vemma malaysia

Panduan Pengiklanan Google Adwords

Dapatkan segera panduan google adwords secara PERCUMA!

Hai! salam sejahtera. Bila sebut tentang perniagaan internet dan bisnes internet, sudah tentu ramai yang ingin memaksimakan keuntungan. Namun, tahukah anda, dalam perniagaan internet adalah bermain dengan bilangan visitor yang hadir ke website atau landing page kita?

Lagi ramai orang datang, lagi tinggi peluang perniagaan kita semakin berkembang.

Jadi, kesimpulannya adalah PROMOSI! Sama macam perniagaan konvensional yang lain, kalau tak buat promosi takkan ada orang singgah melawat kan?

Antara cara paling popular di internet untuk beriklan dan promosi adalah dengan mengiklankan website kita di Google Adwords.

Apa itu Google Adwords?

Google adwords adalah satu medium pengiklanan di internet yang berkonsepkan Pay Per Click (PPC). Ini bermaksud, kita akan bayar kepada google mengikut jumlah visitor yang singgah ke landing page kita.

Secara puratanya dianggarkan setiap pelawat dikenakan caj lingkungan 30sen ke 5osen (duit RM). Namun, ianya bergantung kepada “keyword” dan juga persaingan dari pihak lain.

Berapa Budget Iklan di Google Adwords?

Oklah, nak bagi senang faham.. kalau setiap pelawat dikenakan caj sebanyak RM0.30. dan anda memiliki budget sehari dalam RM30, maka anda akan dapat 100 orang pelawat!

Ini adalah contoh kiraan je. Tak semestinya setiap pelawat dikenakan 30sen. Kadang-kadang ada yang naik sikit mcm 33sen atau turun sikit dalam 28sen. ianya adalah mengikut keyword.

Apa itu Keyword?

Keyword adalah “kata kunci” yang orang cari. Sebagai contoh, si A ingin mencari info tentang “bisnes internet”. Maka si A akan ke laman ejen carian google di www.google.com dan menaip kata kunci “bisnes internet”. dan hasilnya dipaparan berikut:

Jadi, si A tadi akan nampak banyak website.. Tetapi, website-website dibahagian atas dan tepi kanan adalah iklan dari google sebenarnya. Sebab itulah ada tulis “sponsored links”. Ini bermaksud, jika si A klik di mana-mana iklan adwords, maka pemilik website (si B) akan mendapat pelawat bukan? pelawat tersebut bernama si A. Dan si B akan dikenakan caj dalam 30sen disebabkan pihak goole telah memberikan pelawat. Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Cara Aktifkan Online Visa Debit Maybank

Nampaknya untuk memulakan perniagaan internet hanya dari rumah kini semakin mudah. Kalau dahulunya saya seorang student, yang belum ada kerjaya mungkin kad kredit adalah penghalang saya untuk buat bisnes internet. Kerana, untuk malakukan transaksi online (pembayaran antarabangsa) perlu ada kad kredit. Itu suatu masa dahulu.

Sekarang, TIADA ALASAN lagi yang kita tak ada kad kredit! Kerana dengan adanya kad debit Maybank (yang ada gambar cherry) amat memudahkan kita melakukan transaksi di internet.

Dulunya dikenali sebagai kad ATM Maybank Bankcard. Dan awal tahun 2009, sesiapa yang memiliki kat ATM Maybank Bankcard ini boleh terus tukar upgred Version iaitu Kad ATM siap Visa Debit. Senang cakap, kad ATM ni ada fungsi sama macam kad debit. Sebab ada logo visa.

Apakah Kegunaan Kad Debit?

Kad debit ni memudahkan kita untuk membeli belah dan juga menggantikan wang tunai kita daripada bawak banyak-banyak. Zaman dulu-dulu, memangla bawak duit berkepuk. Tapi, ini zaman sekarang, bawak kad sahaja. Tapi, kena ingat kad debit ini adalah kontra daripada kad kredit. Kalau kad kredit, swipe dulu, hujung bulan baru bayar bil. Lain pula kad debit, kena masukkan duit dulu (macam prepiad), dan kemudian barulah boleh swipe di mana-mana. Antara kegunaan kad debit ialah:

  • Membeli belah di shopping complex.
  • Beli minyak di petrol station.
  • Pembelian atau pembayaran di internet.

