Sembang Umum

Niat Puasa dalam Bahasa Jawa

Full Artikel: http://nasoha.com/index.php/niat-puasa-bahasa-jawa/

=========================================================

Selamat Hari Raya!! wah3.. baru masuk 11 Ramadhan ketika post ini ditulis. tapi, dah yok yok oo nak raya sakan ye? hehe.. Erm, sepatutnya raya jangan difikirkan dulu, amalan di bulan puasa ni kene ditingkatkan. Teringat tazkirah Ustaz di Qariah di kampung saya ketika permulaan puasa dulu. Beliau mengatakan 10 pertengahan ramadhan adalah untuk keampunan Allah. Biliau menekankan, biasanya ketika 10 pertengahan dan 10 terakhirlah orang semakin kurang ke Terawikh. maklumlah nak shopping raya. Jadi, sebagai konklusi beliau cadangkan nak shopping raya ketika awal ramadhan supaya 20 puasa terakhir boleh fokus untuk amalan di bulan ramadhan. Insyaallah.

Sebab itulah, sejak minggu lepas saya dah shopping sakan..haha.., kalau dulu2 tunggu last minit baru nak shopping, skrg ni dah lain pulak, bukan apa, supaya tak berebut-rebut last minit. Kan senang semua yang kita nak, dah dapat. Jadi sekarang tak tau nak shopping apa lagi..

Niat Puasa dalam Bahasa JAWA

Puasa masih ada lagi 2 minggu, dan berkenaan puasa ni kita mesti kene niat puasa kan? Niat itu dalam apa sahaja bahasa, Tuhan akan faham, sebab Allah itu Maha Mengetahui. Dan ramai yang tahu sangatla saya ni orang jawa! Hidup Jawa! haha.. Ramai orang jawa sebenarnya yg sy jumpa, tapi katanya tak tau cakap jawa apatah lagi nak niat puasa dalam bhsa jawa. Meh saya nak kongsikan Niat Puasa Cara Jawa:

“Niat enson poso nekaney bulan romdhon neng taun ini tutuko dino esok kesaney Allah Taala”

maksudnya: “Niat aku puasa esok hari di bulan ramadhan tahun ini kerana Allah Taala”

Erm..ada tak org jawa kat sini yang tak pernah niat puasa mcm ni??

Oklah, itu je nak post kali ni.

Selamat menunaikan ibadah puasa..

Incoming search terms keywords:

  • niat puasa bahasa jawa (127)
  • niat puasa dalam bahasa jawa (50)
  • niat poso boso jowo (47)
  • niat puasa ramadhan dalam bahasa jawa (28)
  • niat puasa ramadhan bahasa jawa (28)
  • niat puasa jawa (22)
  • doa berpuasa dalam bahasa jawa (10)
  • niat puasa pake bahasa jawa (5)
  • niat puasa ramadhan jawa (4)
  • doa puasa bahasa jawa (4)

Majlis Konvokesyen UM 2009

Full Artikel: http://nasoha.com/index.php/majlis-konvokesyen-um-2009/

=========================================================

Dah lama sebenarnya nak post topik ni, namun masih belum berkesempatan. Maybe tunggu masa yang sesuai. Maklumlah, satu peristiwa penting dan bersejarah dalam hidup saya.

Alhamdulillah, selepas penat berhempas pulas belajar selama 4 tahun dalam kos engineering UM , akhirnya dapat jugak degree ni ye. Tapi satu degree yang belum pernah ditayangkan kepada mana2 interviewer..hehe. Rasanya dari kecik dulu dah mula belajar dan belajar pastu exam, exam, exam! Letih jugak.. Sebagai kenangan waktu pembelajaran, sy nak citer sikit kronologi pendidikan saya:

1993 – 1994 : Sek. Ren. Keb. Sg Binjai, Meru, Klang.

1995 – 1998 : Sek. Ren. Keb. Meru, Klang.

1993 – 1998 : Sek. Ren. Agama Pekan Meru, Klang.

1999-2001 : Sek. Agama Men. Hisamuddin Sg Berteh, Klang.

2002-2003 : Sek. Agama Men. Tinggi Hisamuddin Kg Jawa, Klang.

2004 – 2005 : Pusat Asasi Sains UM, KL

2005 – 2009 : Fakulti Kejuruteraan, Universiti Malaya, KL

2009 – present : University of Vemma Asia.

