Menambah Simpanan ASB Melalui Maybank2U

Salam sejahtera pembaca budiman. Ketika post ini ditulis saya sedang bersarapan di McD Seksyen 22, Shah Alam. Bila saya buka Maybank2U, gaji mingguan saya untuk minggu lepas masih belum lagi terusik. Sebelum tangan menjadi gatal, lebih baik saya simpan sedikit di ASB. =)

Namun, sejak saya melakukan Full Time dalam Peniagaan Internet terutamanya Vemma, banyak ilmu internet yang baru yang saya dapat. Terutama dalam pembelian online termasuk beli prepaid, bayar bil postpaid, bayar bil broadband, astro, elektirik, bayar PTPTN, dan pelbagai lagi. Dan hari ini saya menambah akaun simpanan di ASB juga melalui internet. Mudah bukan?

Apa yang pasti, setiap ilmu baru yang saya dapat, saya akan berkongsi bersama anda. Ilmu kalau kita kembangkan, Insyaallah besar ganjaran menanti kita di Sana..

Saya akan tunjukkan kepada anda, bagaimana nak tambah simpanan ASB secara online melalui Maybank2u secara langkah demi langkah.

LANHKAH 1: Login ke Akaun Maybank2U.

LANGKAH 2: Klik pada Investment.

asb-maybank2u-1

LANGKAH 3: Pilih ASNB unit Trust Additional Purchase.

asb-maybank2u-2

LANGKAH 4 : Tick setuju pada Condition dan juga klik NEXT

asb-maybank2u-3

LANGKAH 5 : Request TAC, kemudian masukkan Membership Number, letak amaun yang nak ditambah (RM) dan Pilih Product: Amanah Saham Bumiputera.

asb-maybank2u-4

* Untuk melihat Membership Number, sila buka buku akaun ASB anda, dan pilih No. Ahli seperti dalam paparan berikut:

akaun-asb-depan

akaun-asb

LANGKAH 6 :Masukkan TAC selepas anda terima TAC dari telefon bimbit anda.

asb-maybank2u-5

LANGKAH 7 : SUCCESSFUL! Sila simpan resit anda. Digalakkan Print.

asb-maybank2u-6

Ini sahaja perkongsian saya pada hari ini. Len kali saya ada ilmu baru, saya akan kongsikan lagi okay. Jangan segan silu untuk terus stay tuned bersama nasoha.com Jom jadi Fans saya di Facebook http://fans.nasoha.com

Cara Aktifkan Online Visa Debit Maybank

Nampaknya untuk memulakan perniagaan internet hanya dari rumah kini semakin mudah. Kalau dahulunya saya seorang student, yang belum ada kerjaya mungkin kad kredit adalah penghalang saya untuk buat bisnes internet. Kerana, untuk malakukan transaksi online (pembayaran antarabangsa) perlu ada kad kredit. Itu suatu masa dahulu.

Sekarang, TIADA ALASAN lagi yang kita tak ada kad kredit! Kerana dengan adanya kad debit Maybank (yang ada gambar cherry) amat memudahkan kita melakukan transaksi di internet.

Dulunya dikenali sebagai kad ATM Maybank Bankcard. Dan awal tahun 2009, sesiapa yang memiliki kat ATM Maybank Bankcard ini boleh terus tukar upgred Version iaitu Kad ATM siap Visa Debit. Senang cakap, kad ATM ni ada fungsi sama macam kad debit. Sebab ada logo visa.

Apakah Kegunaan Kad Debit?

Kad debit ni memudahkan kita untuk membeli belah dan juga menggantikan wang tunai kita daripada bawak banyak-banyak. Zaman dulu-dulu, memangla bawak duit berkepuk. Tapi, ini zaman sekarang, bawak kad sahaja. Tapi, kena ingat kad debit ini adalah kontra daripada kad kredit. Kalau kad kredit, swipe dulu, hujung bulan baru bayar bil. Lain pula kad debit, kena masukkan duit dulu (macam prepiad), dan kemudian barulah boleh swipe di mana-mana. Antara kegunaan kad debit ialah:

  • Membeli belah di shopping complex.
  • Beli minyak di petrol station.
  • Pembelian atau pembayaran di internet.