Kalau tak silap saya, kalau nak byr minyak di petrol station, elok bayar di kaunter. Kalau kita swipe dia machine pam minyak, dia akan tolak RM200 dahulu, walaupun kita hanya isi minyak RM40 sahaja. Dan beberapa hari kemudian, baru dia masukkan semula baki RM160 tuu.. Sebab saya dah pernah kena benda ni.. hihi

Jika shopping, kita akan dapat treats point. Setiap pembelian RM3 akan dapat 1 mata treats point. best kan..

Namun, kalau kita nak buat pembelian secara online pula (transaksi di internet), bukan boleh terus pakai je. Kena aktifkan dulu “Maybankcard Secure Online Shopping Registration” dan Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • cara aktifkan pengeluaran antarabangsa maybank (18)
  • cara aktifkan maybank antarabangsa (17)
  • aktifkan kad maybank luar negara (17)
  • cara buat kad visa (16)
  • cara aktifkan kad debit maybank (16)
  • cara mengaktifkan kad kredit maybank (15)
  • kegunaan kad debit maybank (14)
  • cara membuat kad visa (13)
  • cara aktifkan pembelian online kad debit maybank (2)
  • cara menguna kad debit my bank ke geogle (2)

3 Golongan Kehidupan, Anda Sendiri Tentukan!

Assalamualaikum orang-orang kampung..! (haa jwb jgn tak jawab).

[kalau nak ke artikel asal, sila ke sini.]

Entah kenapa aura kehebatan ke arah Jutawan Muda semakin terasa. Sebab itu saya semakin rajin untuk update blog dan juga menghantar Newsletter sebagai hadiah percuma bagi pengunjung setia blog saya. Rasa kagum, bertuah dalam kesyukuran kerana dipertemukan dengan perniagaan paling mengarut kat dunia. Iaitu VeMMA. Tak sangka hanya kerana SISTEM canggih, kini boleh buat makan. Saya masih lagi teringat persoalan yang ditujukan kepada saya ketika saat pertama dalam perniagan. iaitu:

Dalam sebuah kehidupan, hanya ada 3 golongan. Dan kita sendiri PILIH nak jadi golongan yang mana? Golongan yang TAK cukup makan, Golongan yang cukup-cukup makan atau Golongan yang makan besar? Jawapan saya simple, anda juga tahu, kita nak yang makan besar. Namun, kita hanya nak saja, tapi TIADA TINDAKAN ke arah itu!

GOLONGAN YANG TAK CUKUP MAKAN.

Ramai manusia tergolong dalam kumpulan ini. Bukannya mereka tidak mencari rezeki, atau pun senang cakap bukannya tidak bekerja, namun bekerja mengikut tahap akademik yang rendah. Senang cakap, DAPAT GAJI PUN TAK CUKUP BAYAR HUTANG! Macam mana nak makan? Anda nak jadi macam ni ke? Keputusan di tangan anda.

GOLONGAN YANG CUKUP-CUKUP MAKAN

Ramai juga yang tergolong dalam kumpulan ini. Ini kerana trend ‘bekerja dengan orang’ iaitu bekerja dengan BOSS. Faham-faham lah ye. Walaupun jawatan kita tinggi mana, walaupun kita profesional mana, tetap mengkayakan BOSS. Kalau kita bekerja keras sekali pun, pendapatan kita tetap sama setiap bulan! Cumanya, jika anda pandai bodek sikit, lehla naik pangkat. Lumrah bukan? Jadi, kerja sebegini pendapatan anda dibayar mengikut masa kerja anda. Ada hari kerja, ada income, sebulan bercuti? Income zero. Bulan depan kene buang keje. Pendapatan yang dapat hanyalah cukup-cukup makan untuk bayar umah sewa, sewa kereta, dan macam2 kene bayar. Nak makan pun, KENE TENGOK BUDGET dulu. Kalau nak shopping kene plan 3 bulan awal untuk wat sikit simpanan. Yang paling tak bestnya, kerja 1 bulan, duit dapat habis dalam sehari je.. Atau pun ramai menggunakan ALASAN TENGAH BULAN.. Adakah kita dilahirkan untuk bekerja dengan orang? Adakah anda pilih golongan ini?

GOLONGAN YANG MAKAN BESAR.

