Tutorial

Tutorial: Keluarkan Duit dari Google Adsense melalui Western Union..

Sebenarnya saya sudah lama nk buat entry ini cuma tidak berkesempatan saja. Namun, saya rasakan terpanggil bila ada pembaca blog ini whatsapps kepada saya dan bertanyakan tentang cara nak keluarkan duit Google Adsense sedangkan pendapatan bulan lalu sudah lebih dari USD100 iaitu syarat minimum untuk keluarkan duit ini.

Begi mereka yang baru nak kenal apa itu Google Adsense secara ringkasnya adalah jana pendapatan pengiklanan dari google (iklan Google Adwords) di blog kita. Bila iklan google muncul di blog kita, dan pembaca atau pelawat blog kita klik iklan tersebut, kita akan dapat bayaran. Bayaran adalah berbeza mengikut ‘harga’ sesuatu iklan. Ada yang 1 klik kita dapat 10 sen, ada juga yang 1 klik kita dibayar sehingga USD2 atau pun lebih.

Saya menjalankan program buat duit dengan Google Adsense ini sejak tahun 2006 lagi. Anda boleh godek-godek blog ini untuk mencari entry tentang google adsense yang saya jalankan.

Apabila pendapatan Google Adsense sudah melebihi USD100, barulah layak untuk dikeluarkan.

 

Cara Terima WANG Dari Google Adsense:

  • Melalui CEK. Google akan pos kan cek ke alamat rumah anda. Anggaran 3-4 Minggu untuk sampai. Jika nak express, anda akan dicaj sebanyak USD24. Mungkin boleh sampai kurang dari 1 minggu. Selepas anda terima cek pula, anda perlu cek deposit melalui kaunter bank. Rasanya tidak boleh guna machine cek deposit sebab cek ni luar negara. Dan paling terasa sekali adalah caj untuk clearkan cek ni dan dalam masa 4-5 minggu untuk clear. Anggaran caj adalah USD10 dan berbeza mengikut bank. Kesimpulannya, jika income pada bulan Januari, google akan isue cek pada minggu ke-3 bulan Feb. Cek akan sampai dalam pertengahan bulan Mac. Dan selepas clearkan, barulah duit anda masuk dalam akaun bank anda pada bulan April. Dah la makan masa, pulak tu ada caj tambahan…

 

  • Keluarkan cara Western Union (sangat-sangat recommended). Bukan sahaja cara ini sangat cepat, malah tiada caj langsung dikenakan! Jika income anda bulan Januari sudah layak (lebih USD100), maka pada minggu ke-3 bulan Febuari dah dapat details untuk western union ni. Salin butiran, dan terus pergi ke bank untuk keluarkan CASH!

 

Jom saya ajarkan bagaimana nak keluarkan duit Google Adsense melalui cara Western Union.

 

Mula-mula sekali pastikan anda ubah payment setting di akaun Google Adsense anda. Sila pilih ‘Western Union’. Dan pastikan anda letak nama sebijik dengan nama anda dalam IC (MyKad). Bahagian alamat kalau boleh sama dengan alamat IC lagi bagus.

 

** jika akaun adsense anda tidak dipaparkan “western union’ sila klik button “Add new form of payment…” dan pilih lah western union.

 

Apa itu Western Union?

westernunion_logo

Mesti anda pernah dengar kan? Cuma tak pernah nak pakai je.. ianya melibatkan uruskan penghantaran kiriman wang dan penerimaan wang serata dunia. Nak tahu kat mana ada servis western union ni? biasanya ada di pejabat pos dan bank-bank terpilih seperti Ambank, CIMB, Agro Bank dan BSN. Selain Bank ada juga outlet yang berikan perkhidmatan western union seperti Alif Money Changer Sdn Bhd.

 

Boleh rujuk sini untuk senarai lengkap servis Western Union mengikut kawasan dan negeri. Dan ada juga outlet yang dibuka pada hari Sabtu & Ahad seperti Kuwait Finance Bank.

 

Bila Pihak Google Adsense akan inform kita sekiranya mereka sudah hantar wang..??

