selepas itu, mak saya akan ke kebun untuk cari daun pisang, kemudian ke pasar beli bahan mentah. Setiap Hari. Duit yang dapat hari ini adalah untuk modal hari esok. Malamnya pula dah mula membuat sambal nasi lemak disamping menguli tepung untuk buat kueh. Beliau tidur lewat. Setiap Hari. Itulah kesungguhan beliau disebabkan nak mencari rezeki. Dalam pukul 4 pagi, dah mula bangun untuk mentanak nasi pulak. Siap-siap buat persediaan berniaga. Sebelum 7 pagi mesti dah buka gerai. Rutin harian macam ni. Setiap Hari. Mak saya tidak pernah mengeluh untuk mencari sesuap nasi untuk anak-anaknya.

s2rage_mh_0913_p2_4colD0

Sedapnya.. dah lama tak merasa nasi lemak yang mak buat.. hehe

Langit tak selalu cerah. Sama juga dengan bisnes. Kadang-kadang langit menjadi mendung, dan hujan lebat pun turun. Maka, pada hari itu, tiadalah pelanggan nak datang beli sebab hujan lebat. Apa sudah jadi dengan nasi lemak? Makan sendiri la jawabnya sampai ke petang.. Namun, walaupun hari itu, tiada keuntungan atau pun istilah keluarga kami memanggil sebagai ‘tiada collection’, keesokan harinya tetap buka kedai juga. Lagi modal dikeluarkan. Cubalah anda bayangkan, perniagaan ini memerlukan modal wang ringgit setiap hari, dan masa dan tenaga hampir 16-20 Jam setiap hari. Namun, mak saya tetap teruskan berniaga. Tetap teruskan. Tidak pernah menyalahkan sesiapa. Tidak sesekali menyalahkan takdir.

Beliau hanya berkata:

Kita mencari rezeki, kena ada usaha, kita berdoa Allah murahkan rezeki dan juga urusan dipermudahkan.. Lepas tu barulah boleh bertawakkal...

Dari situ, seawal 9 tahun, saya memasang azam untuk membalas jasa keluarga saya. Ingin menjadi usahawan yang berjaya. Banyak pengajaran yang sering kali saya ambil iktibar.

Namun, adakah saya meneruskan tradisi bisnes Nasi Lemak? Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • bisnes nasi lemak (69)
  • berniaga nasi lemak (65)
  • perniagaan nasi lemak (58)
  • cara berniaga nasi lemak (55)
  • tips berniaga nasi lemak (44)
  • modal berniaga nasi lemak (33)
  • jual nasi lemak untung (26)
  • jual nasi lemak (25)
  • untung jual nasi lemak (24)
  • untung ke jual nasi lemak (22)

3 Golongan Kehidupan, Anda Sendiri Tentukan!

Assalamualaikum orang-orang kampung..! (haa jwb jgn tak jawab).

[kalau nak ke artikel asal, sila ke sini.]

Entah kenapa aura kehebatan ke arah Jutawan Muda semakin terasa. Sebab itu saya semakin rajin untuk update blog dan juga menghantar Newsletter sebagai hadiah percuma bagi pengunjung setia blog saya. Rasa kagum, bertuah dalam kesyukuran kerana dipertemukan dengan perniagaan paling mengarut kat dunia. Iaitu VeMMA. Tak sangka hanya kerana SISTEM canggih, kini boleh buat makan. Saya masih lagi teringat persoalan yang ditujukan kepada saya ketika saat pertama dalam perniagan. iaitu:

Dalam sebuah kehidupan, hanya ada 3 golongan. Dan kita sendiri PILIH nak jadi golongan yang mana? Golongan yang TAK cukup makan, Golongan yang cukup-cukup makan atau Golongan yang makan besar? Jawapan saya simple, anda juga tahu, kita nak yang makan besar. Namun, kita hanya nak saja, tapi TIADA TINDAKAN ke arah itu!

GOLONGAN YANG TAK CUKUP MAKAN.

Ramai manusia tergolong dalam kumpulan ini. Bukannya mereka tidak mencari rezeki, atau pun senang cakap bukannya tidak bekerja, namun bekerja mengikut tahap akademik yang rendah. Senang cakap, DAPAT GAJI PUN TAK CUKUP BAYAR HUTANG! Macam mana nak makan? Anda nak jadi macam ni ke? Keputusan di tangan anda.

GOLONGAN YANG CUKUP-CUKUP MAKAN

Ramai juga yang tergolong dalam kumpulan ini. Ini kerana trend ‘bekerja dengan orang’ iaitu bekerja dengan BOSS. Faham-faham lah ye. Walaupun jawatan kita tinggi mana, walaupun kita profesional mana, tetap mengkayakan BOSS. Kalau kita bekerja keras sekali pun, pendapatan kita tetap sama setiap bulan! Cumanya, jika anda pandai bodek sikit, lehla naik pangkat. Lumrah bukan? Jadi, kerja sebegini pendapatan anda dibayar mengikut masa kerja anda. Ada hari kerja, ada income, sebulan bercuti? Income zero. Bulan depan kene buang keje. Pendapatan yang dapat hanyalah cukup-cukup makan untuk bayar umah sewa, sewa kereta, dan macam2 kene bayar. Nak makan pun, KENE TENGOK BUDGET dulu. Kalau nak shopping kene plan 3 bulan awal untuk wat sikit simpanan. Yang paling tak bestnya, kerja 1 bulan, duit dapat habis dalam sehari je.. Atau pun ramai menggunakan ALASAN TENGAH BULAN.. Adakah kita dilahirkan untuk bekerja dengan orang? Adakah anda pilih golongan ini?

