RM3000 ke Bawah Kategori Miskin?

Hai.. salam sejahtera. Malam semalam saya ke surau dan sambil terdengar ceramah agama tentang ibadah puasa. Jadi, dipendekkan cerita masuklah bab “Fidyah”. Tau ke fidyah ini apa?

Saya terjumpa definisi fidyah:

Fidyah merupakan bayaran denda yang dikenakan kepada seseorang yang tidak dapat mengganti puasanya di Bulan Ramadhan pada sesuatu tahun sehinggalah tibanya Bulan Ramadhan tahun berikutnya.

Hukum membayar Fidyah adalah WAJIB . Dengan membayar fidyah tidak bermaksud mereka tidak perlu membayar puasanya kerana puasa tersebut tetap wajib di ganti mengikut bilangan hari yang telah ditinggalkannya. Sekiranya bilangan hari tersebut telah melangkau tahun maka kadar fidyah bagi hari tersebut akan digandakan.

Kadar Fidyah dikira berdasarkan kadar harga beras (makanan asasi penduduk) sebanyak secupak. Kadar tersebut berubah mengikut harga yang ditetapkan pemerintah di sesuatu tempat. Beras tersebut hendaklah di beri makan kepada fakir dan miskin dan bukan berbentuk wang tunai, pakaian dan sebagainya.

Fidyah ni senang cakap adalah bayar secupak beras kepada orang fakir miskin. Dan ada beberapa sebab kenapa kita kena bayar fidyah.

Oklah…,

Ustaz pada malam tu ada buka sesi soal jawab. Dan adalah seorang pakcik ni tanya..

Zaman sekarang ni susah la nak cari orang yang betul-betul fakir dan miskin.. jadi macam mane nak serahkan bayaran fidyah ni?

Maka si ustaz tu pun menjawab:

Kita jangan meletakkan diri kita dalam kaedah zaman dulu. Bukan definisi miskin itu adalah tiada rumah, tak dapat makan, takde kereta. Zaman sekarang mengikut garis panduan, setiap isi rumah yang berpendapatan per kapita bawah RM3000 adalah miskin. Dan LAYAK untuk terima fidyah..

saya pun, rasa macam pelik pulak. Gaji RM3000 miskin? Saya terus search di internet dan terjumpa satu artikel dari Utusan Malaysia.

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Panduan Pengiklanan Google Adwords

Dapatkan segera panduan google adwords secara PERCUMA!

Hai! salam sejahtera. Bila sebut tentang perniagaan internet dan bisnes internet, sudah tentu ramai yang ingin memaksimakan keuntungan. Namun, tahukah anda, dalam perniagaan internet adalah bermain dengan bilangan visitor yang hadir ke website atau landing page kita?

Lagi ramai orang datang, lagi tinggi peluang perniagaan kita semakin berkembang.

Jadi, kesimpulannya adalah PROMOSI! Sama macam perniagaan konvensional yang lain, kalau tak buat promosi takkan ada orang singgah melawat kan?

Antara cara paling popular di internet untuk beriklan dan promosi adalah dengan mengiklankan website kita di Google Adwords.

Apa itu Google Adwords?

Google adwords adalah satu medium pengiklanan di internet yang berkonsepkan Pay Per Click (PPC). Ini bermaksud, kita akan bayar kepada google mengikut jumlah visitor yang singgah ke landing page kita.

Secara puratanya dianggarkan setiap pelawat dikenakan caj lingkungan 30sen ke 5osen (duit RM). Namun, ianya bergantung kepada “keyword” dan juga persaingan dari pihak lain.

Berapa Budget Iklan di Google Adwords?

Oklah, nak bagi senang faham.. kalau setiap pelawat dikenakan caj sebanyak RM0.30. dan anda memiliki budget sehari dalam RM30, maka anda akan dapat 100 orang pelawat!

Ini adalah contoh kiraan je. Tak semestinya setiap pelawat dikenakan 30sen. Kadang-kadang ada yang naik sikit mcm 33sen atau turun sikit dalam 28sen. ianya adalah mengikut keyword.

Apa itu Keyword?