Kalau tak silap saya, kalau nak byr minyak di petrol station, elok bayar di kaunter. Kalau kita swipe dia machine pam minyak, dia akan tolak RM200 dahulu, walaupun kita hanya isi minyak RM40 sahaja. Dan beberapa hari kemudian, baru dia masukkan semula baki RM160 tuu.. Sebab saya dah pernah kena benda ni.. hihi

Jika shopping, kita akan dapat treats point. Setiap pembelian RM3 akan dapat 1 mata treats point. best kan..

Namun, kalau kita nak buat pembelian secara online pula (transaksi di internet), bukan boleh terus pakai je. Kena aktifkan dulu “Maybankcard Secure Online Shopping Registration” dan Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Pendakian Ranking Alexa dalam 55 Hari!

Sebelum saya memulakan topik ini, satu perkataan je saya nak cakap.. iaitu “wow!”.. 🙂

Macam tak percaya saja teknik SEO yang saya belajar untuk meningkatkan Rank di Alexa agak menjadi. Semuanya dengan menuntut ilmu dari yang pakar. Dan juga ilmu itu saya cuba sampai berjaya.

Ingat lagi tak post saya akhir tahun lepas? Saya ada cerita yang ranking blog saya jatuh menjunam, dan saya berjanji nak naikkan semula, dan baru saja 55 Hari, hari ini pningkatan sehingga 1.6 Juta! Ini bukan main-main beb! Pendakian carta Alexa yang sangat mendadak..

Oh ya, kita lihat pada 31 Disember 2009, blog nasoha.com berada dalam carta 2.6 Juta di dunia!

alexa rank

Namun, setelah itu, saya cuba menaikkan dengan usaha dan hasilnya selepas 55 hari amat memeranjatkan!

Apa yang terjadi? Tengak paparan berikut:

alexa-rank-2010

Kini ranking meningkat dalam kedudukan ke 900 ribu dunia! Giler tak giler peningkatan yang amat ketara. Tetapi pada saya masih lagi teruk kalau 900 ribu kan? Takpelah, setidaknya terus mendaki lagi. Dan saya percaya, setiap hari yang akan berlalu pastinya pendakian berterusan. Sekarang saya tengah nak optimasikan blog nasoha.com ini menjadi top 500 000 pulak..

Saya akan cuba buktikan!

Apa yang saya buat untuk menaikkan Rank di Alexa?

Memang ini soalan di fikiran anda bukan? Bila sebut teknik SEO, memang ramai sangat nak tahu, sebab cara SEO adalah cara yang PERCUMA dan BERTERUSAN! Siapa taknak tengok bisnes maju dengan kos pengiklanan yang percuma kan? Tapi, nak percuma pun, minda kita harus kena fahamkan bahawa mendapatkan ilmu itu tiada noktahnya. Sampai sekarang pun saya masih menuntut dan mencari ilmu tanpa henti. Tanpa ilmu, apalah yang kita ada kan? hihi..

Jadi, senang cakap, mula-mula dapatkan ilmu dulu kan? Ok lah, saya share something yang mungkin dapat membantu anda.

Saya nak cerita pengalaman saya kenapa ranking jatuh. Mungkin dapat menjadikan ikhtibar buat anda yang rakus sangat nak cara SEO, tetapi semakin silap langkah..

Punca Utama Kenapa Ranking Jatuh: Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Keajaiban Nasi Lemak

Sejak saya menceburi bidang perniagaan seawal usia 9 tahun, pelbagai bidang dalam bisnes yang telah saya ceburi. Memang niat untuk menjadi seorang bisnes yang berjaya dan orang cakap ‘boleh pergi jauh’. Masih lagi teringat ketika darjah 3 dah mula menjual Nasi Lemak ditepi jalan depan rumah. Dan jugak siap bawa ke sekolah sebab ada ramai guru-guru nak beli nasi lemak yang mak saya buatkan.

Ini saat pertama saya mengenal perniagaan. Bila bercerita pasal perniagaan, tidak ada istilah duduk lepak. Saya melihat mak saya setiap hari menjual nasi lemak dah kueh-muih. Bila gerai dah tutup, maka dapatlah income. Kadang-kadang, ada jugak sampai ke tgh hari, nasi lemak tak abis dijual. Nak buat macam mane? Dah nama bisnes, ada kala untung dan ada kala rugi. Tapi orang kita sekarang, mind set nak bisnes nak sentiasa untung sahaja berlipat kali ganda tanpa sebarang usaha…

Setiap Hari.

