vemma

Cara Aktifkan Online Visa Debit Maybank

Nampaknya untuk memulakan perniagaan internet hanya dari rumah kini semakin mudah. Kalau dahulunya saya seorang student, yang belum ada kerjaya mungkin kad kredit adalah penghalang saya untuk buat bisnes internet. Kerana, untuk malakukan transaksi online (pembayaran antarabangsa) perlu ada kad kredit. Itu suatu masa dahulu.

Sekarang, TIADA ALASAN lagi yang kita tak ada kad kredit! Kerana dengan adanya kad debit Maybank (yang ada gambar cherry) amat memudahkan kita melakukan transaksi di internet.

Dulunya dikenali sebagai kad ATM Maybank Bankcard. Dan awal tahun 2009, sesiapa yang memiliki kat ATM Maybank Bankcard ini boleh terus tukar upgred Version iaitu Kad ATM siap Visa Debit. Senang cakap, kad ATM ni ada fungsi sama macam kad debit. Sebab ada logo visa.

Apakah Kegunaan Kad Debit?

Kad debit ni memudahkan kita untuk membeli belah dan juga menggantikan wang tunai kita daripada bawak banyak-banyak. Zaman dulu-dulu, memangla bawak duit berkepuk. Tapi, ini zaman sekarang, bawak kad sahaja. Tapi, kena ingat kad debit ini adalah kontra daripada kad kredit. Kalau kad kredit, swipe dulu, hujung bulan baru bayar bil. Lain pula kad debit, kena masukkan duit dulu (macam prepiad), dan kemudian barulah boleh swipe di mana-mana. Antara kegunaan kad debit ialah:

  • Membeli belah di shopping complex.
  • Beli minyak di petrol station.
  • Pembelian atau pembayaran di internet.

Kalau tak silap saya, kalau nak byr minyak di petrol station, elok bayar di kaunter. Kalau kita swipe dia machine pam minyak, dia akan tolak RM200 dahulu, walaupun kita hanya isi minyak RM40 sahaja. Dan beberapa hari kemudian, baru dia masukkan semula baki RM160 tuu.. Sebab saya dah pernah kena benda ni.. hihi

Jika shopping, kita akan dapat treats point. Setiap pembelian RM3 akan dapat 1 mata treats point. best kan..

Namun, kalau kita nak buat pembelian secara online pula (transaksi di internet), bukan boleh terus pakai je. Kena aktifkan dulu “Maybankcard Secure Online Shopping Registration” dan Klik Sini Untuk Baca Selajutnya

Incoming search terms keywords:

  • cara aktifkan pengeluaran antarabangsa maybank (18)
  • aktifkan kad maybank luar negara (17)
  • cara aktifkan maybank antarabangsa (17)
  • cara buat kad visa (16)
  • cara aktifkan kad debit maybank (16)
  • cara mengaktifkan kad kredit maybank (15)
  • kegunaan kad debit maybank (14)
  • cara membuat kad visa (13)
  • Cara debit online maybank (2)
  • cara aktifkan transaksi antarabangsa maybank2u (2)

3 Golongan Kehidupan, Anda Sendiri Tentukan!

Assalamualaikum orang-orang kampung..! (haa jwb jgn tak jawab).

[kalau nak ke artikel asal, sila ke sini.]

Entah kenapa aura kehebatan ke arah Jutawan Muda semakin terasa. Sebab itu saya semakin rajin untuk update blog dan juga menghantar Newsletter sebagai hadiah percuma bagi pengunjung setia blog saya. Rasa kagum, bertuah dalam kesyukuran kerana dipertemukan dengan perniagaan paling mengarut kat dunia. Iaitu VeMMA. Tak sangka hanya kerana SISTEM canggih, kini boleh buat makan. Saya masih lagi teringat persoalan yang ditujukan kepada saya ketika saat pertama dalam perniagan. iaitu:

Dalam sebuah kehidupan, hanya ada 3 golongan. Dan kita sendiri PILIH nak jadi golongan yang mana? Golongan yang TAK cukup makan, Golongan yang cukup-cukup makan atau Golongan yang makan besar? Jawapan saya simple, anda juga tahu, kita nak yang makan besar. Namun, kita hanya nak saja, tapi TIADA TINDAKAN ke arah itu!

GOLONGAN YANG TAK CUKUP MAKAN.

Ramai manusia tergolong dalam kumpulan ini. Bukannya mereka tidak mencari rezeki, atau pun senang cakap bukannya tidak bekerja, namun bekerja mengikut tahap akademik yang rendah. Senang cakap, DAPAT GAJI PUN TAK CUKUP BAYAR HUTANG! Macam mana nak makan? Anda nak jadi macam ni ke? Keputusan di tangan anda.

GOLONGAN YANG CUKUP-CUKUP MAKAN

Ramai juga yang tergolong dalam kumpulan ini. Ini kerana trend ‘bekerja dengan orang’ iaitu bekerja dengan BOSS. Faham-faham lah ye. Walaupun jawatan kita tinggi mana, walaupun kita profesional mana, tetap mengkayakan BOSS. Kalau kita bekerja keras sekali pun, pendapatan kita tetap sama setiap bulan! Cumanya, jika anda pandai bodek sikit, lehla naik pangkat. Lumrah bukan? Jadi, kerja sebegini pendapatan anda dibayar mengikut masa kerja anda. Ada hari kerja, ada income, sebulan bercuti? Income zero. Bulan depan kene buang keje. Pendapatan yang dapat hanyalah cukup-cukup makan untuk bayar umah sewa, sewa kereta, dan macam2 kene bayar. Nak makan pun, KENE TENGOK BUDGET dulu. Kalau nak shopping kene plan 3 bulan awal untuk wat sikit simpanan. Yang paling tak bestnya, kerja 1 bulan, duit dapat habis dalam sehari je.. Atau pun ramai menggunakan ALASAN TENGAH BULAN.. Adakah kita dilahirkan untuk bekerja dengan orang? Adakah anda pilih golongan ini?

GOLONGAN YANG MAKAN BESAR.

Ramai orang nak ke sini. Hakikatnya sedikit je yang betul-betul merasai berada dalam kumpulan mewah ini atau Freedom. YES, kat sini saya mula pasang impian. Saya betul-betul ingin ke arah ini. TAPI BAGAIMANA CARANYA? Jawapannya hanya pada Klik Sini Untuk Baca Selajutnya