Anda boleh semak details pembayaran selepas minggu ke-3 pada bulan berikutnya. Sebagai contoh dibawah income bulan ogos sudah layak untuk dikeluarkan maka selepas minggu ke-3 bulan berikutnya anda kena alert dan sentiasa semak pada akaun adsense anda bahagian payment. Sekiranya dah ada perkataan “Payment Issued” maka wang anda sudah dihantar!

cara keluarkan duit google adsense

 

Sila klik “details” untuk butiran lanjut dan akan dipapaparkan seperti dibawah:

pendapatan google adsense

Dan anda juga digalakkan untuk klik “Statement of Earnings” untuk dapatkan butiran bukti pendapatan anda sebagai penerima.

duit dari blog google adsense

Dan sila PRINT statement ini dan bawa sekali ke bank bila nak keluarkan duit. Lain bank / outlet, lain caranya. Ada yang kadang-kadang tak percaya kita dapat duit dari Google, nanti banyak soal jawabnya. Better bawa je statement ini sebagai bukti. Habis cerita.. 🙂

 

So, bila dah ada butiran yang diperlukan, boleh lah pergi ke mana-mana cawangan western union. Saya tunjukkan contoh disini saya pergi ke AmBank. Time tu tak ramai orang, cepatlah sikit prosesnya.

 

Di Malaysia ni sangat popular orang gunakan western union sebagai cara nak HANTAR WANG. Dan sangat jarang sekali untuk TERIMA WANG. So, anda perlu tahu borang untuk terima wang adalah warna kuning. Kalau takde kat meja borang boleh refer kat kaunter cakap nak terima wang.

 

Dapat borang ni, terus lah isi sepertimana yang Google berikan butiran:

borang western union penerimaan wang google

 

So, ikut je lah contoh kat atas ni ye… pastikan MTCN number diisi dengan betul.. itu saja..

 

Dan hasilnya, dapat terus wang tunai..!! Cuba tengok, nampak macam sikit je USD290, sekali tukar ke Ringgit Malaysia x 3.19 = RM930

 

buat duit dengan google adsense

 

Oklah… setakat ini dulu.. harap-harap membantu anda yer!

Pastikan anda daftar di www.KelabMarketing.com untuk dapatkan info-info menarik cara buat duit dengan blog dan klik!

 

Jika anda suka dengan entry ini, boleh lah klik sini untuk SHARE di FB anda.. Saya amat menghargainya dan menggalakkan saya untuk rajin update tentang tutorial buat duit online ini. 🙂

 

Sharing is caring kan..?
Sharing is so Sexy..
Sharing is LOVING!

 

KLIK SINI UNTUK SHARE!!

 

Ada pertanyaan? Atau ada soalan lain? Boleh ajukan diruangan komen dibawah…

Incoming search terms keywords:

  • duit (15)
  • duit dari google (14)
  • borang google adsense (12)
  • Cara keluarkan duit dari google adsense (4)
  • cara mengeluarkan duit daru youtube (4)
  • buka akaun saham malaysia (3)
  • duit ringgit (3)
  • cara keluarkan duit google adsense guna western union (2)
  • Cara nak tebus duit google adsense (2)
  • mencari borang keluar duit maybank (2)

Tutorial: Cara Keluarkan Duit Dari Paypal ke Akaun Maybank

Hai & salam hormat buat pembaca blog sekalian 🙂

Tutorial datang lagi.. hihihi.. Kali ni saya nak berkongsi cara keluarkan duit dari paypal dengan transfer ke akaun bank tempatan. Dalam tutorial ni saya tunjukkan duit dihantar ke akaun Maybank.

Bagi usahawan online atau IM memang dah biasa guna Paypal kan? Dan ada juga yang masih tak tau nak keluarkan duit dari paypal. Walaupun tips saya ni sekadar basic, namun saya pasti ada yang masih belum tahu lagi paypal boleh bank in ke akaun bank tempatan di Malaysia.

Sebelum nak keluarkan duit dari paypal, pastikan dalam akaun paypal tu adalah baki..! Kalau takde baki, kenalah buat duit di internet dulu. Macam saya dapat duit di Paypal ni dengan beberapa cara:

  1. Saya gunakan Credit Card Payment Gateway sebagai cara terima bayaran dari pelanggan. Setup button paypal supaya customer saya yang nak bayar servis atau membeli produk saya menggunakan kad kredit.
  2. Sertai program pengiklanan Bidvertiser. Ianya adalah program PPC yang mana bila blog kita ramai pelawat, dan kita letakkan iklan bidvertiser ni, orang akan klik dan kita dapat duit. Dibayar setiap hujung bulan.Setiap hujung bulan saya akan terima email pembayaran dari Bidvertiser dan duit terus masuk ke Paypal.buat-duit-dengan-bidvertiserJika anda ada blog, dan ada pelawat sekurang-kurangnya 2000 sehari, boleh lah apply akaun Bidvertiser disini. Dan selepas itu, boleh mula letak iklan dan jana pendapatan sampingan melalui blog anda!

