Artikel Penuh di: http://nasoha.com/index.php/rm7000-nak-laburkan-dimana

*******************************************************************************************

BERITA BAIK KEPADA EJEN INSURANS, TAKAFUL, UNIT TRUST, PELABURAN, DAN SEMUA EJEN MENCARI PELABUR.

Salam sejahtera, post kali amat beruntung kepada pelanggan setia blog saya kerana orang terawal membaca dan dia sedang mencari pelanggan (pelabur), kerana saya sedia menjadi client anda!

Jadi pastikan anda dah subscribe blog ini supaya anda menjadi pembaca pertama! Sila Subscribe disini.

Oh ya, terus terang saya katakan SAYA BUNTU NAK LABURKAN RM7000 DI MANA?

Saya ingin melabur untuk masa depan yang agak terjamin, memandangkan saya ni tidak bekerja makan gaji. Saya takde majikan, saya takde KWSP. Yang ada adalah VeMMA!

http://imgboot.com/images/nasoha/investment.jpg

Saya mahukan graf pelaburan saya sentiasa meningkat seperti rajah diatas. Jadi, tak tahu mana tempat yang terbaik.

Antara jenis pelaburan yang memberikan pulangan yang telah saya kaji adalah seperti berikut:

1. Takaful ikhlas ( perlindungan & simpanan)

Ini merupakan insurans nyawa yang mana kita simpan duit sbg contoh RM100 setiap bulan (namun, ada pakej harga lain). Yang mana pakej RM100 sebulan ini, jika kita berlaku kematian, pampasan perlindungan antara RM55,000 ke RM60,000. Sistem autodebit setiap bulan pun ada. Jika tidak berlaku kematian, pada tempoh matang (25-30 tahun), wang kita akan dapat dengan pulangan pelaburan. Produk yang laris dipasaran, namun keuntungan jangka masa panjang dan tidak terlalu besar peratus dividen.

2. BSN Takaful Prudential ( perlindungan & simpanan)

Saya baru dapat tahu skim ni, dan saya agak berminat dari segi konsep simpanan wang kita. Namun, sehingga kini belum ada ejen yang offer bercerita kepada saya. Jika anda adalah ejen kepada BSN Takaful Prudential, apa lagi dapatkan saya segera! Saya nakkan info.

3. Unit Trust (Unit Amanah)

Saya agak keliru dan kurang yakin dengan unit trust kerana belum dapat maklumat dari ejen jualan. Unit trust ni ada banyak, Public Bank, CIMB dan Maybank (yg saya tau), jadi saya agak konpius mana nak pilih dan bagaimana caranya. Org cakap kene pandai jual dan pandai beli. Tu yg saya tak tau tu.

4. Pinjaman dan Sijil ASB

Saya dah dapat maklumat dari Maybank dan CIMB ada sediakan perkhidmatan buat pinjaman dan pinjaman itu disimpan dalam akaun ASB kita sehingga tempoh matang (minimum 5 tahun). Ini juga agak menarik, namun rata-rata org pakar pelaburan kurang galakkan saya kerana ‘ada pelaburan yang lebih menguntungkan dari ASB’

5. Pelaburan Emas.

Ya, saya setuju. Dan saya telah pun membuka Gold Saving Passbook Account (GSPA) di Maybank. Deposit minimum adalah 5gram. Ketika saya buka sebulan lepas kadar di maybank 1gram emas adalah RM109.27 dan hari ini saya cek dah bernilai RM116.52 (dah naik RM7 segram!). Pelaburan emas memang lumayan, dan akan lagi lumayan jika kita pajakkan dengan beli jogkong atau syiling emas. Namun, bajet saya cuma RM7000, jadi sy masih gunakan GSPA untuk tambah manual jika ada duit lebih.

6. Main Forex.

Ini juga salah satu cara nak gandakan pendapatan kita. Saya tahu FOREX memang boleh buat duit. Tapi masalahnya adalah kene PANDAI dan tahu cara dan tekniknya. Kalau tidak, kita akan rugi besar. main forex ni kene buat kajian dulu, kene betul2 hebat dan tau selok beloknya. Saya berminat, tapi tak minat nak tanggung risiko.

Jadi, buat masa ini, saya hanya gunakan Akaun Emas GSPA dan Akaun ASB saya jika pendapatan mingguan vemma saya masuk setiap jumaat. Hanya 2 tempat ini jelah yang saya tau pakai.

Jika anda ada tempat nak melabur atau menggandakan duit simpanan, sila beritau saya segera, saya mungkin akan melabur dengan anda.

16304 Total Views 8 Views Today

Incoming search terms keywords:

  • skim pelaburan ambank (25)
  • dividen takaful prudential (10)
  • pelaburan ambank (2)
  • di mana dana takaful di laburkan (1)
  • jadi kaya dengan unit trust (1)
  • laburkan duit (1)
  • nak invest duit kat mana (1)
  • pelaburan di ambank (1)
  • pelaburan takaful ikhlas (1)
Suka Dengan Artikel ni? Jom klik button "SHARE"............
The following two tabs change content below.

nasoha

Blogger at Profile
Menjalankan perniagaan internet sepenuh masa termasuk penulis blog. Sambilan dalam bidang Wedding Decorator untuk menyalurkan idea yang kreatif. About Me Follow Me

Latest posts by nasoha (see all)