buat duit dengan vemma

3 Golongan Kehidupan, Anda Sendiri Tentukan!

Assalamualaikum orang-orang kampung..! (haa jwb jgn tak jawab).

[kalau nak ke artikel asal, sila ke sini.]

Entah kenapa aura kehebatan ke arah Jutawan Muda semakin terasa. Sebab itu saya semakin rajin untuk update blog dan juga menghantar Newsletter sebagai hadiah percuma bagi pengunjung setia blog saya. Rasa kagum, bertuah dalam kesyukuran kerana dipertemukan dengan perniagaan paling mengarut kat dunia. Iaitu VeMMA. Tak sangka hanya kerana SISTEM canggih, kini boleh buat makan. Saya masih lagi teringat persoalan yang ditujukan kepada saya ketika saat pertama dalam perniagan. iaitu:

Dalam sebuah kehidupan, hanya ada 3 golongan. Dan kita sendiri PILIH nak jadi golongan yang mana? Golongan yang TAK cukup makan, Golongan yang cukup-cukup makan atau Golongan yang makan besar? Jawapan saya simple, anda juga tahu, kita nak yang makan besar. Namun, kita hanya nak saja, tapi TIADA TINDAKAN ke arah itu!

GOLONGAN YANG TAK CUKUP MAKAN.

Ramai manusia tergolong dalam kumpulan ini. Bukannya mereka tidak mencari rezeki, atau pun senang cakap bukannya tidak bekerja, namun bekerja mengikut tahap akademik yang rendah. Senang cakap, DAPAT GAJI PUN TAK CUKUP BAYAR HUTANG! Macam mana nak makan? Anda nak jadi macam ni ke? Keputusan di tangan anda.

GOLONGAN YANG CUKUP-CUKUP MAKAN

Ramai juga yang tergolong dalam kumpulan ini. Ini kerana trend ‘bekerja dengan orang’ iaitu bekerja dengan BOSS. Faham-faham lah ye. Walaupun jawatan kita tinggi mana, walaupun kita profesional mana, tetap mengkayakan BOSS. Kalau kita bekerja keras sekali pun, pendapatan kita tetap sama setiap bulan! Cumanya, jika anda pandai bodek sikit, lehla naik pangkat. Lumrah bukan? Jadi, kerja sebegini pendapatan anda dibayar mengikut masa kerja anda. Ada hari kerja, ada income, sebulan bercuti? Income zero. Bulan depan kene buang keje. Pendapatan yang dapat hanyalah cukup-cukup makan untuk bayar umah sewa, sewa kereta, dan macam2 kene bayar. Nak makan pun, KENE TENGOK BUDGET dulu. Kalau nak shopping kene plan 3 bulan awal untuk wat sikit simpanan. Yang paling tak bestnya, kerja 1 bulan, duit dapat habis dalam sehari je.. Atau pun ramai menggunakan ALASAN TENGAH BULAN.. Adakah kita dilahirkan untuk bekerja dengan orang? Adakah anda pilih golongan ini?

GOLONGAN YANG MAKAN BESAR.

Ramai orang nak ke sini. Hakikatnya sedikit je yang betul-betul merasai berada dalam kumpulan mewah ini atau Freedom. YES, kat sini saya mula pasang impian. Saya betul-betul ingin ke arah ini. TAPI BAGAIMANA CARANYA? Jawapannya hanya pada Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Detik-detik Terakhir di Universiti Malaya

🙁 sedihnyeee..! Hari ni dah bermula dalam Study Week sebelum Final Exam di Final Semester saya di Universiti Malaya. Alahai, tetiba perasaan ketika form 5 tu dtg balik.. berdebar2 pulak nak SPM mase tu. Namun, mase tu masih mentah, perabiskan duit PA&MA jek! Namun sekarang udah berbedaa.. Dan pandai perabiskan duit sendiri! hehehe..