Dan selepas itu, mak saya akan ke kebun untuk cari daun pisang, kemudian ke pasar beli bahan mentah. Setiap Hari. Duit yang dapat hari ini adalah untuk modal hari esok. Malamnya pula dah mula membuat sambal nasi lemak disamping menguli tepung untuk buat kueh. Beliau tidur lewat. Setiap Hari. Itulah kesungguhan beliau disebabkan nak mencari rezeki. Dalam pukul 4 pagi, dah mula bangun untuk mentanak nasi pulak. Siap-siap buat persediaan berniaga. Sebelum 7 pagi mesti dah buka gerai. Rutin harian macam ni. Setiap Hari. Mak saya tidak pernah mengeluh untuk mencari sesuap nasi untuk anak-anaknya.

s2rage_mh_0913_p2_4colD0

Sedapnya.. dah lama tak merasa nasi lemak yang mak buat.. hehe

Langit tak selalu cerah. Sama juga dengan bisnes. Kadang-kadang langit menjadi mendung, dan hujan lebat pun turun. Maka, pada hari itu, tiadalah pelanggan nak datang beli sebab hujan lebat. Apa sudah jadi dengan nasi lemak? Makan sendiri la jawabnya sampai ke petang.. Namun, walaupun hari itu, tiada keuntungan atau pun istilah keluarga kami memanggil sebagai ‘tiada collection’, keesokan harinya tetap buka kedai juga. Lagi modal dikeluarkan. Cubalah anda bayangkan, perniagaan ini memerlukan modal wang ringgit setiap hari, dan masa dan tenaga hampir 16-20 Jam setiap hari. Namun, mak saya tetap teruskan berniaga. Tetap teruskan. Tidak pernah menyalahkan sesiapa. Tidak sesekali menyalahkan takdir.

Beliau hanya berkata:

Kita mencari rezeki, kena ada usaha, kita berdoa Allah murahkan rezeki dan juga urusan dipermudahkan.. Lepas tu barulah boleh bertawakkal...

Dari situ, seawal 9 tahun, saya memasang azam untuk membalas jasa keluarga saya. Ingin menjadi usahawan yang berjaya. Banyak pengajaran yang sering kali saya ambil iktibar.

Namun, adakah saya meneruskan tradisi bisnes Nasi Lemak? Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Optimasikan Blog Anda Sebaik Mungkin

Hai, apa khabar anda hari ini? Ketika saya menaip post ini adalah baru sahaja pulang dari menghadiri Bisnes Preview VeMMA di HQ Jaya One. Inilah rutin setiap minggu saya. Dan ketika ini jam menunjukkan pukul 12.32pagi. Namun, saya masih bersemangat untuk menaip blog dan berkongsi sesuatu kepada anda.

Hari ini saya sempat memberi tunjuk ajar dan personal coaching kepada 2 org  bakal serikandi Jutawan Vemma Malaysia iaitu Diamond Nurul dan juga Diamond Husna. Kali ini saya mengajar mereka perkara asas dalam Search Engine Optimization atau SEO. Perkara utama yang saya tekankan dalam asas SEO adalah submit url ke ejen carian dan juga membina Meta Tag.

Namun, sebelum kita memulakan SEO, kita kena analisis dahulu pencapaian dan ranking blog kita. Bila kita dah SEO kan, maka kita boleh dapat tahu sejauh mana pencapaiannya.

Apa yang saya ajarkan kepada mereka adalah perkara yang telah saya lalui sendiri. Bermaksud, hasil dari kajian dan cuba jaya sebelum ini. Blog saya ini pernah mengalami krisi kejatuhan ranking alexa secara mendadak sejak akhir tahun 2009. Namun, setelah disedari, saya cuba menaikkan ranking alexa semula dengan mengoptimasikan blog ini. Kalau sebelum ini ada saya menunjukkan rank blog saya yang menjunam jatuh, dah selepas seminggu, rank alexa saya telah mencatat pendakian sebanyak 600,000. Satu pencapaian yang menarik dan boleh dibanggakan.

alexa_january_rank

Peningkaatan Global Internet Users sehingga 400% dalam seminggu je.

Kenapa rank blog saya jatuh menjunam? Apakah kesilapan saya?

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya