Sembang Umum

Keajaiban Nasi Lemak

Sejak saya menceburi bidang perniagaan seawal usia 9 tahun, pelbagai bidang dalam bisnes yang telah saya ceburi. Memang niat untuk menjadi seorang bisnes yang berjaya dan orang cakap ‘boleh pergi jauh’. Masih lagi teringat ketika darjah 3 dah mula menjual Nasi Lemak ditepi jalan depan rumah. Dan jugak siap bawa ke sekolah sebab ada ramai guru-guru nak beli nasi lemak yang mak saya buatkan.

Ini saat pertama saya mengenal perniagaan. Bila bercerita pasal perniagaan, tidak ada istilah duduk lepak. Saya melihat mak saya setiap hari menjual nasi lemak dah kueh-muih. Bila gerai dah tutup, maka dapatlah income. Kadang-kadang, ada jugak sampai ke tgh hari, nasi lemak tak abis dijual. Nak buat macam mane? Dah nama bisnes, ada kala untung dan ada kala rugi. Tapi orang kita sekarang, mind set nak bisnes nak sentiasa untung sahaja berlipat kali ganda tanpa sebarang usaha…

Setiap Hari.

Dan selepas itu, mak saya akan ke kebun untuk cari daun pisang, kemudian ke pasar beli bahan mentah. Setiap Hari. Duit yang dapat hari ini adalah untuk modal hari esok. Malamnya pula dah mula membuat sambal nasi lemak disamping menguli tepung untuk buat kueh. Beliau tidur lewat. Setiap Hari. Itulah kesungguhan beliau disebabkan nak mencari rezeki. Dalam pukul 4 pagi, dah mula bangun untuk mentanak nasi pulak. Siap-siap buat persediaan berniaga. Sebelum 7 pagi mesti dah buka gerai. Rutin harian macam ni. Setiap Hari. Mak saya tidak pernah mengeluh untuk mencari sesuap nasi untuk anak-anaknya.

s2rage_mh_0913_p2_4colD0

Sedapnya.. dah lama tak merasa nasi lemak yang mak buat.. hehe

Langit tak selalu cerah. Sama juga dengan bisnes. Kadang-kadang langit menjadi mendung, dan hujan lebat pun turun. Maka, pada hari itu, tiadalah pelanggan nak datang beli sebab hujan lebat. Apa sudah jadi dengan nasi lemak? Makan sendiri la jawabnya sampai ke petang.. Namun, walaupun hari itu, tiada keuntungan atau pun istilah keluarga kami memanggil sebagai ‘tiada collection’, keesokan harinya tetap buka kedai juga. Lagi modal dikeluarkan. Cubalah anda bayangkan, perniagaan ini memerlukan modal wang ringgit setiap hari, dan masa dan tenaga hampir 16-20 Jam setiap hari. Namun, mak saya tetap teruskan berniaga. Tetap teruskan. Tidak pernah menyalahkan sesiapa. Tidak sesekali menyalahkan takdir.

Beliau hanya berkata:

Kita mencari rezeki, kena ada usaha, kita berdoa Allah murahkan rezeki dan juga urusan dipermudahkan.. Lepas tu barulah boleh bertawakkal...

Dari situ, seawal 9 tahun, saya memasang azam untuk membalas jasa keluarga saya. Ingin menjadi usahawan yang berjaya. Banyak pengajaran yang sering kali saya ambil iktibar.

Namun, adakah saya meneruskan tradisi bisnes Nasi Lemak? Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • bisnes nasi lemak (69)
  • berniaga nasi lemak (65)
  • perniagaan nasi lemak (58)
  • cara berniaga nasi lemak (55)
  • tips berniaga nasi lemak (44)
  • modal berniaga nasi lemak (34)
  • jual nasi lemak untung (26)
  • untung jual nasi lemak (26)
  • jual nasi lemak (25)
  • untung ke jual nasi lemak (22)

Blackberry Storm 9500 Untuk Dijual!

Salam sejahtera anda semua! Hari ini saya ada berita baik kepada anda. Saya ingin menjual barang hot yang baru masuk ke Malaysia ni iaitu Blackberry Storm 9500 pada harga yang cukup murah. Untuk pengetahuan anda juga, saya dah pakai 1 unit Blackberry Storm ni, dan memandangkan ada stok lebih, nak jualkan dengan murah kepada pembaca setia blog saya..