Wahh..lebih 16 tahun belajar.. satu tempoh yang agak panjang sgt.. lama tu.. Namun, kini tak perlu risau lagi, kerana sudah graduate!

Banyak kenangan masa sekolah dulu, masa di universiti lagi banyak kenangan. Kenangan bersama si dia takkan ku lupakan. Kenangan manis pahit masam dan masin. Macam-macamlah…

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • nasoha (51)
  • oumkonvo13 (37)
  • konvokesyen um 2005 (1)

Blackberry Storm 9500 Untuk Dijual!

Salam sejahtera anda semua! Hari ini saya ada berita baik kepada anda. Saya ingin menjual barang hot yang baru masuk ke Malaysia ni iaitu Blackberry Storm 9500 pada harga yang cukup murah. Untuk pengetahuan anda juga, saya dah pakai 1 unit Blackberry Storm ni, dan memandangkan ada stok lebih, nak jualkan dengan murah kepada pembaca setia blog saya..

Tahukah anda apa itu Blackberry Storm?

Anda boleh terus baca spesifikasi di link berkut:

http://na.blackberry.com/eng/devices/blackberrystorm/storm_specifications.jsp

http://bisnespower.com/images/blackberry-storm-1.jpg

http://bisnespower.com/images/blackberry-storm-touch-screen.jpg

Apa yang bestnya pada saya, kini di Malaysia sudah boleh subscribe pakej Blackberry Maxis atau Blackberry Celcom. Macam saya gunakan pakej Celcom unlimited data usage 3G. So, bayaran bulan adalah RM98 (Blackberry) + RM50 (postpaid) = RM148 sebulan. Kira okla kan? Boleh melayari website 24jam, push email inbox, emel masuk macam SMS je. Ade GPS, leh tgk YouTube.. dan celcom juga siap sediakan application tambahan seperti YM, Gmail, Flickr, Facebook, MySpace dan banyak lagi.. Puas hati la saya katekan..

So apa yang saya akan jual?

  • Satu set Balckberry Storm 9500 (vodafone) unlock version (FULL SET)
  • Warranty 12 bulan.
  • PERCUMA buku “The Ultimate Blackberry Guide” (RM35) SEPERTI BERIKUT:

http://bisnespower.com/images/ultimate-blackberry-guide.jpg

HARGA OFFER SAYA HANYA RM1999. (HARGA PASARAN RM2480)

Rebut segera sementara stok masih ada!!

Sekiranya berminat boleh booking pd ruangan komen ok..

p/s: harga boleh nego jika anda kawan2 saya 😀

Selangor Juara Piala FA.

ViVa Selangor! Post kali ni sekadar nak mengucapkan tahniah kepada pasukan Selangor yang berjaya merangkul kejuaraan Piala FA buat kali ke-5 dengan menumpaskan Kelantan menerusi kemenangan sepakan penalti 4-1 selepas terikat 1-1 dalam masa tambahan. Sayang betul tak ke stadium semalam. Memang dah merancang dengan kawan-kawan nak pegi, tetibe kol 3ptg ada masalah teknikal pulak.. So, tgk TV jela kat umah.. huhu.. memang mendebarkan..

http://bisnespower.com/images/finalpialafa.png

Tahniah juga kepada seluruh warga selangor yg menyokong pasukan kesayangan ini. Ketua pasukan, Amri Yahyah mmg patut dipilih sebagai pemain terbaik perlawanan, kerana gol jaringan beliau menghidupkan nyawa selangor untuk mengheret ke sepakan penalti. Ternyata, saat paling genting, jurulatih selangor, K. Devan menurunkan pemain berpengalaman untuk menyadahkan sepakan penalti. Kesemua 4 sepakan penalti selangor berjaya disudahkan dengan cemerlang oleh Khairul Anuar Baharum, Nasriq Baharom, D. Surendran dan Safee Sali manakala dua sepakan pemain Kelantan, Indra Putra Mahayuddin dan Zairul Fitree Ishak mengenai palang dan tinggi tersasar.

Tahniah sekali lagi untuk Skuad Merang Kuning Red Giants! ViVa Selangor. Sudah pasti penyokong fanatik selangor akan berasa gembira sekali. Untuk DJ HotFM, Fara Fauzana (fanatik selangor), pastikan anda mencanang nama selangor ketika HotFM AM Krew! hehehe..

