maybank2u

Tutorial: Cara Buat Bayaran ke Luar Negara dengan Telegraphic Transfer Melalui Maybank2u

Zaman yang serba moden ni, kalau boleh nak yang senang je. Ibu bapak yang nak kirim wang belanja kepada anak mereka yang sedang study kat oversea pun nak guna cara paling mudah. Iaitu cara online je. Online banking la katakan! Pakai Maybank2u je…. dah boleh dah..

Cuma, kadang-kadang mak bapak kita atau kita sendiri ni yang taknak beranikan diri guna cara online. Takut tak percaya, takut salah buat, dan bila silap nanti entah kemana duit kita pergi 🙁

Alih-alih nak jugak pegi bank untuk ambik no giliran kat kaunter dan isi borang buat cara manual je…

Tapi zaman sekarang, cara manual mungkin lagi leceh! Nak kena salin no akaun penerima, alamat dan lain2 butiran yang memungkin kita tersalah tulis nanti. Atau pun, orang kaunter yang key in tersalah taip sebab dia tak faham tulisan profesional kita 😀 Dah naya jugak kan?

Kalau cara online, apa susah, Copy & Paste je! Peratus berlakunya error agak kurang lah.

Dan entry kali ni saya nak kongsikan sedikit pengalaman saya membuat pembayaran secara online ke luar negara dengan kaedah Telegraphic Transfer atau nama fofularnya dengan sebutan ‘titi’ (T.T) 🙂

Istilah Telegraphic Transfer dengan Wire Transfer ni sama saja kot maksudnya.

Kaedah ini saya gunakan melalui akaun Maybank2u saja. Jom ikuti tutorial yang akan saya kongsikan..

Persiapan:

  • Anda perlulah ada akaun Maybank2u dan baki yang cukup.
  • Anda perlu ada butiran pihak penerimaseperti
    • Nama Penerima :
    • Alamat Penerima :
    • No ID / Passport (jika ada) :
    • Email :
    • No Telefon :
    • Nama Bank Penerima :
    • Alamat Bank (cawangan) :
    • No Akaun Bank :
    • FED Wire/ABA/Rout Number :

So, butiran kat atas ni perlulah anda ada. Contact dengan pihak penerima untuk mendapatkan maklumat seperti di atas.

Bila semua dah ready, boleh lah mulakan proses, dengan bukak laman sesawang www.maybank2u.com.my

 

LANGKAH 1: Bukak Account & Banking

 

Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • transfer duit ke indonesia guna maybank2u (115)
  • membayar adwords dengan hsbc (80)
  • cara transfer duit ke indonesia guna maybank2u (68)
  • cara transfer duit ke indonesia (67)
  • transfer duit ke indonesia (53)
  • cara transfer duit ke luar negara (50)
  • cara hantar duit guna western union (29)
  • cara kirim wang ke indonesia (28)
  • contoh borang western union (27)
  • cara hantar duit ke luar negara (24)

Menambah Simpanan ASB Melalui Maybank2U

Salam sejahtera pembaca budiman. Ketika post ini ditulis saya sedang bersarapan di McD Seksyen 22, Shah Alam. Bila saya buka Maybank2U, gaji mingguan saya untuk minggu lepas masih belum lagi terusik. Sebelum tangan menjadi gatal, lebih baik saya simpan sedikit di ASB. =)

Namun, sejak saya melakukan Full Time dalam Peniagaan Internet terutamanya Vemma, banyak ilmu internet yang baru yang saya dapat. Terutama dalam pembelian online termasuk beli prepaid, bayar bil postpaid, bayar bil broadband, astro, elektirik, bayar PTPTN, dan pelbagai lagi. Dan hari ini saya menambah akaun simpanan di ASB juga melalui internet. Mudah bukan?

Apa yang pasti, setiap ilmu baru yang saya dapat, saya akan berkongsi bersama anda. Ilmu kalau kita kembangkan, Insyaallah besar ganjaran menanti kita di Sana..

Saya akan tunjukkan kepada anda, bagaimana nak tambah simpanan ASB secara online melalui Maybank2u secara langkah demi langkah.

LANHKAH 1: Login ke Akaun Maybank2U.

LANGKAH 2: Klik pada Investment.

asb-maybank2u-1

LANGKAH 3: Pilih ASNB unit Trust Additional Purchase.

asb-maybank2u-2

LANGKAH 4 : Tick setuju pada Condition dan juga klik NEXT

asb-maybank2u-3

LANGKAH 5 : Request TAC, kemudian masukkan Membership Number, letak amaun yang nak ditambah (RM) dan Pilih Product: Amanah Saham Bumiputera.

asb-maybank2u-4

* Untuk melihat Membership Number, sila buka buku akaun ASB anda, dan pilih No. Ahli seperti dalam paparan berikut:

akaun-asb-depan

akaun-asb

LANGKAH 6 :Masukkan TAC selepas anda terima TAC dari telefon bimbit anda.

asb-maybank2u-5

LANGKAH 7 : SUCCESSFUL! Sila simpan resit anda. Digalakkan Print.

asb-maybank2u-6

Ini sahaja perkongsian saya pada hari ini. Len kali saya ada ilmu baru, saya akan kongsikan lagi okay. Jangan segan silu untuk terus stay tuned bersama nasoha.com Jom jadi Fans saya di Facebook http://fans.nasoha.com

Incoming search terms keywords:

  • asb maybank2u (73)
  • simpanan asb (64)
  • maybank2u asb (63)
  • asb melalui maybank2u (59)
  • simpanan asb melalui maybank (52)
  • simpanan asb melalui maybank2u (51)
  • cara transfer duit ke asb melalui maybank2u (31)
  • transfer duit ke asb melalui maybank2u (27)
  • tambah asb melalui maybank2u (26)
  • tambah pelaburan asb melalui maybank2u (24)