vemma malaysia

Panduan Pengiklanan Google Adwords

Dapatkan segera panduan google adwords secara PERCUMA!

Hai! salam sejahtera. Bila sebut tentang perniagaan internet dan bisnes internet, sudah tentu ramai yang ingin memaksimakan keuntungan. Namun, tahukah anda, dalam perniagaan internet adalah bermain dengan bilangan visitor yang hadir ke website atau landing page kita?

Lagi ramai orang datang, lagi tinggi peluang perniagaan kita semakin berkembang.

Jadi, kesimpulannya adalah PROMOSI! Sama macam perniagaan konvensional yang lain, kalau tak buat promosi takkan ada orang singgah melawat kan?

Antara cara paling popular di internet untuk beriklan dan promosi adalah dengan mengiklankan website kita di Google Adwords.

Apa itu Google Adwords?

Google adwords adalah satu medium pengiklanan di internet yang berkonsepkan Pay Per Click (PPC). Ini bermaksud, kita akan bayar kepada google mengikut jumlah visitor yang singgah ke landing page kita.

Secara puratanya dianggarkan setiap pelawat dikenakan caj lingkungan 30sen ke 5osen (duit RM). Namun, ianya bergantung kepada “keyword” dan juga persaingan dari pihak lain.

Berapa Budget Iklan di Google Adwords?

Oklah, nak bagi senang faham.. kalau setiap pelawat dikenakan caj sebanyak RM0.30. dan anda memiliki budget sehari dalam RM30, maka anda akan dapat 100 orang pelawat!

Ini adalah contoh kiraan je. Tak semestinya setiap pelawat dikenakan 30sen. Kadang-kadang ada yang naik sikit mcm 33sen atau turun sikit dalam 28sen. ianya adalah mengikut keyword.

Apa itu Keyword?

Keyword adalah “kata kunci” yang orang cari. Sebagai contoh, si A ingin mencari info tentang “bisnes internet”. Maka si A akan ke laman ejen carian google di www.google.com dan menaip kata kunci “bisnes internet”. dan hasilnya dipaparan berikut:

Jadi, si A tadi akan nampak banyak website.. Tetapi, website-website dibahagian atas dan tepi kanan adalah iklan dari google sebenarnya. Sebab itulah ada tulis “sponsored links”. Ini bermaksud, jika si A klik di mana-mana iklan adwords, maka pemilik website (si B) akan mendapat pelawat bukan? pelawat tersebut bernama si A. Dan si B akan dikenakan caj dalam 30sen disebabkan pihak goole telah memberikan pelawat. Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Cara Aktifkan Online Visa Debit Maybank

Nampaknya untuk memulakan perniagaan internet hanya dari rumah kini semakin mudah. Kalau dahulunya saya seorang student, yang belum ada kerjaya mungkin kad kredit adalah penghalang saya untuk buat bisnes internet. Kerana, untuk malakukan transaksi online (pembayaran antarabangsa) perlu ada kad kredit. Itu suatu masa dahulu.

Sekarang, TIADA ALASAN lagi yang kita tak ada kad kredit! Kerana dengan adanya kad debit Maybank (yang ada gambar cherry) amat memudahkan kita melakukan transaksi di internet.

Dulunya dikenali sebagai kad ATM Maybank Bankcard. Dan awal tahun 2009, sesiapa yang memiliki kat ATM Maybank Bankcard ini boleh terus tukar upgred Version iaitu Kad ATM siap Visa Debit. Senang cakap, kad ATM ni ada fungsi sama macam kad debit. Sebab ada logo visa.

Apakah Kegunaan Kad Debit?

Kad debit ni memudahkan kita untuk membeli belah dan juga menggantikan wang tunai kita daripada bawak banyak-banyak. Zaman dulu-dulu, memangla bawak duit berkepuk. Tapi, ini zaman sekarang, bawak kad sahaja. Tapi, kena ingat kad debit ini adalah kontra daripada kad kredit. Kalau kad kredit, swipe dulu, hujung bulan baru bayar bil. Lain pula kad debit, kena masukkan duit dulu (macam prepiad), dan kemudian barulah boleh swipe di mana-mana. Antara kegunaan kad debit ialah:

  • Membeli belah di shopping complex.
  • Beli minyak di petrol station.
  • Pembelian atau pembayaran di internet.

Kalau tak silap saya, kalau nak byr minyak di petrol station, elok bayar di kaunter. Kalau kita swipe dia machine pam minyak, dia akan tolak RM200 dahulu, walaupun kita hanya isi minyak RM40 sahaja. Dan beberapa hari kemudian, baru dia masukkan semula baki RM160 tuu.. Sebab saya dah pernah kena benda ni.. hihi

Jika shopping, kita akan dapat treats point. Setiap pembelian RM3 akan dapat 1 mata treats point. best kan..

Namun, kalau kita nak buat pembelian secara online pula (transaksi di internet), bukan boleh terus pakai je. Kena aktifkan dulu “Maybankcard Secure Online Shopping Registration” dan Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • cara aktifkan pengeluaran antarabangsa maybank (18)
  • aktifkan kad maybank luar negara (17)
  • cara aktifkan maybank antarabangsa (17)
  • cara aktifkan kad debit maybank (16)
  • cara buat kad visa (16)
  • cara mengaktifkan kad kredit maybank (15)
  • kegunaan kad debit maybank (14)
  • cara membuat kad visa (13)
  • cara guna swipe debit kad (5)
  • cara aktifkan kad kredit maybank (4)