GOLONGAN YANG MAKAN BESAR.

Ramai orang nak ke sini. Hakikatnya sedikit je yang betul-betul merasai berada dalam kumpulan mewah ini atau Freedom. YES, kat sini saya mula pasang impian. Saya betul-betul ingin ke arah ini. TAPI BAGAIMANA CARANYA? Jawapannya hanya pada Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

RM7000 Nak Laburkan dimana?

Artikel Penuh di: http://nasoha.com/index.php/rm7000-nak-laburkan-dimana

*******************************************************************************************

BERITA BAIK KEPADA EJEN INSURANS, TAKAFUL, UNIT TRUST, PELABURAN, DAN SEMUA EJEN MENCARI PELABUR.

Salam sejahtera, post kali amat beruntung kepada pelanggan setia blog saya kerana orang terawal membaca dan dia sedang mencari pelanggan (pelabur), kerana saya sedia menjadi client anda!

Jadi pastikan anda dah subscribe blog ini supaya anda menjadi pembaca pertama! Sila Subscribe disini.

Oh ya, terus terang saya katakan SAYA BUNTU NAK LABURKAN RM7000 DI MANA?

Saya ingin melabur untuk masa depan yang agak terjamin, memandangkan saya ni tidak bekerja makan gaji. Saya takde majikan, saya takde KWSP. Yang ada adalah VeMMA!

http://imgboot.com/images/nasoha/investment.jpg

Saya mahukan graf pelaburan saya sentiasa meningkat seperti rajah diatas. Jadi, tak tahu mana tempat yang terbaik.

Antara jenis pelaburan yang memberikan pulangan yang telah saya kaji adalah Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • skim pelaburan ambank (25)
  • dividen takaful prudential (10)
  • tempat terbaik melabur wang pencen (2)
  • pelaburan unit trust ambank (1)
  • pelaburan takaful ikhlas (1)
  • pelaburan di ambank (1)
  • pelaburan ambank (1)
  • nak invest duit kat mana (1)
  • melabur di ambank (1)
  • melabur dengan rm100 maybank (1)

Kemewahan adalah satu UJIAN?

Artikel Penuh di: http://nasoha.com/index.php/kemewahan-adalah-ujian

****************************************************************************

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca budiman. Selamat berpuasa bagi yang beragama Islam. Islam is the way of life. Syukur ke hadrat Ilahi walaupun Islam kita ini adalah Islam yang diwarisi oleh ibu-bapa kita, namun, kita tetap cuba menghargainya.

Wahh..mcm poyo pulak nak bg tazkirah. hihi… Saya menulis ini adalah untuk mengingatkan diri saya sendiri yang semakin alpa sambil mengingatkan para pembaca sekalian. Bulan puasa ni, pastinya sedikit ilmu yang kita kongsikan, pahala kita akan digandakan, Insyaallah. Arus kemodenan alaf kini cukup menguji keimanan kita. Apatah lagi suasana sekeliling kita mendesak kita menghampiri kepada dosa. Iman boleh turun naik ni.

Bercerita pasal iman, saya bukanlah orang yang layak nak huraikan. Namun, sebagai org Islam, saya cukup tahu Rukun Iman itu 6 perkara. Kalau di iklan radio Rukun Negara boleh ingat, takkan rukun iman yang 6 pun takleh ingat kan? Jadi, post saya kali ini agak berbeda dengan sebelum-sebelum ini yang banyak memberikan tips buat duit di internet atau pun sebagai usahawan internet.

Seiring dan Sejalan

Dalam usia perniagaan semakin maju, jgn ditinggalkan juga usia keimanan kita. Hari ini adalah 17 Ramadhan, sejarah Al-Quran diturunkan secara beransur-ansur selama 22 tahun. Kalau tak silap dulu mengaji pernah dengar Al-Quran diturunkan selama 22 tahun 2 bulan 22 hari. Betul ke tak ye? Kalau salah, sila betulkan ana ye? Banyak kisah tauladan dan pedoman hari esok yang perlu kita pegang. Selagi kita berpegang kepada Al-Quran dan hadis Nabi, maka kita takkan sesat buat selamanya. Kadang-kadang saya cek balik diri sendiri, kenapalah aku wat dosa hari ni? Rupanya tertingal baca Al-Quran atau pun solat kita dah tak berkualiti lagi.

Pagi ini terdetik hati ini nak Klik Sini Untuk Baca Selajutnya