Ramai orang nak ke sini. Hakikatnya sedikit je yang betul-betul merasai berada dalam kumpulan mewah ini atau Freedom. YES, kat sini saya mula pasang impian. Saya betul-betul ingin ke arah ini. TAPI BAGAIMANA CARANYA? Jawapannya hanya pada Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Detik-detik Terakhir di Universiti Malaya

🙁 sedihnyeee..! Hari ni dah bermula dalam Study Week sebelum Final Exam di Final Semester saya di Universiti Malaya. Alahai, tetiba perasaan ketika form 5 tu dtg balik.. berdebar2 pulak nak SPM mase tu. Namun, mase tu masih mentah, perabiskan duit PA&MA jek! Namun sekarang udah berbedaa.. Dan pandai perabiskan duit sendiri! hehehe..

Sekarang ni saya berada di Fakulti Kejuruteraan untuk stadi dan siapkan report Final Year Project atau org panggil tesis..

http://bisnespower.com/images/universitimalaya3.jpg

Saya bersama Laptop Asus dan Black Berry Storm (kat sebelah jari saya tuu.. 🙂

http://bisnespower.com/images/universitimalaya2.jpg

Ni saya punye Final Year Project. Testing kat Lab Control, Menara Kejuruteraan, UM.

Sejak usia 5 tahun dah mula belajar dan belajar sampai usia 23 tahun. Huh, 18 tahun asyik belajar je. Bila nak merdeka ni? study, study study! exam, exam, exam! enjoy?? takde sgt.. 🙂  Cuba anda pejamkan mata kejap, pastu bayangkan 18 tahun punya masa nak kita abiskan untuk study adalah kerana ape? nak skrol degree? YA, betul.. Bachelor in Engineering (electrical) University of Malaya. Peace! hehe, sesuatu yang sy idamkan mase form 5 dulu. Alhamdulillah, sikit je lagi ni nak dapat. Namun, 18 tahun punye cerita takkan nak degree je? Degree boleh buat beli Evo 9 ke? hehe.. Ada degree tapi takde kerja macam mane? alahai nasoha, bising lak ko ni, pg la apply keje.. hehe, yelah2..nanti dapatla keje tu kalau kita mintak kan? kalau kita ade kabel kan? ya, tapi bape basic income? erm, maybe basic RM1800-RM2300 je.. lagi2 tgh gawat skarang ni.. tgk la mcm mane..

ha tgk tu..18 tahun perabis modal, untuk income sekitar 2k je? dibayar sebulan pulak tuu..bukan mingguan ke? hehe.. 🙂 alaa nak buat mcm maneee.. dah kata nak makan gaji, terimah seadanya.. 🙁

Dengan RM2000 sebulan apa yang kita boleh dapat? Jom kita kira-kira dulu…

1. KES NAK PEGI KEJE. Mula-mula je nak pegi keje mesti kene ada kenderaan, paling cikai pon moto Yahama Lagenda.. hehe, Eh, silap.. mane ade seorang Engineer naik moto je? So, kita up sikit dengan naik Kete Perodua MyVi SE hehe.. kira oraitkan sebab junior engineer. Erm, make it simple, dengan kereta. Bayar bulanan kereta RM550. Pastu nak start engine je pakai minyak petrol.. hoho.. sebulan minyak je dah RM200. Lalu highway mesti kene tol punye, pegi kene tol, balik pun same gak, kene jugak tol. Tension gak aku camni. sehari tol RM4. so, sebulan dan RM120. haa.. lagi ape? paling gua geram sangat2 adalah parking! kat UM ni paaling susah nak dapat parking, asyik2 nak kene clamp je. huh, sok dah keje nanti parking kene bayar bulanan dalam RM80. Makan minum pulak mcm mane? sehari RM10 la paling sikit, takde McD takde KFC dan takde Pizza Hut.. so sebulan dan RM300. Kesimpulan untuk kerja, ada jugak modal dia iaitu RM550 + RM200 + RM120 + RM80 + RM300 = RM1250

2. KES UMAH PULAK. haa.. takkan leh pg keje tapi tinggal umah kat mane? Mula2 mesti menyewa kan? takkan nak ulang alik ke Kampunggg. So simple, sewa la umah.. Paling cikai pun umah kalao duduk ramai2 leh tong2 bayar RM200 sebulan. Bil air dan bil api pun paling cikai kira dalam RM100 je la.. Konon nak bajet.. Hehe, ok la tu, total RM300.

