RM3000 ke Bawah Kategori Miskin?

Hai.. salam sejahtera. Malam semalam saya ke surau dan sambil terdengar ceramah agama tentang ibadah puasa. Jadi, dipendekkan cerita masuklah bab “Fidyah”. Tau ke fidyah ini apa?

Saya terjumpa definisi fidyah:

Fidyah merupakan bayaran denda yang dikenakan kepada seseorang yang tidak dapat mengganti puasanya di Bulan Ramadhan pada sesuatu tahun sehinggalah tibanya Bulan Ramadhan tahun berikutnya.

Hukum membayar Fidyah adalah WAJIB . Dengan membayar fidyah tidak bermaksud mereka tidak perlu membayar puasanya kerana puasa tersebut tetap wajib di ganti mengikut bilangan hari yang telah ditinggalkannya. Sekiranya bilangan hari tersebut telah melangkau tahun maka kadar fidyah bagi hari tersebut akan digandakan.

Kadar Fidyah dikira berdasarkan kadar harga beras (makanan asasi penduduk) sebanyak secupak. Kadar tersebut berubah mengikut harga yang ditetapkan pemerintah di sesuatu tempat. Beras tersebut hendaklah di beri makan kepada fakir dan miskin dan bukan berbentuk wang tunai, pakaian dan sebagainya.

Fidyah ni senang cakap adalah bayar secupak beras kepada orang fakir miskin. Dan ada beberapa sebab kenapa kita kena bayar fidyah.

Oklah…,

Ustaz pada malam tu ada buka sesi soal jawab. Dan adalah seorang pakcik ni tanya..

Zaman sekarang ni susah la nak cari orang yang betul-betul fakir dan miskin.. jadi macam mane nak serahkan bayaran fidyah ni?

Maka si ustaz tu pun menjawab:

Kita jangan meletakkan diri kita dalam kaedah zaman dulu. Bukan definisi miskin itu adalah tiada rumah, tak dapat makan, takde kereta. Zaman sekarang mengikut garis panduan, setiap isi rumah yang berpendapatan per kapita bawah RM3000 adalah miskin. Dan LAYAK untuk terima fidyah..

saya pun, rasa macam pelik pulak. Gaji RM3000 miskin? Saya terus search di internet dan terjumpa satu artikel dari Utusan Malaysia.

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Panduan Pengiklanan Google Adwords

Dapatkan segera panduan google adwords secara PERCUMA!

Hai! salam sejahtera. Bila sebut tentang perniagaan internet dan bisnes internet, sudah tentu ramai yang ingin memaksimakan keuntungan. Namun, tahukah anda, dalam perniagaan internet adalah bermain dengan bilangan visitor yang hadir ke website atau landing page kita?

Lagi ramai orang datang, lagi tinggi peluang perniagaan kita semakin berkembang.

Jadi, kesimpulannya adalah PROMOSI! Sama macam perniagaan konvensional yang lain, kalau tak buat promosi takkan ada orang singgah melawat kan?

Antara cara paling popular di internet untuk beriklan dan promosi adalah dengan mengiklankan website kita di Google Adwords.

Apa itu Google Adwords?

Google adwords adalah satu medium pengiklanan di internet yang berkonsepkan Pay Per Click (PPC). Ini bermaksud, kita akan bayar kepada google mengikut jumlah visitor yang singgah ke landing page kita.

Secara puratanya dianggarkan setiap pelawat dikenakan caj lingkungan 30sen ke 5osen (duit RM). Namun, ianya bergantung kepada “keyword” dan juga persaingan dari pihak lain.

Berapa Budget Iklan di Google Adwords?

Oklah, nak bagi senang faham.. kalau setiap pelawat dikenakan caj sebanyak RM0.30. dan anda memiliki budget sehari dalam RM30, maka anda akan dapat 100 orang pelawat!

Ini adalah contoh kiraan je. Tak semestinya setiap pelawat dikenakan 30sen. Kadang-kadang ada yang naik sikit mcm 33sen atau turun sikit dalam 28sen. ianya adalah mengikut keyword.

Apa itu Keyword?

Keyword adalah “kata kunci” yang orang cari. Sebagai contoh, si A ingin mencari info tentang “bisnes internet”. Maka si A akan ke laman ejen carian google di www.google.com dan menaip kata kunci “bisnes internet”. dan hasilnya dipaparan berikut:

Jadi, si A tadi akan nampak banyak website.. Tetapi, website-website dibahagian atas dan tepi kanan adalah iklan dari google sebenarnya. Sebab itulah ada tulis “sponsored links”. Ini bermaksud, jika si A klik di mana-mana iklan adwords, maka pemilik website (si B) akan mendapat pelawat bukan? pelawat tersebut bernama si A. Dan si B akan dikenakan caj dalam 30sen disebabkan pihak goole telah memberikan pelawat. Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

The Apprentice – Misi Pencarian Super Leader

Anda mencari-cari Perniagaan MLM yang hebat? Perniagaan Internet? Atau mencari sesuatu produk kesihatan yang tahap anti-oksidan tertinggi di dunia?

Anda berada di blog yang betul!

JOM SERTAI VEMMA BERSAMA SAYA!

Kelebihan sertai The Apprentice – Misi Pencarian Super Leader

  • Bimbingan secara terus online (YM, skype, Google Talk)
  • Offline Personal Coaching di mana-mana terdekat. (one-on-one)
  • Internet marketing tools diberikan percuma!
  • Website dan Landing Page diberikan.
  • E-book percuma.
  • Team Support dari VSomebody Consultant.
  • VIP member untuk www.KuliahJutawan.com
  • Event support dari saya.
  • Free newsletter dan penggunaan autoresponder percuma.