Keyword adalah “kata kunci” yang orang cari. Sebagai contoh, si A ingin mencari info tentang “bisnes internet”. Maka si A akan ke laman ejen carian google di www.google.com dan menaip kata kunci “bisnes internet”. dan hasilnya dipaparan berikut:

Jadi, si A tadi akan nampak banyak website.. Tetapi, website-website dibahagian atas dan tepi kanan adalah iklan dari google sebenarnya. Sebab itulah ada tulis “sponsored links”. Ini bermaksud, jika si A klik di mana-mana iklan adwords, maka pemilik website (si B) akan mendapat pelawat bukan? pelawat tersebut bernama si A. Dan si B akan dikenakan caj dalam 30sen disebabkan pihak goole telah memberikan pelawat. Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Update Status Facebook Via BlackBerry disini

Anda TIADA BLACKBERRY? tetapi nak jugak wall Facebook anda tulis “via BlackBerry”.. Nampak stylo kan? Mudah saja. Saya akan kongsikan tips hebat pada kali ini.

Nak tak wall status di Facebook anda seperti ini:

YA, tidak perlu BlackBerry pun boleh. CARANYA:

Sila ke http://nasoha.com/fb dan akan terpapar page ini.

Anda boleh terus update status anda disini. Apa yang seronoknya, dibahagian “friends”, anda akan dapat status update dari rakan-rakan FB anda pada waktu ini. Ini memudahkan anda “like” dan “komen” secepat yang mungkin selepas rakan anda update status mereka. Seronok bukan bila menjadi org pertama “like” atau komen..

Dan juga kelebihan lain adalah, page ini adalah untuk Wall Status sahaja. Ianya simple, dan laju..tak bersepah dengan benda macam2 di profile kita. Ianya HANYA STATUS. dan kita boleh FOKUS pada Wall Status sahaja.. =)

Penggunaan cara ini sangat simple, ala “iPad” punya Facebook pun ada.. cepat dan mudah! Jimat masa kita untuk fokus layan Facebook.

Sekian dulu untuk tips ringkas kali ini.. =)

NOTA: Jika anda ahli vemma, dan mahukan Wall Status ada dipaparkan “via BlackBerry for VeMMA” sila ke http://nasoha.com/vemmamalaysia

Tips Mengelakkan Blog Diserang Virus Jahat

Hai.. salam lumayan! betul ke lumayan? Aminkan jela ya.

Oklah, kali ini saya akan bercerita secara ringkas bagaimana kita nak elakkan blog kesayangan kita diserang Virus!. Virus ni sebenarnya jahat tau, sebab dia boleh men’down’kan sistem blog kita, dan secara tak langsung boleh juga men’down’kan pemilik blognya.

Macam sayalah jugak. Baru-baru ini, rupanya blog saya diserang virus. Ketika berada di gym untuk workout membis muscles di Fitness First, tetiba ada kawan vemma saya, Suwardi menghantar SMS kepada saya dan menyatakan blog saya tak boleh nak masuk, Kaspersky kata ada Trojan. Saya pun terus je ter’down’. =(

Saya bergegas ke rumah dan lihat sendiri blog saya ni ha. Sedih je.. Namun, dan nasib baiklah saya beli hosting ni di DataKL dan support sangat bagus. Saya emel kepada support di dataKL dan beberapa minit selepas itu, blog saya kembali normal. Telah di’restore’ post saya semula. Cumanya, last post tentang pertandingan Foto je hilang. Terpaksalah saya menaip semula. Tapi, tak mengapalah, hilang 1 post je, jgnlah sampai hilang 1 blog. huhu..

So, bila dikaji semula, ada 5 Faktor Utama untuk kita mengelakkan blog kita supaya diserang oleh anasir negatif ini.

5 CARA ASAS UNTUK MENGELAKKAN BLOG DISERANG VIRUS

  1. Gunakan Anti-Virus Original (berbayar). Kalau saya, saya gunakan Kaspersky Internet Security 2010. So far, memang bagus untuk membasmi kuman kotor..hoho
  2. Upgrade WordPress ke edisi terkini. Ya, ini memang sangat perlu, kita perlu upgred version wordpress kita kepada version yang baru.
  3. Jangan biarkan Software FTP anda sentiasa login ke server hosting. Sebagai contoh, ramai yang gunakan File Zilla sebagai software FTP untuk upload data ke hosting mereka. Jadi, bila selesai proses uploading, cepat-cepat tutup FTP. Yelah, nak elakkan anasir jahat dari laptop kita masuk ke server.
  4. Tukar password FTP anda supaya lebih selamat. Jangan sesekali menggunakan password yang sangat mudah dicipta atau pun, password yang sangat kerap kita gunakan dimana-mana login page. Maksudnya, password kita kena yang “strong”sikit lah ye..
  5. Sila “moderate comment” di blog anda. Ini pun penting jugak, yelah, zaman sekarang ada software autopost-comment di blog. Macam robot la yang bg komen dan tinggalkan link website yang ada virus. hati-hati ya.. =)