 

Baiklah, jika dah ada duit dalam PayPal, jom saya tunjukkan cara nak keluarkan dan terus masuk ke akaun Maybank.

 

Login akaun paypal anda dan klik Widhraw.

tutorial-cara-keluarkan-duit-paypal-ke-bank-maybank1

Sebenarnya ada 2 Pilihan nak keluarkan duit samada melalui akaun bank tempatan atau melalui kad kredit yang anda daftar melalui Paypal tapi caj agak tinggi iaitu RM20. Berbeza dengan cara transfer ke akaun bank hanya RM3 atau percuma jika keluarkan duit lebih RM400.

tutorial-cara-keluarkan-duit-paypal-ke-bank-maybank2

Masukkan amount yang nak dikeluarkan. Jika anda belum pernah add akaun bank tempatan, sila klik dulu bahagian “Add Bank Account”. Routing code bagi Maybank adalah: MBBEMYKL

tutorial-cara-keluarkan-duit-paypal-ke-bank-maybank4 tutorial-cara-keluarkan-duit-paypal-ke-bank-maybank5

 

Tekan “submit” dan siap!

tutorial-cara-keluarkan-duit-paypal-ke-bank-maybank6

 

Paypal akan hantar email dan bagi tau bila duit akan masuk. Sebagai contoh saya request transfer pada hari ini 27hb dan duit akan ada dalam akaun Maybank pada 29hb (rujuk ayat dalam email yang diberikan oleh paypal)

tutorial-cara-keluarkan-duit-paypal-ke-bank-maybank7

 

Mudah kan..? jangan lupa daftarkan nama anda di www.KelabMarketing.com untuk percuma newsletter dan update terkini…

Selamat mencuba…!! Semoga tips simple kali ini serba sedikit dapat membantu anda.. Sudi-sudilah tinggalkan komen dibawah ye.. Bagi semangat sikit untuk saya terus post entry tentang tutorial 🙂

Incoming search terms keywords:

  • cara keluarkan duit dari paypal (29)
  • buat duit dengan paypal (25)
  • cara keluarkan duit guna kad kredit (16)
  • had duit transfer dari paypal ke mybank (15)
  • cara keluarkan duit dari atm maybank (13)
  • transfer duit dari paypal ke maybank (13)
  • berapa lama duit daripada luar negara masuk malaysia (11)
  • keluarkan duit dari paypal (11)
  • cara keluarkan duit dari bank (10)
  • cara krim paypal ke mybank (6)

Cara Semak dan Print Laporan Kredit CCRIS Anda!

Selama ini saya tidak pernah nak ambik tahu tentang CCRIS melainkan jika ingin membuat loan atau pinjaman seperti pinjaman peribadi, pinjaman kereta, pinjaman rumah mahu pun pinjaman perniagaan.

Namun, baru-baru ini saya ada terbaca buku kewangan peribadi yang sangat menekankan betapa pentingnya menyemak penyata CCRIS kita. Kenapa? saya akan jelaskan kemudian.

Apa itu CCRIS?

CCRIS atau nama penuhnya Central Credit Reference Information System (Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat). CCRIS ini akan mengumpulkan semua laporan kredit kita secara automatik daripada institusi kewangan.

Antara yang direkodkan dalam CCRIS adalah:

  • Semua jenis pinjaman termasuk pinjaman peribadi, rumah, kereta, pinjaman ASB dll.
  • Hutang kad kredit.
  • Menjadi penjamin.

laporan-kredit-ccris

Kenapa kita perlu semak rekod CCRIS?

  1. Ramai yang semak CCRIS adalah untuk buat loan. Pastikan rekod kita baik dalam CCRIS dan ianya membantu kita mudah lulus dapat pinjaman. Kalau rekod kita buruk, iaitu banyak bulan tertunggak kredit setiap bulan, maka semakin susah lah nak buat loan. Ada sesetengah bank akan reject permohonan anda awal-awal lagi.
  2. Sebagai rekod peribadi kita dan ingin mengetahui berapa banyak sebenarnya jumlah kredit anda, berapa baki keseluruhan hutang, dan juga rekod bulanan adakah mungkin kita pernah tertunggak? Harus diingat, jika kita ada loan kereta sebanyak RM453, dan kita hanya bank in RM450 sahaja di cash deposit machine, maka pada bulan berikutnya secara automatik laporan kredit CCRIS akan memaparkan kita ada tertunggak 1 bulan. Jika tiap2 bulan kita byr loan kereta RM450 juga, tiap-tiap bulanlah kita tertunggak 1 bulan. Walaupun hanya tertunggak 1 bulan, ianya sudah merosakkan laporan CCRIS anda!
  3. Dan yang paling penting adalah apabila kita menjadi penjamin kepada peminjam. Walaupun kita hanya penjamin sahaja, laporan kredit bulanan juga dicatatkan dalam kredit CCRIS. Jika orang yang anda jamin itu tidak bayar loan dengan tepat masanya, ianya sudah merosakkan imej CCRIS anda! Memang agak berisiko dan bahaya jadi penjamin ni. Hati-hatilah ya.. Jadilah penjamin kepada orang yang anda benar-benar percaya.

 

Laporan CCRIS adalah menunjukkan laporan tabiat kita membayar hutang!

 

Bagaimana nak semak laporan kredit CCRIS?

Terdapat 2 cara untuk kita menyemak akaun kredit CCRIS.

1) Anda boleh terus ke Pusat Khidmat Pelanggan, Laman Informasi Nasihat dan Khidmat (LINK) Bank Negara Malaysia, di alamat berikut:

BNMLINK
Jabatan LINK & Pejabat Wilayah
Tingkat Bawah, Blok D
Bank Negara Malaysia
Jalan Dato’ Onn
50480 Kuala Lumpur

BNMLINK beroperasi dari hari Isnin hingga Jumaat kecuali hari cuti umum, 9.00 pagi – 5.00 petang (termasuk waktu makan tengah hari).

Peta ke BNM:

View Larger Map

Bagi anda yang pertama kali nak ke Bank Negara Malaysia, saya cuba berikan panduan mudah cara ke sana:

  • Bangunan Bank Negara adalah bertentangan dengan Bangunan DBKL (berdekatan Dataran Merdeka).
  • Anda perlu lalu bulatan di belakang dataran yg menghubungkan jalan parlimen, jalan kuching dan jalan kinabalu.
  • Dalam bulatan tersebut, ikut ke signboard Jalan Sulatan Salahudin dan pergi ke arah Stesen KTM Bank Negara.
  • Pintu masuk adalah berdekatan @ selepas stesen komuter Bank Negara. Masuk ke kanan.
  • Selepas masuk gate bank negara, jalan terus sampai ke hujung. Jangan ikut arah “parking” selepas gate, sebab kiosk semakan CCRIS adalah di Block D, iaitu dihujung sekali betul-betul di pintu keluar.
  • Ada parking sebelum pintu keluar, dan boleh parking situ.
  • Ada pihak keselamatan disitu, boleh tanya je cakap nak semak CCRIS.
  • Masuk ke BNMLINK dan terus je cari kiosk yang disediakan. Tak perlu nak ambil nombor giliran atau ke mana-mana kaunter.
  • Just masukkan saja MyKad, dan terus cetak. Sekejap sangat siap, dalam 1@2 minit saja.
  • Dan ianya PERCUMA!
  • Cuma nak keluar parking je, kena bayar parking.. hehe.. saya kena parking RM1.

kiosk-ccris-bnmlink-bank-negara

Kiosk untuk semak laporan kredit CCRIS

Laporan CCRIS anda akan terus dicetak dan anda boleh lah lihat berapa banyak kosong “0” yang anda ada.. Jika semua kosong, saya ucapkan TAHNIAH! Jika ada banyak nombor “1”, rekod dah tercalar sikit. Tapi kalau ada nombor “2” dan “3” atau lebih dari tu, memang jadi rekod buruk.

Ini saya punya.. alhamdulillah, 2 loan dan strike “0”. cuma ada loan kereta je yang kadang-kadang terlewat sikit byr, tapi, bulan berikutnya kembali “0” maksudnya, pada bulan berikut itu saya byr 2 bulan. Kalau tiap2 bulan kita terunggak 1 bulan, maka no “1” akan berturutan.. hehe

laporan-ccris-cara-semak

dalam masa yang sama juga anda boleh lihat berapa jumlah sebenarnya anda buat loan dan juga berapa lagi jumlah baki RM yang masih berhutang.

Paparan rekod ‘tabiat’ hutang ini hanya dipaparkan dalam tempoh 12 bulan sebelum ini sahaja. Jika anda nak bersihkan nama anda, kena pasang azam bayar hutang tepat masanya selama 12 bulan akan datang. Selepas 12 bulan dari sekarang, boleh semak lagi laporan kredit. Time tu dah boleh nyanyi lagu Najwa Latif… “Kosong… Kosong.. Kosong…” 🙂

 

2) Bagi anda yang jauh dari lembah klang pula, boleh lah download borang secara online dan lengkapkan serta serahkan bersama dokumen yang dikehendaki samada melalui cara email, fax atau pos. Atau, untuk maklumat lengkap sila rujuk ke laman web BNM ini.

Cubalah sesekali semak laporan kredit CCRIS anda..

Incoming search terms keywords:

  • ccris (2126)
  • ccris check (636)
  • ccris check online (468)
  • semak ccris online (305)
  • check ccris online (240)
  • semak ccris (232)
  • check ccris (228)
  • ccris online (224)
  • semak blacklist bank negara (175)
  • ccris malaysia (148)

Tutorial: Cara Tutup FB Notify Pop-Up di Wall FB Kita.

Entri ini dibuat sekadar untuk berkongsi kepada mereka yang sangat memerlukannya. Walaupun daripada anda sendiri lebih expert tentang hal ini, janganlah kita abaikan mereka yang sangat-sangat perlukan tutorial sebegini.

Sebab terkejut! ada lagi yang masih membiarkannya FB Notify Pop-up yang tidak diperlukannya. Terutama iklan-iklan dari groups, jemputan games, tag apps birthday, dan macam-macam lagi..

Ker korang masih blur apa ke bendannya FB Notify Pop-up ni?

Bila anda ada notify kat FB, maka anda akan dapat Pop-Up seperti ini:

Ada beza kan? satu jenis yang kat atas tu, keluar notify warna merah. dan satu lagi kat penjuru bawah kiri dengan cara Pop-Up.

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Tutorial: Cara Buat Bayaran ke Luar Negara dengan Telegraphic Transfer Melalui Maybank2u

Zaman yang serba moden ni, kalau boleh nak yang senang je. Ibu bapak yang nak kirim wang belanja kepada anak mereka yang sedang study kat oversea pun nak guna cara paling mudah. Iaitu cara online je. Online banking la katakan! Pakai Maybank2u je…. dah boleh dah..

Cuma, kadang-kadang mak bapak kita atau kita sendiri ni yang taknak beranikan diri guna cara online. Takut tak percaya, takut salah buat, dan bila silap nanti entah kemana duit kita pergi 🙁

Alih-alih nak jugak pegi bank untuk ambik no giliran kat kaunter dan isi borang buat cara manual je…

Tapi zaman sekarang, cara manual mungkin lagi leceh! Nak kena salin no akaun penerima, alamat dan lain2 butiran yang memungkin kita tersalah tulis nanti. Atau pun, orang kaunter yang key in tersalah taip sebab dia tak faham tulisan profesional kita 😀 Dah naya jugak kan?

Kalau cara online, apa susah, Copy & Paste je! Peratus berlakunya error agak kurang lah.

Dan entry kali ni saya nak kongsikan sedikit pengalaman saya membuat pembayaran secara online ke luar negara dengan kaedah Telegraphic Transfer atau nama fofularnya dengan sebutan ‘titi’ (T.T) 🙂

Istilah Telegraphic Transfer dengan Wire Transfer ni sama saja kot maksudnya.

Kaedah ini saya gunakan melalui akaun Maybank2u saja. Jom ikuti tutorial yang akan saya kongsikan..

Persiapan:

  • Anda perlulah ada akaun Maybank2u dan baki yang cukup.
  • Anda perlu ada butiran pihak penerimaseperti
    • Nama Penerima :
    • Alamat Penerima :
    • No ID / Passport (jika ada) :
    • Email :
    • No Telefon :
    • Nama Bank Penerima :
    • Alamat Bank (cawangan) :
    • No Akaun Bank :
    • FED Wire/ABA/Rout Number :

So, butiran kat atas ni perlulah anda ada. Contact dengan pihak penerima untuk mendapatkan maklumat seperti di atas.

Bila semua dah ready, boleh lah mulakan proses, dengan bukak laman sesawang www.maybank2u.com.my

 

LANGKAH 1: Bukak Account & Banking

 

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • transfer duit ke indonesia guna maybank2u (116)
  • membayar adwords dengan hsbc (89)
  • cara transfer duit ke indonesia (69)
  • cara transfer duit ke indonesia guna maybank2u (68)
  • transfer duit ke indonesia (54)
  • cara transfer duit ke luar negara (50)
  • cara hantar duit guna western union (29)
  • cara kirim wang ke indonesia (28)
  • contoh borang western union (27)
  • western union via maybank2u (24)