Saya sendiri yang akan membimbing anda, tak kisah dimana anda berada (dalam Malaysia), saya akan memberikan input dan didikan untuk berjaya di vemma. Ooppsss! Ianya terhad.. dan ada sesi kelayakan..

Syarat Utama Untuk Sertai “The Apprentice – Misi Pencarian Super Leader”:

  • Minat dengan perniagaan MLM.
  • Lelaki/Perempuan berusia 20 – 45 tahun.
  • Memilki broadband dan laptop sendiri.
  • Luangan masa untuk online selama 3 jam setiap hari.
  • Modal minima RM6k (temasuk sistem, produk, iklan, web, autoresponder, design, SMS)
  • Sanggup untuk belajar dan tidak putus asa.
  • Sekiranya ada pengalaman dalam MLM, Insurans, amat2 dialu-alukan.

“Kalau anda pernah sertai mana-mana MLM, saya akan tunjukkan kepada anda hanya dengan vemma, boleh mendapat RM20k seawal 6 Minggu penglibatan anda! Jika anda mengikuti step-by-step yang diberikan..”

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Keperitan Hari Ini Untuk Kejayaan Hari Esok!

Assalamulaikum dan Salam sejahtera buat pembaca setia yang saya sayangi sekalian. Hehehe.

“Saya Menghilang?”

Ooopss! sentitif tau topik ni. Tengok-tengok memang saya dah lama tidak meng-update post blog ni. Sebab apa ya? Saya memang sengaja pun..! Dalam keadaan sibuk menyusun program Vemma di sana sini, dan juga mengendalikan website Komuniti Vemma Malaysia iaitu Vemma Rich Club (VRC), saya pun terus fikir, ada bagusnya jugak kalau stop update blog.

Sampailah dapat suatu SMS yang tak diundang masuk ke handset saya berbunyi..

“Salam soha, aku dh lame tgk ko tak update blog.. dah senyap vemma ke bro? biz ok lagi?.. kalau dah tak ok, aku ade biz baru nak ko join ni..”

Hurrmm… rase hati macam sedikit disentuh.. Rupanya ada¬† kawan saya sendiri yg sentiasa memerhati atau teropong saya dari jauh. Dan hanya menunggu disaat kita jatuh di vemma. Biasalah perkara macam ni. Atas nama kawan, sahabat, dan rakan. Namun, kukuatkan juga kakiku untuk melangkah dengan lebih jauh selepas ini.

Hati Seorang Kawan!

Cuba anda renungkan sejenak bg anda yang pernah buat bisnes MLM. Tak kisahlah bisnes MLM apa pun. Semasa hari pertama kita buat bisnes MLM, kita mengajak kawan kita, sbb kita nak kawan kita sama-sama mengubah nasib, dan atas konsep cari duit lebih. Sedangkan kawan-kawan yang lain tu sentiasa ajak tgk wayang, main bowling, main game, dan semua itu adalah konsep “kawan ajak buang duit”. Tetapi dalam kes kita ajak kawan sertai MLM kita, adalah sebab kita nak “ajak mereka berjaya sama dengan kita”. Nanti kalau dah berjaya dan kaya, takdelah kawan kita cakap “ko ni kaya nak makan sorang, ada bisnes baik tak ajak!” .. Tetapi, hakikatnya, hari pertama kita sertai bisnes MLM, ayat yang macam ni lah yg selalu sangat saya terima..

” ko buat lah dulu, nanti ko dah berjaya aku follow”

Wow! Satu ayat yang kurasakan semakin bersemangat aku nak membuktikan nak berjaya di MLM terutama di vemma. Dan, nak tak nak, perit atau tidak, saya TERPAKSA jugak untuk BERJAYA! Dalam proses nak menuju arah kejayaan itu, adalah banyak ‘rejection’ dari ramai prospek. Mase ini lah tetiba je kawan kita pun berkata:

” tu lah ko, buang duit je masuk vemma, nasib baik aku tak dengar cakap ko suruh join hari tu, selamat duit aku..”

Huh! dah la tengah down sebab banyak rejection dari orang awam, malah dapat pulak hadiah best dengan ayat mcm ni.

GIVE UP or GET UP?

Bagai tiada harapan lagi, akaun vemma saya sesi single pek sudah expired. Adakah mahu renew? Atau biarkan saja vemma ku pergi? Aku nak mencatat nama diantara mereka yang larikan diri di vemma? Ahh! Tidak mungkin, sudah pastinya kawan ku tadi akan bertambah gelak besarrrr! Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Jadual Lengkap Piala Dunia 2010

Demam piala dunia semakin memuncak. walaupun ketika post ini dibuat, piala dunia telah pun seminggu berlalu. Ramai yang agak hampa bila pasukan kesayangan mereka mula menunjukkan prestasi yang kurang memberangsangkan.

TETAPI, saya sediakan Jadual lengkap beserta cara pengiraan carta secara automatik. Software world cup ini sebenarnya ada kaitannya dengan bisnes internet. Kerana ianya akan memberikan traffik atau pelawat secara percuma! Ramai diluar sana yang tercari-cari teknik mempromosikan perniagaan mereka dengan ‘zero’ modal. Dan, dengan mengmbil kesempatan keatas kehadiran Piala Dunia di Afrika Selatan ini, kita boleh mendapatkan pelawat secara percuma.

Anda nak tahu bagaimana saya lakukan?

Caranya mudah saja. Saya memberikan informasi percuma dalam bentuk exel. Dan, di dalam informasi tentang Piala Dunia 2010 ( world cup south africa 2010) saya ada selitkan beberapa iklan banner.

Jadi, jom dapatkan sekarang: Software World Cup 2010.