Sekarang ni saya berada di Fakulti Kejuruteraan untuk stadi dan siapkan report Final Year Project atau org panggil tesis..

http://bisnespower.com/images/universitimalaya3.jpg

Saya bersama Laptop Asus dan Black Berry Storm (kat sebelah jari saya tuu.. 🙂

http://bisnespower.com/images/universitimalaya2.jpg

Ni saya punye Final Year Project. Testing kat Lab Control, Menara Kejuruteraan, UM.

Sejak usia 5 tahun dah mula belajar dan belajar sampai usia 23 tahun. Huh, 18 tahun asyik belajar je. Bila nak merdeka ni? study, study study! exam, exam, exam! enjoy?? takde sgt.. 🙂  Cuba anda pejamkan mata kejap, pastu bayangkan 18 tahun punya masa nak kita abiskan untuk study adalah kerana ape? nak skrol degree? YA, betul.. Bachelor in Engineering (electrical) University of Malaya. Peace! hehe, sesuatu yang sy idamkan mase form 5 dulu. Alhamdulillah, sikit je lagi ni nak dapat. Namun, 18 tahun punye cerita takkan nak degree je? Degree boleh buat beli Evo 9 ke? hehe.. Ada degree tapi takde kerja macam mane? alahai nasoha, bising lak ko ni, pg la apply keje.. hehe, yelah2..nanti dapatla keje tu kalau kita mintak kan? kalau kita ade kabel kan? ya, tapi bape basic income? erm, maybe basic RM1800-RM2300 je.. lagi2 tgh gawat skarang ni.. tgk la mcm mane..

ha tgk tu..18 tahun perabis modal, untuk income sekitar 2k je? dibayar sebulan pulak tuu..bukan mingguan ke? hehe.. 🙂 alaa nak buat mcm maneee.. dah kata nak makan gaji, terimah seadanya.. 🙁

Dengan RM2000 sebulan apa yang kita boleh dapat? Jom kita kira-kira dulu…

1. KES NAK PEGI KEJE. Mula-mula je nak pegi keje mesti kene ada kenderaan, paling cikai pon moto Yahama Lagenda.. hehe, Eh, silap.. mane ade seorang Engineer naik moto je? So, kita up sikit dengan naik Kete Perodua MyVi SE hehe.. kira oraitkan sebab junior engineer. Erm, make it simple, dengan kereta. Bayar bulanan kereta RM550. Pastu nak start engine je pakai minyak petrol.. hoho.. sebulan minyak je dah RM200. Lalu highway mesti kene tol punye, pegi kene tol, balik pun same gak, kene jugak tol. Tension gak aku camni. sehari tol RM4. so, sebulan dan RM120. haa.. lagi ape? paling gua geram sangat2 adalah parking! kat UM ni paaling susah nak dapat parking, asyik2 nak kene clamp je. huh, sok dah keje nanti parking kene bayar bulanan dalam RM80. Makan minum pulak mcm mane? sehari RM10 la paling sikit, takde McD takde KFC dan takde Pizza Hut.. so sebulan dan RM300. Kesimpulan untuk kerja, ada jugak modal dia iaitu RM550 + RM200 + RM120 + RM80 + RM300 = RM1250

2. KES UMAH PULAK. haa.. takkan leh pg keje tapi tinggal umah kat mane? Mula2 mesti menyewa kan? takkan nak ulang alik ke Kampunggg. So simple, sewa la umah.. Paling cikai pun umah kalao duduk ramai2 leh tong2 bayar RM200 sebulan. Bil air dan bil api pun paling cikai kira dalam RM100 je la.. Konon nak bajet.. Hehe, ok la tu, total RM300.

3. KES HANDPHONE DAN BROADBAND. Ade ke org zaman sekarang nak keje tak pakai handphone? wah.. skrg ni dah 2 handphone seorang. Erm, kalau handphone tu postpaid dah dalam RM100 sebulan. Takpela, nak bajet punye pasal, gune postpaid! Biasa RM30 sebulan? skrg postpaid pun biasa2 dah RM50. Haa..kat umah mestilah nak ada broadband kan? FREE je ke? kata Engineer, so subscribe la satu, maxis broadband RM138 sebulan.. Kat umah je dah abis RM188.

4. KES INSURANS. Simpan sambil melabur. Senang cakap takaful la. Mcm saya mmg dah ambik pakej takaful ni sejak setahun lagi.. Sabil beli insurans sambil melabur. Simple je, pd usia 46 TAHUN nanti, saya dah ada simpanan dalam RM60,000. Pakej yg saya ambil ni adalah RM100 sebulan. Insurans ni penting tau, lagie keje Engineer, ape2 terjadi biarlah keluarga terbela. Saya selalu ingat hadis nabi, lebih kurg maksudnya ” Janganlah kamu tinggalkan isteri kamu, anak2 kamu, dalam keadaan papa kedana dan melarat di dunia”. Namun, tujuan asas saya ambik insurans ni, adalah taknak menyusahkan sesiapa bila kita takde nanti. Paling simple, setiap manusia ni mesti ade hutang kan? Hutang kereta, umah.. So, andaikata dah takde nanti, duit pampasan insurans tu la wat clearkan hutang kereta. Takdela menyusahkan keluarga!

5. ENJOY? haaa.. ni yang penting ni. Nak enjoy takde duit macam mane? Jalan2 pg Lowyat nampak Blackbery Storm tapi takde duit nak angkat? ermm .. Kumpul la duit jawabnyee. Kumpul? sampai bile??

6. KES BG DUIT MAK AYAH?? Ni pun penting ni, nak bg may ayah ni mmg wajib ni. Merekalah yg memperbesarkan kita kan? so, nak bg pun biarlah yang berpatutan..

7. KAHWIN! Ni yang saya tak sabar ni 🙂 namun nak kawin bukan sng beb. Kite ni laki, kene banyak kali bertandang, merisik, melamar, bertunang, nikah, majlis kahwin. Pastu kene bg cincin, kene bg wang hantaran. Itu ini, itu ini dah dekat RM15000. Erm, patutla zaman skrg ramai sgt pompuan tak kawin2. Sebab dapat laki semua takde duit..hehe..

So, cukup ke dengan RM2000 sebulan? nak kumpul punye kumpul, hutang pun semakin terkumpul. haha..

Sebab itulah terlalu ramai orang terdesak sangat nak cari duit tambahan kan? Bila terdesak mereka akan join program skim cepat kaya. Itu yang silap, saya menyeru buat bisnes internet, ramai yang taknak. Alhamdulillah, bulan MAC 2009 menjadi sejarah dalam hidup saya kerana buat pertama kali dalam hidup saya, saya mendapat keuntungan bersih 5 angka! iaitu RM14k selepas ditolak dengan modal.

So, sempena post ni, saya ingin mengucapkan tahniah kepada salah sorang pelajar didikan saya dan Din Beramboi iaitu Siti Husna merupakan Pelajar dari Universiti Teknologi Malaysia,(UTM) Skudai, kerana keputusan beliau 3 bulan lepas telah merubah banyak perubahan dalam hidupnya. Tahniah kerana melancarkan blog baru dot com beliau. iaitu blog.bisnessvemma.com Semoga Suksess Sentiasa! Hidup Vsomebody! Kini beliau merupakan Leader Vsomebody di Johor Bharu. Sape2 area JB dan Johor lehla jumpa dia. Komitmen dia mengajar bisnes internet mmg tinggi.

Siti Husna walaupun seorang pelajar, susah mampu memiliki bonus mingguan hanya dari internet, dan anda bila lagi?

Renung-renungkan dan selamat beramal…!

Hehe..

“Jom Online Bersama Saya!”

“To the Top Together”