Kepada penyokong pasukan Kelantan, terutama Din Beramboi rileks and cool down ok!! hehe.. cuba lagi!

Detik-detik Terakhir di Universiti Malaya

🙁 sedihnyeee..! Hari ni dah bermula dalam Study Week sebelum Final Exam di Final Semester saya di Universiti Malaya. Alahai, tetiba perasaan ketika form 5 tu dtg balik.. berdebar2 pulak nak SPM mase tu. Namun, mase tu masih mentah, perabiskan duit PA&MA jek! Namun sekarang udah berbedaa.. Dan pandai perabiskan duit sendiri! hehehe..

Sekarang ni saya berada di Fakulti Kejuruteraan untuk stadi dan siapkan report Final Year Project atau org panggil tesis..

http://bisnespower.com/images/universitimalaya3.jpg

Saya bersama Laptop Asus dan Black Berry Storm (kat sebelah jari saya tuu.. 🙂

http://bisnespower.com/images/universitimalaya2.jpg

Ni saya punye Final Year Project. Testing kat Lab Control, Menara Kejuruteraan, UM.

Sejak usia 5 tahun dah mula belajar dan belajar sampai usia 23 tahun. Huh, 18 tahun asyik belajar je. Bila nak merdeka ni? study, study study! exam, exam, exam! enjoy?? takde sgt.. 🙂  Cuba anda pejamkan mata kejap, pastu bayangkan 18 tahun punya masa nak kita abiskan untuk study adalah kerana ape? nak skrol degree? YA, betul.. Bachelor in Engineering (electrical) University of Malaya. Peace! hehe, sesuatu yang sy idamkan mase form 5 dulu. Alhamdulillah, sikit je lagi ni nak dapat. Namun, 18 tahun punye cerita takkan nak degree je? Degree boleh buat beli Evo 9 ke? hehe.. Ada degree tapi takde kerja macam mane? alahai nasoha, bising lak ko ni, pg la apply keje.. hehe, yelah2..nanti dapatla keje tu kalau kita mintak kan? kalau kita ade kabel kan? ya, tapi bape basic income? erm, maybe basic RM1800-RM2300 je.. lagi2 tgh gawat skarang ni.. tgk la mcm mane..

ha tgk tu..18 tahun perabis modal, untuk income sekitar 2k je? dibayar sebulan pulak tuu..bukan mingguan ke? hehe.. 🙂 alaa nak buat mcm maneee.. dah kata nak makan gaji, terimah seadanya.. 🙁

Dengan RM2000 sebulan apa yang kita boleh dapat? Jom kita kira-kira dulu…

1. KES NAK PEGI KEJE. Mula-mula je nak pegi keje mesti kene ada kenderaan, paling cikai pon moto Yahama Lagenda.. hehe, Eh, silap.. mane ade seorang Engineer naik moto je? So, kita up sikit dengan naik Kete Perodua MyVi SE hehe.. kira oraitkan sebab junior engineer. Erm, make it simple, dengan kereta. Bayar bulanan kereta RM550. Pastu nak start engine je pakai minyak petrol.. hoho.. sebulan minyak je dah RM200. Lalu highway mesti kene tol punye, pegi kene tol, balik pun same gak, kene jugak tol. Tension gak aku camni. sehari tol RM4. so, sebulan dan RM120. haa.. lagi ape? paling gua geram sangat2 adalah parking! kat UM ni paaling susah nak dapat parking, asyik2 nak kene clamp je. huh, sok dah keje nanti parking kene bayar bulanan dalam RM80. Makan minum pulak mcm mane? sehari RM10 la paling sikit, takde McD takde KFC dan takde Pizza Hut.. so sebulan dan RM300. Kesimpulan untuk kerja, ada jugak modal dia iaitu RM550 + RM200 + RM120 + RM80 + RM300 = RM1250

2. KES UMAH PULAK. haa.. takkan leh pg keje tapi tinggal umah kat mane? Mula2 mesti menyewa kan? takkan nak ulang alik ke Kampunggg. So simple, sewa la umah.. Paling cikai pun umah kalao duduk ramai2 leh tong2 bayar RM200 sebulan. Bil air dan bil api pun paling cikai kira dalam RM100 je la.. Konon nak bajet.. Hehe, ok la tu, total RM300.

