Tips Promosi

Cara Aktifkan Online Visa Debit Maybank

Nampaknya untuk memulakan perniagaan internet hanya dari rumah kini semakin mudah. Kalau dahulunya saya seorang student, yang belum ada kerjaya mungkin kad kredit adalah penghalang saya untuk buat bisnes internet. Kerana, untuk malakukan transaksi online (pembayaran antarabangsa) perlu ada kad kredit. Itu suatu masa dahulu.

Sekarang, TIADA ALASAN lagi yang kita tak ada kad kredit! Kerana dengan adanya kad debit Maybank (yang ada gambar cherry) amat memudahkan kita melakukan transaksi di internet.

Dulunya dikenali sebagai kad ATM Maybank Bankcard. Dan awal tahun 2009, sesiapa yang memiliki kat ATM Maybank Bankcard ini boleh terus tukar upgred Version iaitu Kad ATM siap Visa Debit. Senang cakap, kad ATM ni ada fungsi sama macam kad debit. Sebab ada logo visa.

Apakah Kegunaan Kad Debit?

Kad debit ni memudahkan kita untuk membeli belah dan juga menggantikan wang tunai kita daripada bawak banyak-banyak. Zaman dulu-dulu, memangla bawak duit berkepuk. Tapi, ini zaman sekarang, bawak kad sahaja. Tapi, kena ingat kad debit ini adalah kontra daripada kad kredit. Kalau kad kredit, swipe dulu, hujung bulan baru bayar bil. Lain pula kad debit, kena masukkan duit dulu (macam prepiad), dan kemudian barulah boleh swipe di mana-mana. Antara kegunaan kad debit ialah:

  • Membeli belah di shopping complex.
  • Beli minyak di petrol station.
  • Pembelian atau pembayaran di internet.

Kalau tak silap saya, kalau nak byr minyak di petrol station, elok bayar di kaunter. Kalau kita swipe dia machine pam minyak, dia akan tolak RM200 dahulu, walaupun kita hanya isi minyak RM40 sahaja. Dan beberapa hari kemudian, baru dia masukkan semula baki RM160 tuu.. Sebab saya dah pernah kena benda ni.. hihi

Jika shopping, kita akan dapat treats point. Setiap pembelian RM3 akan dapat 1 mata treats point. best kan..

Namun, kalau kita nak buat pembelian secara online pula (transaksi di internet), bukan boleh terus pakai je. Kena aktifkan dulu “Maybankcard Secure Online Shopping Registration” dan Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • cara aktifkan pengeluaran antarabangsa maybank (18)
  • aktifkan kad maybank luar negara (17)
  • cara aktifkan maybank antarabangsa (17)
  • cara aktifkan kad debit maybank (16)
  • cara buat kad visa (16)
  • cara mengaktifkan kad kredit maybank (15)
  • kegunaan kad debit maybank (14)
  • cara membuat kad visa (13)
  • cara guna swipe debit kad (5)
  • cara aktifkan kad kredit maybank (4)

Pendakian Ranking Alexa dalam 55 Hari!

Sebelum saya memulakan topik ini, satu perkataan je saya nak cakap.. iaitu “wow!”.. 🙂

Macam tak percaya saja teknik SEO yang saya belajar untuk meningkatkan Rank di Alexa agak menjadi. Semuanya dengan menuntut ilmu dari yang pakar. Dan juga ilmu itu saya cuba sampai berjaya.

Ingat lagi tak post saya akhir tahun lepas? Saya ada cerita yang ranking blog saya jatuh menjunam, dan saya berjanji nak naikkan semula, dan baru saja 55 Hari, hari ini pningkatan sehingga 1.6 Juta! Ini bukan main-main beb! Pendakian carta Alexa yang sangat mendadak..

Oh ya, kita lihat pada 31 Disember 2009, blog nasoha.com berada dalam carta 2.6 Juta di dunia!

alexa rank

Namun, setelah itu, saya cuba menaikkan dengan usaha dan hasilnya selepas 55 hari amat memeranjatkan!

Apa yang terjadi? Tengak paparan berikut:

alexa-rank-2010

Kini ranking meningkat dalam kedudukan ke 900 ribu dunia! Giler tak giler peningkatan yang amat ketara. Tetapi pada saya masih lagi teruk kalau 900 ribu kan? Takpelah, setidaknya terus mendaki lagi. Dan saya percaya, setiap hari yang akan berlalu pastinya pendakian berterusan. Sekarang saya tengah nak optimasikan blog nasoha.com ini menjadi top 500 000 pulak..

Saya akan cuba buktikan!

Apa yang saya buat untuk menaikkan Rank di Alexa?

Memang ini soalan di fikiran anda bukan? Bila sebut teknik SEO, memang ramai sangat nak tahu, sebab cara SEO adalah cara yang PERCUMA dan BERTERUSAN! Siapa taknak tengok bisnes maju dengan kos pengiklanan yang percuma kan? Tapi, nak percuma pun, minda kita harus kena fahamkan bahawa mendapatkan ilmu itu tiada noktahnya. Sampai sekarang pun saya masih menuntut dan mencari ilmu tanpa henti. Tanpa ilmu, apalah yang kita ada kan? hihi..

Jadi, senang cakap, mula-mula dapatkan ilmu dulu kan? Ok lah, saya share something yang mungkin dapat membantu anda.

Saya nak cerita pengalaman saya kenapa ranking jatuh. Mungkin dapat menjadikan ikhtibar buat anda yang rakus sangat nak cara SEO, tetapi semakin silap langkah..

Punca Utama Kenapa Ranking Jatuh: Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Optimasikan Blog Anda Sebaik Mungkin

Hai, apa khabar anda hari ini? Ketika saya menaip post ini adalah baru sahaja pulang dari menghadiri Bisnes Preview VeMMA di HQ Jaya One. Inilah rutin setiap minggu saya. Dan ketika ini jam menunjukkan pukul 12.32pagi. Namun, saya masih bersemangat untuk menaip blog dan berkongsi sesuatu kepada anda.

Hari ini saya sempat memberi tunjuk ajar dan personal coaching kepada 2 org  bakal serikandi Jutawan Vemma Malaysia iaitu Diamond Nurul dan juga Diamond Husna. Kali ini saya mengajar mereka perkara asas dalam Search Engine Optimization atau SEO. Perkara utama yang saya tekankan dalam asas SEO adalah submit url ke ejen carian dan juga membina Meta Tag.

Namun, sebelum kita memulakan SEO, kita kena analisis dahulu pencapaian dan ranking blog kita. Bila kita dah SEO kan, maka kita boleh dapat tahu sejauh mana pencapaiannya.

Apa yang saya ajarkan kepada mereka adalah perkara yang telah saya lalui sendiri. Bermaksud, hasil dari kajian dan cuba jaya sebelum ini. Blog saya ini pernah mengalami krisi kejatuhan ranking alexa secara mendadak sejak akhir tahun 2009. Namun, setelah disedari, saya cuba menaikkan ranking alexa semula dengan mengoptimasikan blog ini. Kalau sebelum ini ada saya menunjukkan rank blog saya yang menjunam jatuh, dah selepas seminggu, rank alexa saya telah mencatat pendakian sebanyak 600,000. Satu pencapaian yang menarik dan boleh dibanggakan.

alexa_january_rank

Peningkaatan Global Internet Users sehingga 400% dalam seminggu je.

Kenapa rank blog saya jatuh menjunam? Apakah kesilapan saya?

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya