Full Artikel: http://nasoha.com/index.php/niat-puasa-bahasa-jawa/

=========================================================

Selamat Hari Raya!! wah3.. baru masuk 11 Ramadhan ketika post ini ditulis. tapi, dah yok yok oo nak raya sakan ye? hehe.. Erm, sepatutnya raya jangan difikirkan dulu, amalan di bulan puasa ni kene ditingkatkan. Teringat tazkirah Ustaz di Qariah di kampung saya ketika permulaan puasa dulu. Beliau mengatakan 10 pertengahan ramadhan adalah untuk keampunan Allah. Biliau menekankan, biasanya ketika 10 pertengahan dan 10 terakhirlah orang semakin kurang ke Terawikh. maklumlah nak shopping raya. Jadi, sebagai konklusi beliau cadangkan nak shopping raya ketika awal ramadhan supaya 20 puasa terakhir boleh fokus untuk amalan di bulan ramadhan. Insyaallah.

Sebab itulah, sejak minggu lepas saya dah shopping sakan..haha.., kalau dulu2 tunggu last minit baru nak shopping, skrg ni dah lain pulak, bukan apa, supaya tak berebut-rebut last minit. Kan senang semua yang kita nak, dah dapat. Jadi sekarang tak tau nak shopping apa lagi..

Niat Puasa dalam Bahasa JAWA

Puasa masih ada lagi 2 minggu, dan berkenaan puasa ni kita mesti kene niat puasa kan? Niat itu dalam apa sahaja bahasa, Tuhan akan faham, sebab Allah itu Maha Mengetahui. Dan ramai yang tahu sangatla saya ni orang jawa! Hidup Jawa! haha.. Ramai orang jawa sebenarnya yg sy jumpa, tapi katanya tak tau cakap jawa apatah lagi nak niat puasa dalam bhsa jawa. Meh saya nak kongsikan Niat Puasa Cara Jawa:

“Niat enson poso nekaney bulan romdhon neng taun ini tutuko dino esok kesaney Allah Taala”

maksudnya: “Niat aku puasa esok hari di bulan ramadhan tahun ini kerana Allah Taala”

Erm..ada tak org jawa kat sini yang tak pernah niat puasa mcm ni??

Oklah, itu je nak post kali ni.

Selamat menunaikan ibadah puasa..

nasoha

Blogger at Profile
Menjalankan perniagaan internet sepenuh masa termasuk penulis blog. Sambilan dalam bidang Wedding Decorator untuk menyalurkan idea yang kreatif. About Me Follow Me
196 Total Views 18 Views Today

Incoming search terms keywords:

  • niat puasa bahasa jawa (55)
  • niat puasa dalam bahasa jawa (33)
  • niat puasa ramadhan dalam bahasa jawa (20)
  • niat puasa jawa (12)
  • niat puasa ramadhan bahasa jawa (10)
  • niat berpuasa dalam bahasa jawa (4)
  • Doa sahur bahasa jawa (4)
  • bacan niat puasa ramadhan bahasa jawa (3)
  • Doa niat puasa dalam bahasa jawa (2)
  • lirik niat puasa bahasa jawa (2)
Suka Dengan Artikel ni? Jom klik button "SHARE"............