3. KES HANDPHONE DAN BROADBAND. Ade ke org zaman sekarang nak keje tak pakai handphone? wah.. skrg ni dah 2 handphone seorang. Erm, kalau handphone tu postpaid dah dalam RM100 sebulan. Takpela, nak bajet punye pasal, gune postpaid! Biasa RM30 sebulan? skrg postpaid pun biasa2 dah RM50. Haa..kat umah mestilah nak ada broadband kan? FREE je ke? kata Engineer, so subscribe la satu, maxis broadband RM138 sebulan.. Kat umah je dah abis RM188.

4. KES INSURANS. Simpan sambil melabur. Senang cakap takaful la. Mcm saya mmg dah ambik pakej takaful ni sejak setahun lagi.. Sabil beli insurans sambil melabur. Simple je, pd usia 46 TAHUN nanti, saya dah ada simpanan dalam RM60,000. Pakej yg saya ambil ni adalah RM100 sebulan. Insurans ni penting tau, lagie keje Engineer, ape2 terjadi biarlah keluarga terbela. Saya selalu ingat hadis nabi, lebih kurg maksudnya ” Janganlah kamu tinggalkan isteri kamu, anak2 kamu, dalam keadaan papa kedana dan melarat di dunia”. Namun, tujuan asas saya ambik insurans ni, adalah taknak menyusahkan sesiapa bila kita takde nanti. Paling simple, setiap manusia ni mesti ade hutang kan? Hutang kereta, umah.. So, andaikata dah takde nanti, duit pampasan insurans tu la wat clearkan hutang kereta. Takdela menyusahkan keluarga!

5. ENJOY? haaa.. ni yang penting ni. Nak enjoy takde duit macam mane? Jalan2 pg Lowyat nampak Blackbery Storm tapi takde duit nak angkat? ermm .. Kumpul la duit jawabnyee. Kumpul? sampai bile??

6. KES BG DUIT MAK AYAH?? Ni pun penting ni, nak bg may ayah ni mmg wajib ni. Merekalah yg memperbesarkan kita kan? so, nak bg pun biarlah yang berpatutan..

7. KAHWIN! Ni yang saya tak sabar ni 🙂 namun nak kawin bukan sng beb. Kite ni laki, kene banyak kali bertandang, merisik, melamar, bertunang, nikah, majlis kahwin. Pastu kene bg cincin, kene bg wang hantaran. Itu ini, itu ini dah dekat RM15000. Erm, patutla zaman skrg ramai sgt pompuan tak kawin2. Sebab dapat laki semua takde duit..hehe..

So, cukup ke dengan RM2000 sebulan? nak kumpul punye kumpul, hutang pun semakin terkumpul. haha..

Sebab itulah terlalu ramai orang terdesak sangat nak cari duit tambahan kan? Bila terdesak mereka akan join program skim cepat kaya. Itu yang silap, saya menyeru buat bisnes internet, ramai yang taknak. Alhamdulillah, bulan MAC 2009 menjadi sejarah dalam hidup saya kerana buat pertama kali dalam hidup saya, saya mendapat keuntungan bersih 5 angka! iaitu RM14k selepas ditolak dengan modal.

So, sempena post ni, saya ingin mengucapkan tahniah kepada salah sorang pelajar didikan saya dan Din Beramboi iaitu Siti Husna merupakan Pelajar dari Universiti Teknologi Malaysia,(UTM) Skudai, kerana keputusan beliau 3 bulan lepas telah merubah banyak perubahan dalam hidupnya. Tahniah kerana melancarkan blog baru dot com beliau. iaitu blog.bisnessvemma.com Semoga Suksess Sentiasa! Hidup Vsomebody! Kini beliau merupakan Leader Vsomebody di Johor Bharu. Sape2 area JB dan Johor lehla jumpa dia. Komitmen dia mengajar bisnes internet mmg tinggi.

Siti Husna walaupun seorang pelajar, susah mampu memiliki bonus mingguan hanya dari internet, dan anda bila lagi?

Renung-renungkan dan selamat beramal…!

Hehe..

“Jom Online Bersama Saya!”

“To the Top Together”