So, cukuplah dulu 5 Tips Mudah untuk mengelakkan blog kita daripada diserang virus jahat. Kalau virus cinta tu takpe jugak.. hihi..

Bubbye!

Jap2.. nak letak satu quote of the day, ayat ni dari kawan karib sekelas saya di UM dulu..

“You don’t need a reason to help people..”

so, sharing is caring kan…

Berguru Dengan Paul Wilson

Hai.. siapa sangka, dalam dunia internet siber, macam tak percaya hanya selama ini chatting dan layan emel orang luar tetapi siap datang berjumpa. Siapa itu Paul Wilson? Bagi yang tak terlepas post saya sebelum ini mesti dah tau, Paul Wilson adalah pemilik Autoresponder Response2-0.

Ok, cuba ke laman rasmi beliau disini dan paparan websitenya ada gambar beliau seperti berikut:

paul-wilson-autoresponder4

Muka Paul Wilson tu ada di websitenya, beliau tidak malu pun nak tunjuk gambar beliau di website kerana beliau nak bina kredibiliti. Dan semalam, saya sempat bertemu Paul Wilson di Kuala Lumpur, jom tengok gambar dia sama tak macam dalam website;

paul-wilson-autoresponder2

waaaaah! sebijik laa..beruntung sangat-sangat saya dapat berjumpa dengan World Class Internet Marketer ni ha. Beliau datang ke Malaysia bersama isterinya Evita Wilson semata-mata nak jumpa pemilik website nasoha.com iaitu saya =) hihihi.. eh bukan lah, tugas utamanya adalah untuk ziarah sahabat baik beliau iaitu Mark Webber sambil tengok pasukan kegemaran beliau Ferrari beraksi di litar sepang 4 april lepas.

Alang-alang di nak turun Malaysia, memang saya tak lepaskan peluang nak jumpa beliau.

Bukan saya sorang je, saya telah bawa otai vemma yang melanggan Response2-0 untuk turut serta. Antaranya saudara Din Beramboi, Nur Khairul Azizi, Siti Husna dan Suhaiza Sahar.

paul-wilson-autoresponder3

Cuba tengok gambar diatas, isteri Paul Wilson iaitu Evita Wilson sedang berbangga dengan Produk Vemma. Tak lama lagi, mereka ini akan bergelar Jutawan Vemma dalam rangkaian VSomebody. hehehe… Mereka sangat suka dengan produk ni.

Sesi pertemuan dengan mereka ini sangat seronok, berborak macam ayam dan itik, asyik gelak je, sebabnya susah nak faham english dia, tapi bila buka laptop, senang nak faham.

Beliau sempat mengajar kami ilmu-ilmu tahap dewa untuk mendapatkan traffik ke laman website kita. Banyak sungguh ilmu beliau kongsikan kepada kami.

paul-wilson-autoresponder1

Serba sedikit latar belakang beliau, Paul Wilson berusia 30 tahun dan menetap di Port Hedland, Australia. Betul2 rumah dia tepi laut.. Sewa rumahnya berharga USD1500 seminggu! Sebab, negara beliau semua gaji adalah mingguan. Patutlah vemma pun wat gaji mingguan, sebab ikut negara maju.

Permintaan KHAS dari Kami kepada Paul Wilson.

Kami ada menyatakan masalah utama sistem autoresponder adalah double opt-in. Seperti Norabot,mula-mula adalah single opt-in. Dan sekarang, bila dah ramai beli, dia naikkan harga dan hilangkan single opt-in.

Jadi, semalam Paul Wilson ni dah berjanji akan kekalkan single opt-in dalam response2.0 sampai bila-bila untuk kami semua dan juga semua yang berdaftar dengan kami.

Jadi, apa tunggu lagi, nak dapat kekal single opt-in tak?