3. KES HANDPHONE DAN BROADBAND. Ade ke org zaman sekarang nak keje tak pakai handphone? wah.. skrg ni dah 2 handphone seorang. Erm, kalau handphone tu postpaid dah dalam RM100 sebulan. Takpela, nak bajet punye pasal, gune postpaid! Biasa RM30 sebulan? skrg postpaid pun biasa2 dah RM50. Haa..kat umah mestilah nak ada broadband kan? FREE je ke? kata Engineer, so subscribe la satu, maxis broadband RM138 sebulan.. Kat umah je dah abis RM188.

4. KES INSURANS. Simpan sambil melabur. Senang cakap takaful la. Mcm saya mmg dah ambik pakej takaful ni sejak setahun lagi.. Sabil beli insurans sambil melabur. Simple je, pd usia 46 TAHUN nanti, saya dah ada simpanan dalam RM60,000. Pakej yg saya ambil ni adalah RM100 sebulan. Insurans ni penting tau, lagie keje Engineer, ape2 terjadi biarlah keluarga terbela. Saya selalu ingat hadis nabi, lebih kurg maksudnya ” Janganlah kamu tinggalkan isteri kamu, anak2 kamu, dalam keadaan papa kedana dan melarat di dunia”. Namun, tujuan asas saya ambik insurans ni, adalah taknak menyusahkan sesiapa bila kita takde nanti. Paling simple, setiap manusia ni mesti ade hutang kan? Hutang kereta, umah.. So, andaikata dah takde nanti, duit pampasan insurans tu la wat clearkan hutang kereta. Takdela menyusahkan keluarga!

5. ENJOY? haaa.. ni yang penting ni. Nak enjoy takde duit macam mane? Jalan2 pg Lowyat nampak Blackbery Storm tapi takde duit nak angkat? ermm .. Kumpul la duit jawabnyee. Kumpul? sampai bile??

6. KES BG DUIT MAK AYAH?? Ni pun penting ni, nak bg may ayah ni mmg wajib ni. Merekalah yg memperbesarkan kita kan? so, nak bg pun biarlah yang berpatutan..

7. KAHWIN! Ni yang saya tak sabar ni 🙂 namun nak kawin bukan sng beb. Kite ni laki, kene banyak kali bertandang, merisik, melamar, bertunang, nikah, majlis kahwin. Pastu kene bg cincin, kene bg wang hantaran. Itu ini, itu ini dah dekat RM15000. Erm, patutla zaman skrg ramai sgt pompuan tak kawin2. Sebab dapat laki semua takde duit..hehe..

So, cukup ke dengan RM2000 sebulan? nak kumpul punye kumpul, hutang pun semakin terkumpul. haha..

Sebab itulah terlalu ramai orang terdesak sangat nak cari duit tambahan kan? Bila terdesak mereka akan join program skim cepat kaya. Itu yang silap, saya menyeru buat bisnes internet, ramai yang taknak. Alhamdulillah, bulan MAC 2009 menjadi sejarah dalam hidup saya kerana buat pertama kali dalam hidup saya, saya mendapat keuntungan bersih 5 angka! iaitu RM14k selepas ditolak dengan modal.

So, sempena post ni, saya ingin mengucapkan tahniah kepada salah sorang pelajar didikan saya dan Din Beramboi iaitu Siti Husna merupakan Pelajar dari Universiti Teknologi Malaysia,(UTM) Skudai, kerana keputusan beliau 3 bulan lepas telah merubah banyak perubahan dalam hidupnya. Tahniah kerana melancarkan blog baru dot com beliau. iaitu blog.bisnessvemma.com Semoga Suksess Sentiasa! Hidup Vsomebody! Kini beliau merupakan Leader Vsomebody di Johor Bharu. Sape2 area JB dan Johor lehla jumpa dia. Komitmen dia mengajar bisnes internet mmg tinggi.

Siti Husna walaupun seorang pelajar, susah mampu memiliki bonus mingguan hanya dari internet, dan anda bila lagi?

Renung-renungkan dan selamat beramal…!

Hehe..

“Jom Online Bersama Saya!”

“To the Top Together”