Tahukah anda apa itu Blackberry Storm?

Anda boleh terus baca spesifikasi di link berkut:

http://na.blackberry.com/eng/devices/blackberrystorm/storm_specifications.jsp

http://bisnespower.com/images/blackberry-storm-1.jpg

http://bisnespower.com/images/blackberry-storm-touch-screen.jpg

Apa yang bestnya pada saya, kini di Malaysia sudah boleh subscribe pakej Blackberry Maxis atau Blackberry Celcom. Macam saya gunakan pakej Celcom unlimited data usage 3G. So, bayaran bulan adalah RM98 (Blackberry) + RM50 (postpaid) = RM148 sebulan. Kira okla kan? Boleh melayari website 24jam, push email inbox, emel masuk macam SMS je. Ade GPS, leh tgk YouTube.. dan celcom juga siap sediakan application tambahan seperti YM, Gmail, Flickr, Facebook, MySpace dan banyak lagi.. Puas hati la saya katekan..

So apa yang saya akan jual?

  • Satu set Balckberry Storm 9500 (vodafone) unlock version (FULL SET)
  • Warranty 12 bulan.
  • PERCUMA buku “The Ultimate Blackberry Guide” (RM35) SEPERTI BERIKUT:

http://bisnespower.com/images/ultimate-blackberry-guide.jpg

HARGA OFFER SAYA HANYA RM1999. (HARGA PASARAN RM2480)

Rebut segera sementara stok masih ada!!

Sekiranya berminat boleh booking pd ruangan komen ok..

p/s: harga boleh nego jika anda kawan2 saya 😀

Pendapatan Google Adsense : RM20k

😀 senyum sikit..!!

wahh!! tajuk ni gempak gilerrrr.. mmg gempak ke? Semalam time tgh nak ambik ‘gaji’ tetap adsense bg bulan Febuari tetiba teringin nak tgk jumlah keseluruhan semenjak terjebak dengan Google Adsense. Gaji semalam genaplah 19 bulan berturut-turut saya menerima pendapatan pasif ini tanpa ‘miss’ walau sebulan. Syukur, Alhamdulillah.. Maksudnya dah 19 kali la saya menerima duit dari google.. best3x!!

Tringat sebenarnya 2 tahun dahulu ( Febuari 2007) ketika tu pertama kalinya nak mempercayai buat duit dengan internet ni. Dan pada waktu itu terjumpe Google Adsense. Memang ramai otai ketika itu yang gempak dengan income adsense. Saya bermula dengan ‘zero’ dan pendapatan pertama saya adalah $0.69 jer.. kemudian next month dapat $0.02 jer..! Disebabkan tak putus asa, setelah 5 bulan aktif untuk adsense barulah merasa pendapatan pertama, masa tu google hantar Cek ke rumah saya. 5 Bulan baru mula menjana hasil pertama, terseksa bukan?? Ramai rakan saya yang nak mulakan google adsense ni, baru try sebulan dua je dah give up.. soh sabar sikit je tak nak. Tapi buat ape nak kisah, pendapatan saya tetap tak terjejas.

Berikut adalah screenshot Google Adsense saya bg tempoh 19 bulan : (klik pd gmbar untuk jelas)

Jadi, secara keseluruhannya selama 19 bulan ni, saya dah menjana sebanyak USD6170.13 ~ RM20k wahh banyak tuu, kalo dapat income mcm ni setiap bulan kan best.. Tapi takpe, untuk setahun setengah ni dengan RM20k yg telah saya dapat dan saya pun tak tahu kemana tah duit tu pergi…boros sgt la.. 🙁

Sebenarnya dah hampir 4 bulan saya tak pernah update blog-blog adsense saya. Namun income terus terjana secara automatik! hehe, dapat duit goyang kaki je. Hujung bulan hanya perlu login di google adsense dan ambik MTCN number untuk western union..best tak kerja mcm ni? Tapi anda tak tau bagaimana peritnya bermula dulu… terkontang kanting tau..

Walaupun tak la sehebat otai-otai IM yg lain, namun, cukupla dengan sekitar RM800 setiap bulan berterusan hanya dengan goyang kaki!! 😀

Tawaran Hebat!! Ade sesiapa nak jadi anak murid saya dalam Google Adsense? haha…ayat poyo gilerrr..